Σάββατο, 27 Απρ.
22oC Αθήνα

Κίνα: Η κρίση στην αγορά ακινήτων πλήττει και τις κρατικές τράπεζες

Κίνα: Η κρίση στην αγορά ακινήτων πλήττει και τις κρατικές τράπεζες

Η παρατεταμένη κρίση των ακινήτων στην Κίνα διαβρώνει τους ισολογισμούς των μεγαλύτερων κρατικών τραπεζών της χώρας, καθώς τα επισφαλή δάνεια τους αυξάνονται, αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg.

Σύμφωνα με το αμερικανικό μέσο, η τράπεζα της Κίνας Bank of Communications ανακοίνωσε ότι ο δείκτης επισφαλών δανείων ακινήτων της εκτινάχθηκε στο 4,99% στο τέλος του περασμένου έτους από 2,8% ένα χρόνο νωρίτερα.

Ενώ το υπόλοιπο των ληξιπρόθεσμων ενυπόθηκων δανείων της μειώθηκε, τα δάνεια ειδικής μνείας για τον τομέα – ένας πρόδρομος δείκτης των προβληματικών δανείων – αυξήθηκαν κατά 23% σε 9,88 δισ. γουάν (1,4 δισ. δολάρια).

Η μεγαλύτερη ανταγωνίστρια Industrial & Commercial Bank of China γνώρισε αύξηση στα επισφαλή δάνεια από στεγαστικά δάνεια κατά 9,6% σε 27,8 δισ. γουάν. Στον τομέα των εταιρικών δανείων, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων από ακίνητα ήταν ο υψηλότερος μεταξύ όλων των τομέων.

Και οι δύο τράπεζες ανακοίνωσαν πενιχρά κέρδη, καθώς τα περιθώρια επιτοκίου μειώθηκαν. Η Bocom σημείωσε πτώση 2,6% και η ICBC υποχώρησε έως και 1% στο Χονγκ Κονγκ.

Τα αποτελέσματα προσέφεραν μια εικόνα για το πώς τα πήγαν οι μεγαλύτερες κρατικές τράπεζες της χώρας το προηγούμενο έτος, καθώς το Πεκίνο τους ανέθεσε καθήκοντα για να βοηθήσουν στην ενίσχυση της εγχώριας οικονομίας, καθώς και στη διάσωση των επιβαρυμένων με χρέη κατασκευαστών ακινήτων και των τοπικών κυβερνήσεων. Ταυτόχρονα, η επιβράδυνση της οικονομίας έχει ασκήσει καθοδική πίεση στα επιτόκια.

Οι κρατικές τράπεζες έχουν μέχρι στιγμής εισακούσει την έκκληση του Πεκίνου να μειώσουν τα επιτόκια δανεισμού και να ενισχύσουν τη χρηματοδοτική στήριξη των κατασκευαστών.

Η Bocom ανακοίνωσε ότι οι προηγούμενες περικοπές της Κίνας στα βασικά επιτόκια δανείων και οι μειώσεις στα ανεξόφλητα επιτόκια ενυπόθηκων δανείων έχουν πλήξει τα περιθώρια κέρδους. Η τράπεζα ανέλαβε 56,5% περισσότερα εταιρικά ομόλογα ακινήτων πέρυσι για να καλύψει τις ανάγκες των εργολάβων, ανέφερε στην κατάθεσή της.

Η ICBC διατήρησε μια «σταθερή και ομαλή» έκδοση δανείων ακινήτων και ενίσχυσε τη χρηματοδοτική στήριξη για την ενοικίαση κατοικιών, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της.

Οι μειώσεις των τιμών των κατοικιών στην Κίνα βάθυναν τον Φεβρουάριο τόσο στα τμήματα των νέων όσο και των μεταχειρισμένων κατοικιών, υπογραμμίζοντας την πρόκληση για τις αρχές να διασώσουν την ταλαιπωρημένη αγορά.

Η κερδοφορία και η ποιότητα του ενεργητικού των μεγάλων τραπεζών βρίσκονται στο επίκεντρο, καθώς οι επενδυτές περιμένουν να μετρήσουν την ανθεκτικότητά τους σε μια οικονομία που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τραπεζικό δανεισμό για να ανακτήσει τη δυναμική της. Τα συνδυασμένα κέρδη των εμπορικών τραπεζών της Κίνας αυξήθηκαν κατά 3,2% σε 2,38 τρισ. γουάν πέρυσι, με τον βραδύτερο ρυθμό από το 2020, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Τα ανεξόφλητα επισφαλή δάνεια σκαρφάλωσαν στο ρεκόρ των 3,23 τρισ. γουάν.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις