Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

ΔΝΤ: “Φωτιά” για το πρωτογενές πλεόνασμα!

ΔΝΤ
Φωτογραφία Αρχείου: Reuters

Το ΔΝΤ βλέπει… απόκλιση στους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα τόσο για φέτος, όσο και για το 2018. Οι δηλώσεις Βελκουλκέσκου, οι ζυμώσεις και οι προβλέψεις.

Το ΔΝΤ βάζει… φωτιά στην διαπραγμάτευση! Επιμένει στις προβλέψεις του για απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους. Τόσο για φέτος, όσο και το 2018.

Αυτές είναι οι προβλέψεις του ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα

Επαναλαμβάνοντας τις προβλέψεις που περιείχε η έκθεση του Ιουλίου -που συνόδευε το ελληνικό μνημόνιο με το Ταμείο- στην  World Economic Outlook Database καταγράφει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,696% του ΑΕΠ το 2017 (σ.σ. έναντι στόχου για 1,75% στο μνημόνιο). Και στο 2,221% το 2018 (σ.σ. έναντι στόχου 3,5%). Μετά το 2018 και έως το 2022 υπολογίζει τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ περίπου όπως και τον Ιούλιο.

ΔΝΤ

Στοιχεία και για χρέος – ανάπτυξη

Στη βάση δεδομένων καταγράφονται και οι προβλέψεις για το χρέος. Επιπρόσθετα και τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα για την ανάπτυξη με την πρόβλεψη για πολύ χαμηλό ρυθμό στο 1% το 2022.

Σημειώνεται ότι σήμερα, αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα δύο ακόμα εκθέσεις αναφορικά με τα δημόσια οικονομικά (σ.σ. Fiscal Monitor) και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Όσον αφορά στο δημοσιονομικό πεδίο η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα, Ντέλια Βελκουλέσκου είχε αναφέρει στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε μετά τη λήξη της συνεδρίασης του εκτελεστικού συμβουλίου του Ταμείου στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο ότι: Το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,2% του ΑΕΠ το 2018. Κι αυτό όταν η συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές είναι για 3,5% του ΑΕΠ.

Κάτι που σημαίνει ότι το Ταμείο βλέπει απόκλιση από το στόχο. “Θεωρούμε ότι είναι κατάλληλο επίπεδο και δεν περιμένουμε νέα μέτρα”, είπε η κ. Βελκουλέσκου. Πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ  αναμενόταν τον Ιούλιο για το 2019.

Πλέον μένει να φανεί αν αυτή η θέση παραμένει ή αν ισχύουν οι πληροφορίες ότι ασκούνται πιέσεις για νέα μέτρα και για το 2018.

πρωτογενές πλεόνασμα

Και τώρα… ζυμώσεις

Από αύριο, ξεκινούν οι πολιτικές ζυμώσεις με την άφιξη των υπουργών οικονομικών και των εκπροσώπων των θεσμών και του οικονομικού “στερεώματος” στην Ουάσιγκτον για την κορύφωση των εργασιών της φθινοπωρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Από ελληνικής πλευράς θα μετέχουν ο ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γιώργος Χουλιαράκης. Έχει ήδη οριστεί ραντεβού για το Σάββατο με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. Επίσης, σύμφωνα με τον εβδομαδιαίο προγραμματισμό των Επιτροπών της ΕΕ, υπάρχει στην ατζέντα ραντεβού του ΥΠΟΙΚ με τον Πιέρ Μοσκοβισί την Παρασκευή.

Το ΔΝΤ στη βάση δεδομένων του διευκρινίζει πάντως ότι τα στοιχεία ενημερώθηκαν τελευταία φορά τον 8ο του 2017. Δηλαδή έχουν “μείνει” στη συμφωνία του Ιουλίου για το 3ο μνημόνιο.

Πηγή: capital.gr
Φωτογραφίες αρχείου: Eurokinissi

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις