Διεθνή

Βρετανία: Αισιοδοξία για επικείμενη συμφωνία με ΗΠΑ στους δασμούς αυτοκινήτων

Ο υπουργός Επιχειρήσεων και Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι αυτή την εβδομάδα θα μπορούσε να γίνει μία συμφωνία για την μείωση των δασμών στα βρετανικά αυτοκίνητα

Αισιόδοξος δήλωσε ότι είναι ο υπουργός Επιχειρήσεων και Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου Τζόναθαν Ρέινολντς, για τις προοπτικές επίτευξης συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τη μείωση των δασμών στα βρετανικά αυτοκίνητα, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Χάουαρντ Λούτνικ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ερωτηθείς αν θα μπορούσε να γίνει αυτή την εβδομάδα μία συμφωνία μείωσης δασμών στην βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία, κατά τη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους την Πέμπτη (12.6.2025), ο Ρέινολντς απάντησε: «Είμαι πολύ αισιόδοξος. Ήταν ένας συγκεκριμένος τομέας συζήτησης την Τρίτη σε αυτή τη διμερή συνάντηση. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε από την πλευρά μας».

Τα σχόλια δείχνουν ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στην προσπάθεια του Ηνωμένου Βασιλείου να οριστικοποιήσει τους όρους μιας εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν απειλήσει να επιβάλουν τιμωρητικούς δασμούς σε εισαγωγές από όλο τον κόσμο. Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάιο έγινε το πρώτο που ανακοίνωσε το περίγραμμα μιας συμφωνίας με τις ΗΠΑ, οι λεπτομέρειες έμειναν για μελλοντικές διαπραγματεύσεις.

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο Λούτνικ δήλωσε ότι ήταν ομοίως αισιόδοξος ότι ορισμένα τμήματα μιας εμπορικής συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνουν ενεργά «τις επόμενες ημέρες».

«Συμφωνήσαμε να εφαρμόσουμε την ιστορική μας εμπορική συμφωνία το συντομότερο δυνατό, ξεκινώντας με τις συμφωνημένες ποσοστώσεις για τα βρετανικά αυτοκίνητα και το αμερικανικό βόειο κρέας και την αιθανόλη», έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X.

Η προσωρινή συμφωνία που είχε αρχικά καταρτιστεί μεταξύ του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του πρωθυπουργού Κίρ Στάρμερ περιελάμβανε τη μείωση του δασμού 27,5% των ΗΠΑ στα αυτοκίνητα που εισάγονται από το Ηνωμένο Βασίλειο στο 10% για τα πρώτα 100.000 οχήματα, προκαλώντας ανακούφιση από τους κορυφαίους Βρετανούς κατασκευαστές, όπως η Jaguar Land Rover.

Ωστόσο, η υποσχόμενη κατάργηση των δασμών στον χάλυβα του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίοι επί του παρόντος ανέρχονται σε 25%, αποδεικνύεται πιο δύσκολη στη διαπραγμάτευση. Ενώ η εισφορά είναι επί του παρόντος η μισή από το 50% που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ σε όλα τα άλλα έθνη, οι κατασκευαστές του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν ήδη παραπονεθεί ότι οι παραγγελίες τους από τις ΗΠΑ έχουν στερέψει και ο Τραμπ έχει προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να αυξήσει τους δασμούς του Ηνωμένου Βασιλείου εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία έως τις αρχές του επόμενου μήνα.

Η συμφωνία του Μαΐου που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ ανέφερε ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα πρέπει να ικανοποιηθεί γύρω από την ιδιοκτησία του βρετανικού τομέα χάλυβα. Επί του παρόντος, ο κινεζικός φορέας Jingye Group εξακολουθεί να κατέχει έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς του Ηνωμένου Βασιλείου, την British Steel, αν και η βρετανική κυβέρνηση ανέλαβε τον επιχειρησιακό έλεγχο της προβληματικής εταιρείας νωρίτερα φέτος.

Ο Ρέινολντς δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έθεσαν το ζήτημα της απόσπασης του ελέγχου της British Steel από την Jingye από το Ηνωμένο Βασίλειο με «ισχυρό και θετικό τρόπο». Πρόσθεσε ότι τα εμπόδια για να συμφωνηθεί μια συμφωνία για τον χάλυβα «δεν αφορούν πλέον το ποιος τον κατέχει – είναι οι κανόνες τήξης και έκχυσης».

Στο πλαίσιο προηγούμενων εμπορικών συμφωνιών, οι ΗΠΑ επέμεναν ότι ο χάλυβας πρέπει να λιώνει και να χύνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτή η απαίτηση γίνεται όλο και πιο δύσκολο να εκπληρωθεί, επειδή η British Steel είναι ο μόνος παραγωγός που εξακολουθεί να διαθέτει υψικαμίνους, αφού η Tata Steel UK έκλεισε τους δικούς της πέρυσι. Ο κλίβανος ηλεκτρικού τόξου της Tata δεν πρόκειται να είναι χρησιμοποιήσιμος μέχρι τα τέλη του 2027.

Αυτοί οι κανόνες τήξης και έκχυσης είναι ακόμη «μέρος της συζήτησης που κάνουμε μαζί τους», δήλωσε ο Ρέινολντς, προσθέτοντας ότι θέλει να διασφαλίσει ότι η μείωση σε μηδενικούς δασμούς «είναι κάτι που ισχύει για κάθε κομμάτι της βρετανικής χαλυβουργίας».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
ΗΠΑ – Ινδονησία: Κλείδωσε η συμφωνία για τους τελωνειακούς δασμούς
Ο ΥΠΟΙΚ της Ινδονησίας ανακοίνωσε πως οι δυο κυβερνήσεις κατέληξαν στις λεπτομέρειες διμερούς συμφωνίας έπειτα από συνάντησή του στην Ουάσιγκτον με τον αμερικανό αντιπρόσωπο για το εμπόριο, Τζέιμισον Γκριρ
iStock
Γαλλία: Αμφιβολίες για το έλλειμμα καθώς καθυστερεί ο προϋπολογισμός του 2026
Ο Λεκορνί δήλωσε ότι λυπάται που ορισμένοι βουλευτές δεν είχαν τη βούληση να καταλήξουν σε συμφωνία και ανέφερε ότι «Το Κοινοβούλιο δεν θα μπορέσει να ψηφίσει προϋπολογισμό για τη Γαλλία πριν από το τέλος του έτους»
Euro banknotes and coins in front of the national flag of France
ΕΕ – Σύνοδος Κορυφής: Κόστα και Φον ντερ Λάιεν στηρίζουν τους αγρότες – Αναβολή υπογραφής Mercosur
O Κόστα επισήμανε ότι η προστασία των Ευρωπαίων αγροτών και της επισιτιστικής ασφάλειας αποτελεί θεμελιώδη στόχο της Ένωσης και θα αντιμετωπιστεί στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό
Forklift truck with boxes on pallet. Cargo