Τετάρτη, 1 Μαΐ
21oC Αθήνα

Μπάιντεν: Δέσμευση για υπεράσπιση των Φιλιππίνων από κάθε επίθεση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Μπάιντεν: Δέσμευση για υπεράσπιση των Φιλιππίνων από κάθε επίθεση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Ο Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε να υπερασπιστεί τις Φιλιππίνες από οποιαδήποτε επίθεση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, καθώς φιλοξένησε την πρώτη κοινή σύνοδο κορυφής με τη Μανίλα και το Τόκιο εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με το Πεκίνο.

«Οι αμυντικές δεσμεύσεις των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες είναι ατσάλινες», δήλωσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εχθές (11.4.2024), καθώς συναντήθηκε με τον πρόεδρο των Φιλιππίνων, Φερντινάντ Μάρκος και τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Φούμιο Κισίντα, με την Κίνα να παρακολουθεί τις συζητήσεις.

Η σύνοδος κορυφής στον Λευκό Οίκο έρχεται μετά από επανειλημμένες συγκρούσεις μεταξύ κινεζικών και φιλιππινέζικων πλοίων στην αμφισβητούμενη θαλάσσια οδό που έχουν εγείρει φόβους για μια ευρύτερη σύγκρουση.

Η δέσμευση του Μπάιντεν ακολουθεί τη διμερή συνάντηση μεταξύ Μπάιντεν και Κισίντα και την αναβάθμιση της συμμαχίας τους, η οποία επίσης προκάλεσε την έντονη καταδίκη της κινεζικής κυβέρνησης.

«Οποιαδήποτε επίθεση σε αεροσκάφη, πλοία ή ένοπλες δυνάμεις των Φιλιππίνων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας θα ενεργοποιήσει τη συνθήκη αμοιβαίας άμυνας μας», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέλαβε παρόμοια δέσμευση όταν φιλοξένησε τον Φιλιππινέζο πρόεδρο στον Λευκό Οίκο πέρυσι.

Η Κίνα διεκδικεί σχεδόν το σύνολο της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, παραγνωρίζοντας τις ανταγωνιστικές διεκδικήσεις πολλών κρατών της νοτιοανατολικής Ασίας, συμπεριλαμβανομένων των Φιλιππίνων.

Η λεγόμενη παρενόχληση «γκρίζας ζώνης» από την Κίνα συμπεριλαμβάνει τη λάμψη στρατιωτικού τύπου λέιζερ στην ακτοφυλακή των Φιλιππίνων, την εκτόξευση κανονιών νερού σε σκάφη και τον εμβολισμό φιλιππινέζικων πλοίων που εκτελούν αποστολές ανεφοδιασμού.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις