Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Δραματική προειδοποίηση Βενιζέλου: “Δεν θα υπάρξει άλλη προσφορά για το PSI” – Βραχνάς τα ασφαλιστικά ταμεία που δεν αντέχουν το “κούρεμα”

– “Είμαστε έτοιμοι να ενεργοποιήσουμε τις ρήτρες συλλογικής δράσης αν χρειαστεί”, είπε ο υπουργός
– “Η συμμετοχή στο PSI θα είναι πάνω από 90%”
– 12 τράπεζες είπαν ήδη ναι στο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων
– Δύο ταμεία ήδη δέχθηκαν το κούρεμα – Πρόκειται για το Μετοχικό Ταμείο και το Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος προειδοποίησε σήμερα τους ιδιώτες πιστωτές να μην αρνηθούν να προβούν στην ανταλλαγή ομολόγων, από την οποία εξαρτάται το δεύτερο σχέδιο διάσωσης της χώρας, διότι είναι η καλύτερη συναλλαγή που μπορούν να έχουν.

Ο κ. Βενιζέλος, σε συνέντευξη στο Ρόιτερς, τρεις ημέρες πριν από την λήξη της προσφοράς ανταλλαγής ομολόγων, δηλώνει ότι οι όροι που επιτεύχθηκαν τον περασμένο μήνα, έπειτα από πολύμηνες δύσκολες διαπραγματεύσεις είναι ευνοϊκοί και η Ελλάδα δεν θα διστάσει να ενεργοποιήσει νόμους, που προβλέπουν απώλειες στους κατόχους των ομολόγων, που δεν θα συμμετάσχουν εκούσια στην ανταλλαγή.

“Όποιος νομίζει ότι δεν θα συμμετάσχει και θα πληρωθεί στο ακέραιο, κάνει λάθος”, δήλωσε. “Είμαστε έτοιμοι για την ενεργοποίηση των CAC’s (Ρήτρες συλλογικής δράσης) αν χρειαστεί”, σημειώνει.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δηλώνει πως είναι αισιόδοξος ότι η συμμετοχή θα είναι πάνω από 90%, με τους επενδυτές να δελεάζονται από τα ανταλλάγματα που προσφέρονται, μια ισοδύναμη προκαταβολή, ένα νέο ομόλογο που εκδίδεται σύμφωνα με το αγγλικό δίκαιο, μια ρήτρα GDP που προσφέρει υψηλότερο επιτόκιο εάν η ελληνική οικονομία πάει καλύτερα από τα αναμενόμενα, και ίση μεταχείριση, για τα νέα ομόλογα, με το δημόσιο τομέα.

 “Στόχος μας είναι η σχεδόν καθολική συμμετοχή”, τονίζει. “Δεν θα πρέπει κανείς να φανταστεί ότι θα υπάρξει μια δεύτερη προσφορά που θα περιλαμβάνει αυτά τα στοιχεία”.

 Ο κ. Βενιζέλος επισημαίνει ότι η συμμετοχή είναι αδύνατο να εκτιμηθεί τώρα, αλλά οι επενδυτές θα πρέπει να δώσουν τις απαντήσεις τους έως την Τετάρτη.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

Το κούρεμα των ομολόγων έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα ασφαλιστικά ταμεία και το γεγονός αυτό έχει προβληματίσει την κυβέρνηση που ψάχνει τρόπους χρηματοδότησης των ταμείων, προκειμένου να τα καταφέρουν και να συμμετάσχουν στο PSI με ομόλογα άνω των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το θέμα αυτό τέθηκε σε έκτακτη σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου και του υπουργού Εργασίας, κ. Κουτρουμάνη με τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων.

Για την αναπλήρωση των απωλειών των Ταμείων έχει προβλεφθεί στο νόμο του Μνημονίου η αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, με συνδυασμό ακίνητης περιουσίας, μετοχών καταθέσεων και άλλων πόρων. Ομόλογα διαθέτουν όλα τα Ταμεία εκτός από το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) και τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ).

Θετικά αντέδρασαν στη ρύθμιση, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από συνεδριάσεις των Διοικητικών τους Συμβουλίων, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων και το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Ναι στο κούρεμα είπαν ήδη 12 τράπεζες

Οι πρώτες συμμετοχές στη διαδικασία του PSI είναι γεγονός. Το IIF ανακοίνωσε ότι δώδεκα μέλη της οργανωτικής επιτροπής του, συμπεριλαμβανομένων των Εθνικής Τράπεζας, Alpha Bank και Eurobank, αποδέχθηκαν την πρόταση ανταλλαγής των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης είναι ακόμη σε εξέλιξη για κάποια από τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής.

Το IIF σημειώνει ότι τα 12 μέλη του σκοπεύουν να συμμετάσχουν εθελοντικώς στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Αναλυτικότερα, οι τράπεζες που έχουν αποδεχθεί την πρόταση του ελληνικού δημοσίου είναι οι εξής:

Allianz, Alpha Bank, Axa, BNP Paribas, CNP Assurances, Commerzbank, Deutsche Bank, Eurobank EFG, Greylock Capital Management, ING Bank, Intesa San Paolo και Εθνική Τράπεζα.

Όπως σημειώνουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, το μόνο μέλος της επιτροπής του IIF που δεν έχει ακόμη συμφωνήσει είναι η τράπεζα Landesbank Baden-Wurttemberg.

Πάντως η Συντονιστική Επιτροπή φροντίζει να ξεκαθαρίσει ότι «ούτε η επιτροπή ούτε κάποιο από τα μέλη της εισηγείται ή προσφέρει κάποια συμβουλή σε οποιοδήποτε από τους κατόχους χρέους που μπορεί να λάβει μέρος στο PSI».

«Οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων πρέπει να αποφασίσουν μόνοι τους αν θα συμμετάσχουν ή όχι στη δημόσια πρόσκληση με βάση τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους και με τη συμβουλή και τη βοήθεια των δικών τους συμβούλων», αναφέρεται ακόμη στη σχετική ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αγωνία μέχρι την Πέμπτη για το PSI – FT: Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού

Επικίνδυνα παιχνίδια με το PSI+

Reuters: Οι γερμανικές τράπεζες μπαίνουν στο κούρεμα

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε