Πέμπτη, 2 Μαΐ
17oC Αθήνα

Εφορία: Επιπλέον 3,6 δισ. ευρώ πληρώνουν φέτος 2,4 εκατ. φορολογούμενοι – Στα 1.573 ευρώ το μέσο ποσό πληρωμής

Εφορία: Επιπλέον 3,6 δισ. ευρώ πληρώνουν φέτος 2,4 εκατ. φορολογούμενοι – Στα 1.573 ευρώ το μέσο ποσό πληρωμής

Μπορεί κάθε χρόνο η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων να αναδεικνύεται ως το γιοφύρι της Άρτας, ωστόσο έστω και στο παρά πέντε η συντριπτική πλειοψηφία των φορολογουμένων συμμορφώνεται και πηγαίνει στο ετήσιο ραντεβού με την Εφορία.

Εφέτος η περίοδος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ξεπέρασε τους πέντε μήνες, σπάζοντας κάθε ρεκόρ, όπως άλλωστε είχε συμβεί και πέρυσι. Βέβαια η όλη διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, αφού το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών έδωσε μία ακόμη, ολιγοήμερη αυτή την φορά παράταση στην σχετική προθεσμία η οποία εκτός συγκλονιστικού απροόπτου ολοκληρώνεται την προσεχή Δευτέρα.

Ο επιπλέον φόρος που καλούνται να πληρώσουν εφέτος οι περίπου 2,4 εκατ. φορολογούμενοι ανέρχεται στα 3,6 δις. ευρώ. Η περίοδος αποπληρωμής του φόρου είναι έως και τον Φεβρουάριο του 2024.

Επισήμως η αυλαία υποβολής των δηλώσεων θα έπεφτε χθες, αλλά τελικά το υπουργείου, λόγω δυσλειτουργιών του συστήματος, εξαιτίας του ότι δεχόταν μαζικές δηλώσεις, αναγκάστηκε να παρατείνει έως την Δευτέρα την προθεσμία υποβολής τους.

Ο φόρος εισοδήματος που βεβαιώθηκε στους φορολογούμενους (φυσικά πρόσωπα) με χρεωστικό εκκαθαριστικό είναι αυξημένος κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Η αύξηση αυτή, η οποία αναμένεται να αποτυπωθεί στα φορολογικά έσοδα του Αυγούστου και των επόμενων μηνών, αποδίδεται:

-Στα αυξημένα εισοδήματα που εμφάνισαν το 2022 οι φορολογούμενοι. Στην αύξηση των εισοδημάτων συνέβαλαν η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και η αύξησης του κατώτατου μισθού.

-Στα υψηλότερα εισοδήματα που έχουν δηλώσει οι ελεύθεροι επαγγελματίες υπό το φόβο του ελέγχου και των διασταυρώσεων που έχει δρομολογήσει η ΑΑΔΕ σε όσους εμφανίζουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

Η ακτινογραφία των φορολογικών δηλώσεων δείχνει ότι σχεδόν 4 στους 10 φορολογούμενους πληρώνουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που εισέπραξαν το 2022 ενώ το 64% είτε δεν πληρώνει καθόλου φόρου είτε έχει επιστροφή φόρου.

Σύμφωνα με τα τελευταία επεξεργάσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ:

-Μέχρι χθες το πρωί (η προθεσμία έληξε κανονικά στις 15:00) είχαν υποβληθεί 6.422.573 δηλώσεις με το συνολικό φόρο να ανέρχεται στο ποσό των 3,6 δις. ευρώ έναντι 3,2 δις. ευρώ το προηγούμενο έτος. Νεότερα στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών έδειξαν ότι ο συνολικός αριθμός ανήλθε σε 6,489 εκατ. δηλώσεις.

-Οι χρεωστικές δηλώσεις αποτελούν το 36,17% του συνόλου και είναι αυξημένες σε σχέση με το 2022 που είχαν ανέλθει σε 35,21% επί του συνόλου.

-Λιγότερες είναι οι μηδενικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν φέτος. Έφτασαν στο 47,77% των συνολικών δηλώσεων όταν το 2022 αποτελούσαν το 51,54%.

-Το 47,77% των νοικοκυριών δεν πληρώνει επιπλέον φόρο. Συγκεκριμένα σε σύνολο 6.422.573 δηλώσεων οι 3.068.063 είναι μηδενικές.

-Για το 16,05% των φορολογικών δηλώσεων προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 410 ευρώ. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ επιστροφή φόρου δικαιούνται 1.030.822 φορολογούμενοι εκ των οποίων οι 691.706 έχουν ήδη λάβει την επιστροφή και συγκεκριμένα τους έχουν πιστωθεί συνολικά 166 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι όσοι δεν έχουν οφειλές στο δημόσιο ή τον ΕΦΚΑ και ποσά για συμψηφισμούς λαμβάνουν άμεσα την επιστροφή φόρου που δικαιούνται.

-Το 36,17% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 2.323.044 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 3,58 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 1.573 ευρώ.

Πάντως υπάρχουν κατηγορίες φορολογουμένων που ο χρόνος για την υποβολή των δηλώσεων εκπνέει στο τέλος Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα μέχρι το τέλος του έτους οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν χωρίς πρόστιμα δηλώσεις που αφορούν:

1. Αναδρομικά ποσά μισθών και συντάξεων. Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχοι, γιατροί του ΕΣΥ και άλλες κατηγορίες φορολογούμενων οι οποίοι εισέπραξαν μέσα στο 2022 αναδρομικά ανεξάρτητα από το χρόνο που ανάγονται, θα πρέπει να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις.

2. Εισοδήματα φορολογούμενων που απεβίωσαν. Οι κληρονόμοι υποβάλουν χειρόγραφα στην Εφορία τις φορολογικές δηλώσεις φορολογούμενων που απεβίωσαν το
202.

3. Αλλαγή κατοικίας. Όσοι κατά το προηγούμενο έτος μετέφεραν την κατοικία τους στο εξωτερικό θα πρέπει να υποβάλλουν φορολογική δήλωση.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις