Τρίτη, 30 Απρ.
21oC Αθήνα

Νάγκελ (Bundesbank) για άνοδο ακροδεξιάς: Καταστροφική για την Γερμανία μία έξοδος από το ευρώ

Γερμανία: Νέος επικεφαλής της Bundesbank θα είναι ο οικονομολόγος Γιοακίμ Νάγκελ

Καμπανάκι κινδύνου αποτελεί η τρέχουσα άνοδος του δεξιού εξτρεμισμού στη Γερμανία καθώς απειλεί την ευημερία της χώρας, προειδοποίησε ο επικεφαλής της Bundesbank, Joachim Nagel (Γιοακίμ Νάγκελ), ο οποίος υπογράμμισε το πόσο καταστροφική θα ήταν μία έξοδος από το ευρώ.

«Καλώ όλους να μην παίρνουν ελαφρά την απειλή του δεξιού εξτρεμισμού», τόνισε ο Νάγκελ σε συνέντευξη του σε γερμανικά μέσα, καθώς αναφερόμενος στην Γερμανία εξήγησε πως «οι δεξιοί εξτρεμιστές τρομάζουν επίσης τους επενδυτές και τους ειδικευμένους εργάτες από το εξωτερικό».

Ο Νάγκελ, όπως πολλοί άνθρωποι στη Γερμανία, εξέφρασε ανησυχία για την πρόσφατη σειρά εκλογικών νικών του ακροδεξιού, αντιμεταναστευτικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Επωφελούμενο από την ανησυχία πολλών Γερμανών ψηφοφόρων σχετικά με τον αυξανόμενο αριθμό αιτήσεων ασύλου στη χώρα, η έκρηξη του AfD έχει οδηγήσει σε έντονες συζητήσεις στην κοινωνία γενικότερα. Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις κατά του εξτρεμισμού σε όλη τη χώρα τους τελευταίους μήνες.

Ο Νάγκελ δήλωσε επίσης ότι ανησυχεί πολύ για τις εξελίξεις. «Γι’ αυτό συμμετείχα πρόσφατα σε μια συγκέντρωση για τη δημοκρατία στη Φρανκφούρτη για πρώτη φορά στη ζωή μου».

Ο πρόεδρος της Bundesbank είπε ότι δεν θέλει να ελαχιστοποιήσει τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα και κάλεσε επίσης τις επιχειρηματικές οργανώσεις να μην υποτιμούν την οικονομική κατάσταση.

«Αλλά δεν πρέπει να κάνουμε την κατάσταση χειρότερη από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Διαφορετικά κανείς δεν θα έρθει στη Γερμανία και δεν θα επενδύσει. Δεν είμαστε ο ασθενής της Ευρώπης», τόνισε ο Νάγκελ.

Συνέχισε λέγοντας ότι δεν είναι ικανοποιημένος που η οικονομία της χώρας απλά «επιπλέει στην επιφάνεια» φέτος. Ωστόσο, η Γερμανία βρίσκεται σε μια ειδική κατάσταση επειδή η μεγάλη και ανοιχτή οικονομία της επλήγη ιδιαίτερα από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Παράλληλα, ο Νάγκελ επεσήμανε τη σταθερή αγορά εργασίας, σημειώνοντας ότι «η Γερμανία έχει σχεδόν πλήρη απασχόληση».

Ο κεντρικός τραπεζίτης ζήτησε ακόμη περισσότερη φιλοδοξία όσον αφορά τις φορολογικές περικοπές και τη μείωση της γραφειοκρατίας. Ο νόμος για τις ευκαιρίες ανάπτυξης περιέχει λιγότερες φορολογικές ελαφρύνσεις από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί, αλλά είναι πλέον σημαντικό να εφαρμοστεί πραγματικά, συμπλήρωσε.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις