Διεθνή

Λουίς ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να προβλέψουμε την απόφαση του Απριλίου για τα επιτόκια

Οι διεθνείς εμπορικές αναταράξεις και τα σχέδια κυβερνητικών δαπανών στην Ευρώπη τροφοδοτούν την αβεβαιότητα, αναφέρει ο ντε Γκίντος
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να μειώσει ξανά τα επιτόκια τον επόμενο μήνα ή να κάνει παύση, καθώς οι παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις και τα σχέδια κυβερνητικών δαπανών στην Ευρώπη τροφοδοτούν την αβεβαιότητα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος.

«Σήμερα είναι πολύ δύσκολο να πούμε τι θα κάνουμε τον Απρίλιο», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες. «Θα δούμε τα δεδομένα, θα δούμε πώς εξελίσσονται τα διάφορα στοιχεία. Ελπίζω ότι θα έχουμε μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά το τελικό αποτέλεσμα όσον αφορά τους δασμούς. Και στη συνέχεια θα αποφασίσουμε αναλόγως (σ.σ. σχετικά με τα επιτόκια». Ο Γκίντος προέτρεψε προέτρεψε τους αξιωματούχους να είναι «εξαιρετικά συνετοί και εξαιρετικά προσεκτικοί».

Η ΕΚΤ έχει μειώσει τα επιτόκια έξι φορές από τον Ιούνιο, αλλά οι αξιωματούχοι είναι αναποφάσιστοι σχετικά με το τι θα κάνουν στη συνέχεια – ιδίως με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να ετοιμάζει περισσότερες εμπορικές εισφορές για τις 2 Απριλίου και τη Γερμανία να πρόκειται να ενισχύσει σημαντικά τις επενδύσεις στην άμυνα και τις υποδομές.

Οι αριθμοί για τον πληθωρισμό που αναμένεται να ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα είναι πιθανό να αποκαλύψουν περαιτέρω επιβράδυνση και θα αποτελέσουν σημαντικό στοιχείο για την απόφαση του Απριλίου.

Το τελευταίο τράνταγμα στις οικονομικές προοπτικές ήρθε χθες (26.3.2025), όταν ο Τραμπ ανακοίνωσε δασμούς 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων και έθεσε επί τάπητος περαιτέρω δασμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά. Οι επενδυτές προσέθεσαν στα στοιχήματα για χαλάρωση της ΕΚΤ, τιμολογώντας 80% πιθανότητα μείωσης τον Απρίλιο – από 68% την προηγούμενη ημέρα.

Νωρίτερα σήμερα, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Πιερ Βουνς, δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια τον επόμενο μήνα.

«Δεν λέω ότι παρακαλάω για μια παύση τον Απρίλιο, αλλά είναι σίγουρα κάτι που θα πρέπει να είναι στο τραπέζι», δήλωσε ο Βουνς στο CNBC. Οι δασμοί θα δημιουργήσουν «ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον για να πλοηγηθούμε, διότι αν ωθούν τον πληθωρισμό προς τα πάνω και την ανάπτυξη προς τα κάτω, τότε το ερώτημα είναι αν πρέπει να κοιτάξουμε μέσα ή όχι. Και αυτό θα είναι μια δύσκολη πράξη εξισορρόπησης».

Ο Βέλγος αξιωματούχος έπιασε έναν πιο γερακίσιο τόνο από τον Λετονό ομόλογό του Καζακς, ο οποίος δήλωσε νωρίτερα μέσα στην ημέρα ότι αν ισχύει το βασικό σενάριο της ΕΚΤ, «μπορούμε πιθανώς να ελπίζουμε σε μια σταδιακή μείωση των επιτοκίων στο μέλλον».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
Στενά του Ορμούζ: Το μοντέλο επανεκκίνησης μελετούν οι ναυτιλιακές – 60 ημέρες ελεύθερης ναυσιπλοΐας και μετά διαχείριση από Ιράν και Ομάν
Η κυκλοφορία μέσω Ορμούζ έχει αλλάξει ελάχιστα από τότε που ΗΠΑ και Ιράν κατέληξαν σε συμφωνία. Στο 70% θα φτάσει η ανάκαμψη λέει η Goldman Sachs
Στενά του Ορμούζ