Site icon NewsIT
08:47 | 21.05.25

Οι χώρες της G7 συζητούν δασμούς σε κινεζικά προϊόντα χαμηλής αξίας

Ο Φρανσουά-Φιλίπ Σχαμπάνιε

Ο υπουργός Οικονομικών του Καναδά Φρανσουά-Φιλίπ Σχαμπάνιε στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της G7 στο Μπανφ / REUTERS / Todd Korol

Newsit Newsroom

Ο υπουργός Οικονομικών του Καναδά, Φρανσουά-Φιλίπ Σχαμπάνιε δήλωσε ότι οι χώρες της Ομάδας των Επτά (G7) έχουν αρχίσει να συζητούν δασμούς σε υπερπροσφορά κινεζικών προϊόντων χαμηλής αξίας.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες Τρίτη (20.5.2025), ανοίγοντας τη συνάντηση των επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της G7 στο Μπανφ της Αλμπέρτα, ο ΥΠΟΙΚ του Καναδά δήλωσε ότι η ατζέντα θα περιλαμβάνει συζητήσεις για το πώς οι χώρες μπορούν να συντονίσουν τις δράσεις τους και να αντιμετωπίσουν ζητήματα σχετικά με την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και τις πρακτικές που δεν σχετίζονται με την αγορά, επισημαίνοντας περαιτέρω μέτρα για τον περιορισμό της υπερπροσφοράς από την Κίνα.

Ορισμένες κορυφαίες δημοκρατίες έχουν κατηγορήσει τις κινεζικές διαδικτυακές πλατφόρμες λιανικής πώλησης, όπως η Temu και η Shein, ότι κατακλύζουν τις αγορές τους με προϊόντα χαμηλής αξίας και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη στοχεύσει αυτά τα είδη καταργώντας την εξαίρεση «de minimis» με τους δασμούς του στην Κίνα. Η εξαίρεση αυτή, η οποία έκλεισε στις αρχές αυτού του μήνα, είχε επιτρέψει στις πλατφόρμες αυτές να στέλνουν μικρά πακέτα φθηνών ειδών στις ΗΠΑ χωρίς δασμούς. 

Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη αγορά για αυτά τα δέματα μικρής αξίας, καθώς έλαβαν περίπου το 1/4 των 94 δισ. δολαρίων σε τέτοιου είδους εξαγωγές από την Κίνα πέρυσι, σύμφωνα με την ανάλυση του Bloomberg των κινεζικών στοιχείων. Οι αποστολές προς τις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα κατά σχεδόν 30% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς οι αγοραστές προσπαθούσαν να προλάβουν τις νέες εισφορές, με το εμπόριο αυτό να είναι πλέον πιθανό να μειωθεί.

Η ανησυχία σε ορισμένες χώρες είναι ότι οι Κινέζοι εξαγωγείς θα στέλνουν τώρα πακέτα που θα πήγαιναν στις ΗΠΑ σε άλλες αγορές, υποτιμώντας τους τοπικούς παραγωγούς και λιανοπωλητές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής ενιαίου τέλους στα μικρά πακέτα που εισέρχονται στο μπλοκ (σ.σ. ΕΕ), ανέφεραν οι Financial Times. Η Γαλλία πιέζει ήδη να προσθέσει τέλη σε τέτοια πακέτα, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία εξετάζουν παρόμοιες κινήσεις. 

Οι ανεπτυγμένες χώρες θα ακούσουν επίσης πιθανώς μια πρόταση για μια συντονισμένη προσπάθεια αλλαγής του ανώτατου ορίου τιμών για το ρωσικό πετρέλαιο. «Είναι μια καλή ευκαιρία να αναθεωρήσουμε αυτό το υφιστάμενο ανώτατο όριο τιμών», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας Serhiy Marchenko, ο οποίος ήταν στη συνέντευξη Τύπου και συμμετείχε στις συναντήσεις.

Η Ουκρανία αισθάνεται ότι η αλλαγή του ανώτατου ορίου τιμών θα βοηθούσε «να υποφέρει η οικονομία της Ρωσίας», είπε. Ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν πιέσει για τη μείωση του ανώτατου ορίου από την τρέχουσα τιμή των 60 δολαρίων ανά βαρέλι, η οποία καθορίστηκε τον Δεκέμβριο του 2022. Η στάση των ΗΠΑ ήταν ασαφής μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Τραμπ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν τη Δευτέρα.

Ο Τραμπ χαρακτήρισε τον τόνο της τηλεφωνικής συνομιλίας «εξαιρετικό» και έθεσε την προοπτική να κάνει εμπόριο μεγάλης κλίμακας με τη Ρωσία εάν τελειώσει ο πόλεμος, προκαλώντας απογοήτευση στους Ευρωπαίους ηγέτες που είδαν την κλήση ως μια προπαγανδιστική νίκη για τον Πούτιν. Η ΕΕ, εν τω μεταξύ, μόλις ενέκρινε ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που στοχεύει τον σκιώδη στόλο των δεξαμενόπλοιων που βοηθούν στη μεταφορά και πώληση ρωσικού πετρελαίου. Η μείωση του ανώτατου ορίου των τιμών του πετρελαίου, ωστόσο, θα απαιτούσε τη συμφωνία των G-7. 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version