Παρασκευή, 26 Απρ.
15oC Αθήνα

ΔΝΤ: «Καμπανάκι» για την παγκόσμια οικονομία με τις χειρότερες προβλέψεις για ανάπτυξη της 30ετίας

ΔΝΤ: «Καμπανάκι» για την παγκόσμια οικονομία με τις χειρότερες προβλέψεις για ανάπτυξη της 30ετίας
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Το ΔΝΤ προειδοποιεί για τη χειρότερη ανάπτυξη της τελευταίας 30ετίας στην παγκόσμια οικονομία, η οποία συμπαρασύρεται από τη συνεχιζόμενη επιβράδυνση σε όλες σχεδόν τις προηγμένες οικονομίες του κόσμου.

Όπως προειδοποίησε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η ανάπτυξη παγκοσμίως δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 3% φέτος στην οικονομία. «Με τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, με τον πληθωρισμό να εξακολουθεί να είναι υψηλός, μια ισχυρή ανάκαμψη παραμένει άπιαστη», δήλωσε ενόψει των εαρινών συνεδριάσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας την επόμενη εβδομάδα.

«Αυτό βλάπτει τις προοπτικές όλων, ιδίως των πιο ευάλωτων ανθρώπων και των πιο ευάλωτων χωρών», πρόσθεσε η ίδια σε εκδήλωση στην Ουάσιγκτον, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, επικαλούμενη πληροφορίες του AFP.

Ήδη πέρυσι, η παγκόσμια ανάπτυξη μειώθηκε σχεδόν στο μισό, φτάνοντας το 3,4%, αφού η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επηρέασε πολύ την παγκόσμια οικονομία και σταμάτησε απότομα την ανάκαμψη από την πανδημία του κορονοϊού COVID-19.

Πάντως, οι αναδυόμενες αγορές της Ασίας αναμένεται να δουν σημαντικές αυξήσεις στην οικονομική παραγωγή. Ειδικότερα, Ινδία και Κίνα προβλέπεται ότι θα αντιπροσωπεύουν το 50% της φετινής ανάπτυξης, ωστόσο τα συγκεκριμένα καλά νέα θα αντισταθμιστούν από την επιβράδυνση που αναμένεται για το 90% των προηγμένων οικονομιών του κόσμου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις