Κυριακή, 28 Απρ.
18oC Αθήνα

ΕΕ: Εξακολουθεί να διαφωνεί η Γερμανία με το πλαφόν στο φυσικό αέριο με φόντο έναν δύσκολο χειμώνα

ΕΕ: Εξακολουθεί να διαφωνεί η Γερμανία με το πλαφόν στο φυσικό αέριο με φόντο έναν δύσκολο χειμώνα

Χωρίς κάποια τελική απόφαση ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας, που συζήτησαν πώς θα εφαρμοστεί η πολιτική συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της Πράγας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης με τη διαφωνία στο πλαφόν του φυσικού αερίου να συνεχίζεται. 

Υπήρξε σημαντικές συγκλίσεις, ωστόσο δεν τα βρήκαν και θα πραγματοποιηθεί έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις 24 Νοεμβρίου (το τέταρτο από το καλοκαίρι), για την υιοθέτηση των μέτρων που θα μειώσουν τις τιμές της ενέργειας. Και όλα αυτά την ώρα που ο χειμώνας προμηνύεται δύσκολος για όλη την Ευρώπη. 

«Το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει έναν πιο αντιπροσωπευτικό δείκτη για τιμές του φυσικού αερίου, την ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και μέτρα για το πώς θα προχωρήσει η από κοινού αγορά φυσικού αερίου» ανέφερε η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον.

Οπως προκύπτει υπήρξε μια σύγκλιση στην ανάγκη κοινής αγοράς φυσικού αερίου. Κατεγράφη επίσης ευρεία σύγκλιση στην καθιέρωση δυναμικού πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

«Ο υπουργοί έχουν επίσης εκφράσει ευρεία στήριξη στην εισαγωγή ενός δυναμικού πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος το οποίο θα περιορίσει τις υπερβολικές εκτινάξεις των τιμών σε περίπτωση πανικού των αγορών» δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τσεχίας, Γιόζεφ Σικέλα.

Συμφωνία δεν υπήρξε αναφορικά με τον μηχανισμό για την έλεγχο της τιμής του φυσικού αερίου στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ. Η συγκεκριμένη εξέλιξη ήταν προδιαγεγραμμένη, καθώς ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας είχε ρίξει από νωρίς τις προσδοκίες.

«Με την κοινή αγορά τα κράτη μέλη δε θα ανταγωνίζονται ανεβάζοντας τις τιμές αλλά θα ρίχνουν τις τιμές. Κατά την άποψή μου αυτό είναι το κυριότερο και πιο αποτελεσματικό εργαλείο για τη μείωση των τιμών, πιο αποτελεσματικό από ένα εν δυνάμει επικίνδυνο εργαλείο όπως ένα σταθερό πλαφόν» είπε ο υπ. Οικονομίας και Κλιματικής Δράσης. Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Στην συνάντηση έκανε παρέμβαση και ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας τονίζοντας την ανάγκη ταχείας κοινής απάντησης καθώς, όπως δήλωσε οι μεγάλες μειώσεις που παρατηρούνται στις τιμές του φυσικού αερίου και το TTF οφείλονται στο ότι οι αγορές προεξοφλούν το γεγονός ότι η Ευρώπη θα αναλάβει δράση και θα επιβάλλει πλαφόν.

«Στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ ζήτησα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την άμεση εξειδίκευση των μέτρων για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών φυσικού αερίου. Με ενότητα και αποφασιστικότητα η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση» ανέφερε σε ανάρτησή του.

Κι ενώ η υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων παραπέμπεται σε νέο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας στις 24 Νοεμβρίου, οι Ευρωπαίοι πολίτες αγωνιούν για την ακρίβεια. Χαρακτηριστική η έκκληση Γερμανού πολίτη στον Καγκελάριο Σολτς: «δίνω 8 ευρώ για ένα ντονέρ! Μίλα στον Πούτιν! Θέλω να το πληρώνω 4 ευρώ, σας παρακαλώ!».

Για χαμένο πολύτιμο χρόνο έκαναν λόγο αρκετές χώρες με τους τόνους στο συμβούλιο να ανεβαίνουν. Η Γαλλία σημείωσε ότι το μήνυμα των ηγετών προς την Κομισιόν ήταν ξεκάθαρο και πρέπει να προχωρήσει η όλη κατάσταση γρήγορα, ενώ για κωλυσιεργία μίλησε ο Τσέχος υπουργός. Σχετικά με το πλαφόν, όπως ήταν αναμενόμενο η Γερμανία βρήκε κάποιες ασάφειες στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, ενώ αναφορικά με το ιβηρικό μοντέλο σημειώνει ότι το έγγραφο της Κομισιόν δημιουργεί περισσότερα ερωτήματα αντί να λύνει τις απορίες. Δανία και Ολλανδία εξακολουθούν να βρίσκουν μειονεκτήματα στο πλαφόν με την Ολλανδία να αναφέρει ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά το πλαφόν στο TTF.

Υπάρχει και η άλλη πλευρά, καθώς χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Πολωνία, η Κροατία, το Βέλγιο θέλουν πλαφόν.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις