Πέμπτη, 2 Μαΐ
23oC Αθήνα

e-ΕΦΚΑ: Στα σκαριά σχέδιο κατά της εισφοροδιαφυγής – Το 2025 σε πλήρη εφαρμογή

e-ΕΦΚΑ: Στα σκαριά σχέδιο κατά της εισφοροδιαφυγής – Το 2025 σε πλήρη εφαρμογή
Φωτογραφία Eurokinissi

Εκστρατεία κατά της εισφοροδιαφυγής ετοιμάζει η κυβέρνηση και ο e-ΕΦΚΑ αμέσως μετά την ψήφιση – εφαρμογή του νομοσχεδίου κατά της φοροδιαφυγής, το οποίο χθες βγήκε στη δημόσια διαβούλευση.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του newsit.gr, ο πιο κρίσιμος “κόμβος” της εκστρατείας δρομολογείται για μετά τον Ιούνιο του 2025, καθώς τότε προβλέπεται θα τεθεί σε εφαρμογή η διασύνδεση μεταξύ e-ΕΦΚΑ και πληροφοριακού συστήματος “Εργάνη”, κάτι το οποίο θα συμβάλλει δραστικά στην αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής. Και αυτό γιατί θα πάψει να υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ των δηλώσεων στο σύστημα “Εργάνη” και στον e-ΕΦΚΑ, με συνέπεια την καταβολή λιγότερων από τις προβλεπόμενες εισφορές.

Σημειώνεται πως είναι συνήθης τακτική μερίδας εργοδοτών να υποδηλώνουν εργαζομένους στον e-ΕΦΚΑ, προκειμένου να αποφύγουν το σύνολο των εισφορών τις οποίες οφείλουν να καταβάλλουν στα ταμεία, με συνέπεια την απώλεια δημοσίων εσόδων, αλλά και των μελλοντικών συντάξιμων αποδοχών των εργαζομένων.

Το εν λόγω έργο (το οποίο θα έχει την χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης) αποτελεί ένα από τρία βασικά τα οποία “τρέχει” ο e-ΕΦΚΑ για την επόμενη τριετία (μαζί με την ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου προ του 2002 και την ενοποίηση των 88 βάσεων δεδομένων των ταμείων).

Η διασύνδεση μεταξύ e-ΕΦΚΑ και πληροφοριακού συστήματος “Εργάνη” θα φέρει το εξής αποτέλεσμα: Από τη στιγμή που μία επιχείρηση κάνει δήλωση στο πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη”, θα γίνεται αυτόματα προσυμπλήρωση της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) στις πλατφόρμες του e-ΕΦΚΑ.

Αυτό θα διευκολύνει εξαιρετικά τις λογιστικές υπηρεσίες των επιχειρήσεων, καθώς δεν θα χρειάζεται να να υποβάλλουν διπλή δήλωση των εργαζομένων, δηλαδή τόσο στο σύστημα “Εργάνη” όσο και στον e-ΕΦΚΑ, κάτι που τους επιβαρύνει τόσο λειτουργικά, όσο -εμμέσως- και οικονομικά.

Τα “καυτά” μέτωπα τα οποία θα αντιμετωπιστούν καθώς θα υλοποιηθεί το σχετικό έργο.

– Το τεράστιο λειτουργικό βάρος το οποίο επωμίζονται τα λογιστήρια των επιχειρήσεων εξαιτίας παραγόντων οι οποίοι τους επιβαρύνουν όπως η χρησιμοποίηση πολλαπλών πυλών δήλωσης στοιχείων που αφορούν στην απασχόληση, δηλαδή του πληροφοριακού συστήματος “Εργάνη”, του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος της Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του e- EΦΚΑ.

– Οι πολλαπλές καταχωρήσεις – δηλώσεις για παρόμοια και αλληλεπικαλυπτόμενα στοιχεία

– Η έλλειψη αποτελεσματικής διαλειτουργικότητας μεταξύ του συστήματος παρακολούθησης των ροών απασχόλησης (“Εργάνη”) και του πληροφοριακού συστήματος παρακολούθησης της ασφάλισης (Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα e-ΕΦΚΑ).

– Η μη δυνατή διασταύρωση στοιχείων, τα οποία δηλώνονται στο σύστημα “Εργάνη” και σε εκείνο του e-ΕΦΚΑ.

– Η ύπαρξη πολλαπλών κωδικολογίων για συναφή αντικείμενα στα διαφορετικά πληροφοριακά συστήματα της Δημόσιας Διοίκησης, (πχ οι ειδικότητες των εργαζομένων).

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις