Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Η εφορία βάζει στο στόχαστρό της τους… ξεχασιάρηδες

φορολογικές δηλώσεις 2018

Αντιμέτωποι με σοβαρές κυρώσεις θα βρεθούν όλοι όσοι … ξεχάσουν να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις εφέτος στις προκαθορισμένες ημερομηνίες.

Μέχρι σήμερα δεν ήταν λίγοι εκείνοι που είτε συνειδητά να για να πάνε πίσω τις υποχρεώσεις τους, είτε από αμέλεια δεν έκαναν δήλωση στην ώρα της. Αυτά όμως μάλλον ανήκουν στο παρελθόν και η αρμόδια Αρχή Δημοσίων Εσόδων τούδε και στο εξής θα δείχνει τα δόντια της.

Μοναδικός στόχος το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει τοποθετηθεί για εφέτος στο 3,82% του ΑΕΠ. Στο πλαίσιο αυτό εξαπολύει φοροεπίθεση για να βάλει στα ταμεία της όσο τον δυνατόν περισσότερα έσοδα.

Έχει υπολογιστεί ότι ένα ποσοστό που κυμαίνεται από 3% έως 5% ανάλογα με το είδος της φορολογίας – δεν προχωρούν στην υποβολή φορολογικής δήλωσης, κυρίως εισοδήματος, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών ή ΦΠΑ προκειμένου να κερδίσουν χρόνο αφού έτσι καθυστερούν τη βεβαίωση του φόρου, την πληρωμή του ή στην περίπτωση της μη πληρωμής, την λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης εναντίον τους όπως είναι οι κατασχέσεις.

Η… εφορία παίρνει μέτρα

Το σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα για τους «ξεχασιάρηδες» φορολογούμενους προκειμένου να συμμορφωθούν και να μην χάνονται φορολογικά έσοδα.

Πιο συγκεκριμένα:

  1. Εντός 30 ημερών από την λήξη της προθεσμίας υποβολής κάθε είδους φορολογικής δήλωσης η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ θα αποστέλλει στη Διεύθυνση Φορολογικής Συμμόρφωσης (ΔΦΣ) αναλυτικό αρχείο με τα στοιχεία όλων των φορολογούμενων που δεν έχουν υποβάλλει την προβλεπόμενη δήλωση.
  2. Αμέσως μετά θα ενημερώνονται μέσω τηλεφωνικής κλήσης ή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου οι φορολογούμενοι που δεν υπέβαλαν τη φορολογική τους δήλωση για τη σχετική εκκρεμότητα. Συνολικά μαζί με τις κλήσεις και τα email στους φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές θα πραγματοποιηθούν φέτος τουλάχιστον 100.000 οχλήσεις προς τους φορολογούμενους.
  3. Συμμόρφωση τουλάχιστον του 97% των ενεργών υπόχρεων στην υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.
  4. Συμμόρφωση τουλάχιστον 21% επί των μη υποβληθεισών εμπροθέσμως δηλώσεων φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.
  5. Συμμόρφωση τουλάχιστον 22% επί των μη υποβληθεισών εμπροθέσμως δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.
  6. Λήψη αρχείου από τον ΕΦΚΑ για τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις που αφορούν τις καταβαλλόμενες ασφαλιστικές εισφορές και διασταύρωσή τους με το αρχείο υποβολής δηλώσεις Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών προκειμένου να εντοπισθούν επιχειρήσεις που δεν υποβάλλουν τη σχετική φορολογική δήλωση. Θα πρέπει μετά τη σχετική δράση να υποβληθούν τουλάχιστον 8.000 δηλώσεις ΦΜΥ επιπλέον αυτών που υποβάλλονται εμπρόθεσμα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις