Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Εφορία: 8.517 μεγαλοοφειλέτες χρωστούν το μισό ΑΕΠ της χώρας – Αυξήθηκαν τα «μικρά» χρέη

επιδότηση

Νέα φέσια που ξεπέρασαν τα 3,5 δισ., γέννησε η πανδημία, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ. Ωστόσο το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι 8.517 οφειλέτες, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, χρωστούν το ιλιγγιώδες ποσό στην Εφορία των 87,259 δισ., σε γενικό σύνολο οφειλών 109,1 δισ. το οποίο χρωστούν σχεδόν 4 εκατ. επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

Και για την περίοδο της πανδημίας οι μεγάλοι οφειλέτες έχουν την μερίδα του λέοντος στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην Εφορία, από τα 3,4 δισ. νέα χρέη, τα 2,5 δισ. ανήκουν σε αυτούς, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ.  

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, το σύνολο των οφειλών στο τέλος Απριλίου του 2021 διαμορφώθηκαν στα 109,1 δισ. ευρώ, και είναι αυξημένα κατά 3,4 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020.

Η αύξηση αυτή έρχεται σε μία περίοδο πάντως που ένα μεγάλο μέρος των φορολογικών υποχρεώσεων, κυρίως για αυτούς που έχουν πληγεί, έχουν «παγώσει» μέχρι το τέλος του 2021. Την ίδια περίοδο ο συνολικός αριθμός των οφειλετών – φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις – αυξήθηκε κατά 20.637 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στους 3.937.848 οφειλέτες.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ που επεξεργάστηκε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, δείχνουν ότι:

  • Οι 8.517 μεγάλοι οφειλέτες που ο καθένας έχει χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ, οφείλουν συνολικά στην Εφορία87,259 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί με το μισό ΑΕΠ της χώρας. Στον καθένα οφειλέτη από την κατηγορία των μεγάλων οφειλετών αντιστοιχεί κατά μέσο όρο ληξιπρόθεσμο χρέος λίγο πάνω από 10 εκατ. ευρώ, ποσό που θεωρείται δύσκολο αν όχι αδύνατο να εισπραχθεί από τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό. 
  • Οιμεγαλοοφειλέτες,  χρωστάνε στην Εφορία το 80% του συνολικού ποσού που οφείλουν τα 3.937.848 οφειλέτες. Από αυτούς που οφείλουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ, 5.195 είναι επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα φυσικά πρόσωπα. Πολλά από αυτά τα χρέη είναι παλιά, δημιουργήθηκαν προ δεκαετιών, τα οποία έχουν διογκωθεί λόγω προστίμων και προσαυξήσεων και θεωρείται αδύνατον να εισπραχθούν ενώ αργά ή γρήγορα θα διαγραφούν.
  • Παρατηρείται μεγάλη αύξηση στον αριθμό των οφειλετών με μικρά χρέη μεταξύ 50 και 500 ευρώ. Στην κατηγορία αυτή συσσωρεύεται το 32,2% των οφειλετών. Ειδικότερα, 1.267.193 οφειλέτες ανήκουν σε αυτή την κατηγορία και είναι 48.799 περισσότεροι σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
  • Ο αριθμός των οφειλετών με χρέη έως 10 ευρώ εμφανίζεται μειωμένος σε ετήσια βάση κατά 86.076 οφειλέτες, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη διαγραφή, κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2020, οφειλών από την ΑΑΔΕ σε οφειλέτες με χρέη ύψους έως και 10 ευρώ. Εντός του ανωτέρω εύρους και συγκεκριμένα στην κατηγορία οφειλής μικρότερη του 1 ευρώ το πλήθος των οφειλετών μειώθηκε κατά 54.034 πρόσωπα, με τον συνολικό αριθμό των οφειλετών να διαμορφώνεται σε 349.877.

Σήμα κινδύνου για  τα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Σύμφωνα με την ανάλυση που έκαναν οι αναλυτές του Γραφείου Προϋπολογισμού «τα χρέη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων μπορεί να απειλήσουν την ανάκαμψη της οικονομίας».

Παράλληλα σημειώνουν ότι «τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που αδυνατούν να επιστρέψουν στα προηγούμενα επίπεδα εισοδήματος είναι αναμενόμενο να μην μπορούν να αποπληρώσουν τις τρέχουσες και τις συσσωρευμένες φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις».

Ο δημόσιος τομέας ίσως χρειαστεί να τους παρέχει πρόσθετη οικονομική στήριξη, αφενός για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες και αφετέρου για να διευκολύνει τη μετάβασή τους σε πιο παραγωγικούς κλάδους και δραστηριότητες. Επομένως, συμπεραίνει, υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι στη διαδικασία αποκατάστασης της δημοσιονομικής ισορροπίας, τόσο από την πλευρά των εσόδων όσο και από την πλευρά των δαπανών, οι οποίοι θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις