Κυριακή, 5 Μαΐ
21oC Αθήνα

Συγχωνεύσεις και εξαγορές: Αυξήθηκε ο όγκος, αλλά μειώθηκε η αξία τους – Οι κινήσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Συγχωνεύσεις και εξαγορές: Αυξήθηκε ο όγκος, αλλά μειώθηκε η αξία τους – Οι κινήσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Ανέκαμψε σημαντικά η δραστηριότητα των συγχωνεύσεων και εξαγορών το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Ο παγκόσμιος όγκος των συγχωνεύσεων και εξαγορών αυξήθηκε κατά 38% σε ετήσια βάση σε 797,6 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της βρετανικής εταιρείας αναλύσεων LSEG. Ήταν το ισχυρότερο πρώτο τρίμηνο των τελευταίων δύο ετών.

Το επίκεντρο των συγχωνεύσεων και εξαγορών σημειώθηκε κυρίως σε μεγάλες συμφωνίες αξίας άνω των δέκα δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο πραγματοποιήθηκαν 14 από αυτές τις λεγόμενες μεγάλε-συγχωνεύσεις, ενώ από ένα χρόνο, υπήρχαν μόνο 5 τέτοιου μεγέθους, σημειώνει η Handelsblatt.

Η μεγάλη αύξηση του όγκου οφείλεται επομένως και σε αυτή την κατηγορία συναλλαγών. Ενώ η αξία των συμφωνιών που ανακοινώθηκαν παγκοσμίως αυξήθηκε σημαντικά, ο αριθμός των συγχωνεύσεων και εξαγορών συνέχισε να μειώνεται συνολικά.

Σύμφωνα με την LSEG, η πτώση είναι 31%. Για τους τραπεζίτες και τους δικηγόρους που κερδίζουν χρήματα από τις συναλλαγές, ο συνολικός όγκος είναι πιο σημαντικός από τον αριθμό των συναλλαγών που διεκπεραιώνονται. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μεγαλοαγορές δισεκατομμυρίων ευρώ έχουν αντίκτυπο σε ολόκληρη την αγορά.

Οι σημαντικές αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, οι ανησυχίες για την ύφεση και οι γεωπολιτικές κρίσεις είχαν αποτρέψει τους αγοραστές και τους πωλητές των επιχειρήσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και οι υπεύθυνοι για τις συμφωνίες αντιμετωπίζουν περαιτέρω προκλήσεις φέτος.

Οι επιχειρήσεις το 2023 ήταν χειρότερες από ό,τι εδώ και δέκα χρόνια. Ως αποτέλεσμα, οι τράπεζες έχουν επανειλημμένα προβεί σε απολύσεις υπαλλήλων και περικόψει τα μπόνους τους τελευταίους μήνες.

Αυτή η χρονιά θα πρέπει επιτέλους να φέρει μια αλλαγή. «Ήταν ένα καλό πρώτο τρίμηνο και βλέπουμε ότι η δυναμική αυξάνεται», λέει η Βανέσα Ντέικερ (Vanessa Dager), επικεφαλής του τομέα συγχωνεύσεων και εξαγορών της BNP Paribas στη Νέα Υόρκη.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές πόσο θα διαρκέσει η καλή διάθεση. Η αβεβαιότητα σχετικά με τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων της Fed και το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να μειώσουν την προθυμία για νέες αγορές, επισημαίνει ο Dager.

Η μεγαλύτερη συναλλαγή κατά τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους πραγματοποιήθηκε στον χρηματοπιστωτικό κόσμο των ΗΠΑ:

  • Η τράπεζα Capital One εξαγόρασε τον ανταγωνιστή της Discover Financial έναντι 35,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
  • Η εξαγορά της εταιρείας ανάπτυξης λογισμικού Ansys από την εταιρεία σχεδιασμού τσιπ Synopsys βρίσκεται πολύ κοντά. Η τιμή αγοράς ήταν 35 δισεκατομμύρια δολάρια.
  • Στον τομέα της ενέργειας, η Diamondback Energy εξαγόρασε τον ανταγωνιστή της Endeavor έναντι 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.

Ο όγκος των συμφωνιών ως ένδειξη για την οικονομία στο σύνολό της

Οι ειδικοί σε θέματα συγχωνεύσεων και εξαγορών χρησιμοποιούν επίσης την επιστροφή των μεγαλεπήβολων συμφωνιών ως ένδειξη της κατάστασης της οικονομίας.

Θεωρούνται ως σημάδι ότι τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών αρχίζουν να αποφεύγουν και πάλι τους κινδύνους.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μεγάλες συναλλαγές είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες και μπορούν να οδηγήσουν σε πτώση των τιμών των μετοχών. «Οι παρατηρητές της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν είναι ιδιαίτερα αυστηροί, γεγονός που αποτρέπει τους διαχειριστές για αρκετό καιρό», προσθέτει ένας τραπεζίτης της Νέας Υόρκης.

Επιπλέον, η ευνοϊκή διάθεση για συγχωνεύσεις και εξαγορές αντανακλά την ανάκαμψη των αγορών.

Ο ευρείας βάσης αμερικανικός δείκτης μετοχών S&P 500 κέρδισε 10% το πρώτο τρίμηνο και κατέγραψε το καλύτερο πρώτο τρίμηνο από το 2019.

Ο κορυφαίος δείκτης της Γερμανίας, ο Dax, αυξήθηκε επίσης κατά 10% την ίδια περίοδο.

Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλαν επίσης οι ελπίδες των επενδυτών για αλλαγή των επιτοκίων.

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι τα βασικά επιτόκια θα μπορούσαν να μειωθούν ήδη από τον Μάρτιο.

Ωστόσο, ανέβαλε τώρα την ημερομηνία για την πρώτη μείωση των επιτοκίων. Οι λόγοι για αυτό είναι τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία και ο επίμονος πληθωρισμός.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Πάουελ απηύθυνε εκ νέου έκκληση για υπομονή. Η μάχη κατά του πληθωρισμού «δεν έχει ακόμη τελειώσει», οπότε η ισχυρότερη κεντρική τράπεζα του κόσμου δεν βιάζεται να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Το γεγονός αυτό διατηρεί το κόστος χρηματοδότησης των συγχωνεύσεων και εξαγορών σε υψηλά επίπεδα και θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε περιορισμό στον τομέα των ιδιωτικών κεφαλαίων, πιστεύει ο Dager από την BNP.

Οι επενδυτικές εταιρείες θεωρούνται σημαντικοί παράγοντες στην αγορά και έχουν τροφοδοτήσει σημαντικά την έκρηξη των εξαγορών μέχρι την έναρξη της αύξησης των επιτοκίων το καλοκαίρι του 2022.

«Οι εταιρείες ιδιωτικών συμμετοχών πρέπει να επανέλθουν, προκειμένου να αυξηθεί περαιτέρω ο όγκος των συναλλαγών. Αποτελούν σημαντικό μοχλό για την αγορά Σ&Ε», λέει ο Dager.

Αλλά αυτό είναι δυνατό μόνο με την πτώση των επιτοκίων. Επιπλέον, οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές στις αρχές Νοεμβρίου δημιουργούν κάποια πίεση χρόνου για την ολοκλήρωση των συμφωνιών πριν από αυτές, ώστε οι εταιρείες να μην βρεθούν στο επίκεντρο της πολιτικής προσοχής.

Η Ευρώπη υστερεί

Ορισμένες εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων έχουν ήδη αρχίσει να δραστηριοποιούνται στην αγορά συγχωνεύσεων και εξαγορών.

Συγκεντρώνουν χρήματα από θεσμικούς επενδυτές, όπως συνταξιοδοτικά ταμεία, και αγοράζουν ή πωλούν τμήματα ομίλων και εταιρειών:

  • Τον Μάρτιο, η επενδυτική εταιρεία KKR εξαγόρασε τμήματα του κατασκευαστή τσιπ Broadcom.
  • Η εταιρεία ιδιωτικών μετοχών Apollo θέλει να εξαγοράσει τμήματα του ομίλου μέσων ενημέρωσης Paramount Global, αλλά η συμφωνία αυτή μπορεί ακόμη να αποτύχει.

«Οι εταιρείες ιδιωτικών συμμετοχών πρέπει να επανέλθουν, προκειμένου να αυξηθεί περαιτέρω ο όγκος των συναλλαγών. Αποτελούν σημαντικό μοχλό για την αγορά Σ&Ε», λέει ο Dager. Αλλά αυτό είναι δυνατό μόνο με την πτώση των επιτοκίων. Επιπλέον, οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές στις αρχές Νοεμβρίου δημιουργούν κάποια πίεση χρόνου για την ολοκλήρωση των συμφωνιών πριν από αυτές, ώστε οι εταιρείες να μην βρεθούν στο επίκεντρο της πολιτικής προσοχής.

Οι μεγάλες πωλήσεις στην Ευρώπη και τη Γερμανία εξακολουθούν να είναι υποτονικές. Οι σημαντικότερες συναλλαγές κατά τους τρεις πρώτους μήνες πραγματοποιήθηκαν αποκλειστικά στις ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, ο όγκος των συγχωνεύσεων και εξαγορών με γερμανική συμμετοχή μειώθηκε κατά 28% σε 16,7 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2024. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό για τους πρώτους τρεις μήνες από το 2016.

Αυτό δεν ανησυχεί τους τραπεζίτες επενδύσεων. Η «ροή των συμφωνιών» ξεκινά συνήθως πρώτα στις ΗΠΑ, με την Ευρώπη να μένει συχνά κάπως πίσω. Από την άποψη αυτή, η εξέλιξη στις ΗΠΑ είναι επίσης ένα καλό σημάδι για τη Γερμανία, λέει ο Λούκας Πένσγκεν (Lukas Poensgen), επικεφαλής του τομέα συγχωνεύσεων και εξαγορών στις γερμανόφωνες χώρες της Bank of America (BofA).

«Τους επόμενους μήνες, θα υπάρξουν και πάλι μεγαλύτερες διατλαντικές συμφωνίες, καθώς οι Ευρωπαίοι αγοραστές βρίσκουν σταθερή ανάπτυξη κυρίως στις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, οι ευρωπαϊκές εταιρείες αποτιμώνται ευνοϊκά από την αμερικανική προοπτική, γεγονός που επίσης θα προκαλέσει συναλλαγές», πιστεύει ο Μορίτζ Στσόχε (Moritz Zschoche), διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley στη Φρανκφούρτη.

Η Γερμανία θα καλύψει την εξέλιξη στις ΗΠΑ με χρονική υστέρηση. «Στους επόμενους δώδεκα μήνες, θα δούμε σίγουρα μια χούφτα συναλλαγές με γερμανική συμμετοχή σε υψηλό μονοψήφιο ή χαμηλό διψήφιο ποσό δισεκατομμυρίων».

Συγχωνεύσεις και εξαγορές στη Γερμανία: Schenker, Covestro, Stada

Μία από τις συμφωνίες μεγατόνων που εκκρεμούν σήμερα είναι η πώληση της θυγατρικής της Deutsche Bahn, DB Schenker, για την οποία η πιο πρόσφατη εκτιμώμενη τιμή πώλησης ήταν μεταξύ δώδεκα και 15 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η πιθανή εξαγορά της κατασκευάστριας εταιρείας πλαστικών Covestro από την εταιρεία πετρελαίου Adnoc θα μπορούσε να είναι παρόμοιου μεγέθους – ωστόσο, πρόσφατα υπήρξαν αντιφατικές δηλώσεις σχετικά με τις πιθανότητες επιτυχίας της συμφωνίας.

Υπάρχουν επίσης σημάδια αλλαγής ιδιοκτησίας στη φαρμακευτική εταιρεία Stada. Περίπου επτά χρόνια μετά την εξαγορά της εταιρείας, οι επενδυτές Bain και Cinven εξετάζουν σχέδια εξόδου. Σύμφωνα με οικονομικούς κύκλους, η Stada θα μπορούσε να αποτιμηθεί έως και 15 δισεκατομμύρια ευρώ σε περίπτωση συμφωνίας.

Και τέλος, η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αναλάβει το γερμανικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας από τον ολλανδικό φορέα Tennet, κάτι που θα αποτελούσε επίσης μια συμφωνία δισεκατομμυρίων. Συνολικά, ο όγκος των συγχωνεύσεων και εξαγορών στη γερμανική αγορά θα είναι σίγουρα υψηλότερος φέτος από ό,τι το 2023, λέει ο τραπεζίτης της BofA Poensgen. Απλώς χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο για να φτάσουν οι συμφωνίες στη γραμμή του τερματισμού.

Ο Κρίστοφερ Ντρέγκε (Christopher Dröge), συν-επικεφαλής του τομέα συγχωνεύσεων και εξαγορών της Goldman Sachs στη Γερμανία, μπορεί να φανταστεί μια πλήρη ανάκαμψη της αγοράς.

Το περιβάλλον είναι εποικοδομητικό, επίσης επειδή οι μακροοικονομικές προοπτικές είναι πολύ πιο σταθερές από πέρυσι και η μεταβλητότητα των επιτοκίων έχει μειωθεί σημαντικά. Επομένως, δεν υπάρχουν θεμελιώδη εμπόδια για την περαιτέρω ανάκαμψη. Ο Dröge βλέπει κινδύνους μόνο στις γεωπολιτικές εντάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη γερμανική οικονομία που είναι προσανατολισμένη στις εξαγωγές.

Εκτός από τον τομέα της ενέργειας, οι τραπεζίτες στις ΗΠΑ αναμένουν ότι η δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών θα επικεντρωθεί στους τομείς της τεχνολογίας, των μέσων ενημέρωσης και των τηλεπικοινωνιών τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τον τραπεζίτη της BNP Dager, ο τομέας της τεχνολογίας έχει ακόμη να καλύψει κάποια απόσταση, καθώς η αγορά στον τομέα αυτό ήταν ιδιαίτερα αδύναμη πέρυσι.

Η επενδυτική τράπεζα Houlihan Lokey αναμένει ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένας αριθμός συναλλαγών, ιδίως στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης (AI), η ασφάλεια στον ψηφιακό κόσμο γίνεται ακόμη πιο σημαντικό ζήτημα. Σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας πληροφοριών Bloomberg, η αξία των εξαγορών στον κυβερνοχώρο που ανακοινώθηκαν φέτος έχει ήδη αυξηθεί κατά 32% σε 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις