Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

ΔΝΤ: Η συνεδρίαση… ρουτίνας για την Ελλάδα και οι δυο όροι του Ταμείου

ΔΝΤ: Η συνεδρίαση… ρουτίνας για την Ελλάδα και οι δυο όροι του Ταμείου

Στις 21:00 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) η καρδιά της ελληνικής οικονομίας θα “χτυπά” στην Ουάσινγκτον, όπου συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ αλλά όχι για να αποφασίσει τη συμμετοχή ή όχι του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Η σημερινή (06.02.2017) συνεδρίαση χαρακτηρίζεται “ρουτίνας”, θα έχει αναφορές στην αξιολόγηση και το ελληνικό πρόγραμμα αλλά όχι απόφαση για τη συμμετοχή του Ταμείου.

Τα μέλη του ΔΝΤ θα συζητήσουν για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και για τα όσα αναφέρει η έκθεση του άρθρου 4. Η έκθεση αυτή αναφέρει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και πως η ελάφρυνση που αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι είναι ανεπαρκής. Η έκθεση, σύμφωνα με την Καθημερινή, θα τονίζει επίσης ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Προκειμένου να εισηγηθεί ένα νέο πρόγραμμα, το προσωπικό του ΔΝΤ θα κάνει σαφές ότι χρειάζεται διαβεβαιώσεις και για τα δύο.

Η συνεδρίαση αναμένεται να ξεκινήσει στις 14:00 το μεσημέρι (21:00 ώρα Ελλάδας) και αφού παρουσιαστεί η έκθεση από τους αξιωματούχους του ΔΝΤ, θα μιλήσει ο αντιπρόσωπος της Ελλάδας Μιχάλης Ψαλιδόπουλος.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα στο mignatiou.com, ο κ. Ψαλιδόπουλος είχε επαφές με όλους τους συναδέλφους του και σύμφωνα με πληροφορίες δεν αναμένονται εκπλήξεις ή δυσάρεστες καταστάσεις.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, στη συνεδρίαση του ΔΝΤ δεν πρόκειται να ληφθεί καμία απόφαση για το αν το Ταμείο θα συμμετάσχει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα. Και αυτό γιατί προκειμένου να αποφασιστεί αν το Ταμείο θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί πρώτα η δεύτερη αξιολόγηση και μετά να παρουσιάσει την έκθεση (που θα ετοιμάσει η Ντέλια Βελκουλέσκου) στο Δ.Σ. ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου του Ταμείο Πολ Τόμσεν.

Υπάρχει ακόμη ένας λόγος που καθυστερεί η απόφαση του Ταμείου για τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυξάνονται συνεχώς οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ που δεν απορρίπτουν την ιδέα να παραμένει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά μόνο ως τεχνικός σύμβουλος. Πηγή του ΔΝΤ δήλωσε στο mignatiou.com πως για να αλλάξει αυτό, πρέπει να Ευρωπαίοι δανειστές να αποδεχθούν γενναία αναδιάρθρωση των ελληνικών δανείων ή να βρεθεί άλλος πολύ πειστικός λόγος που θα καθιστά το ελληνικό χρέος βιώσιμο. Επίσης το Ταμείο απαιτεί όπως η Ελλάδα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, τις οποίες έχει αποδεχθεί, αλλιώς δεν θα συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του προγράμματος.

Το ΔΝΤ παραμένει αμετακίνητο στη θέση του και διαμηνύει ότι είναι μεν πρόθυμο να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, αρκεί να ικανοποιηθούν οι δυο όροι του. Και μέχρι αυτό να γίνει, απόφαση δεν πρόκειται να ληφθεί.

Όσον αφορά στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, σύμφωνα με το Ταμείο, «κολλάει» στον καθορισμό του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, όπου σύμφωνα με την Καθημερινή το προσωπικό του ΔΝΤ ζητεί τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% από το 2018 και μετά ή νέα μέτρα, για να θεωρήσει αξιόπιστη την πρόβλεψη του υφιστάμενου προγράμματος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Με πληροφορίες από mignatiou.com και Καθημερινή

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε