Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Κομισιόν προς Αθήνα: Σας δίνουμε δάνειο “γέφυρα” 7 δισ. αρκεί…

Κομισιόν προς Αθήνα: Σας δίνουμε δάνειο “γέφυρα” 7 δισ. αρκεί…

Με την προϋπόθεση πως τα προαπαιτούμενα και το νέο Μνημόνιο θα ψηφιστούν, η Κομισιόν προτείνει την Ελλάδα να της δώσει δάνειο γέφυρα ύψους 7 δισεκ. ευρώ για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αποκαλύπτει το Reuters, προτείνεται τα 7 δισ. ευρώ να δοθούν στην Ελλάδα από τον EFSM.

Το δάνειο γέφυρα θα έχει μέγιστη ωρίμανση τους 3 μήνες και θα αποπληρωθεί στον EFSM με χρήματα που η Ελλάδα θα πάει από το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το επόμενο τριετές πρόγραμμα στήριξης ύψους 86 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, η Ελλάδα θα λάβει και τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ, πράγμα που θα της επιτρέψει να εξαγοράσει τη Δευτέρα τα ομόλογά της που κρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και να πληρώσει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η πρόταση της Επιτροπής, η οποία θα τεθεί προς έγκριση αργότερα σήμερα στους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, έχει έναν και μόνο όρο: η Ελλάδα μπορεί να πάρει το δάνειο γέφυρα μόνο αν το ελληνικό κοινοβούλιο υιοθετήσει σήμερα ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων.

Η χώρα πρέπει επίσης να αρχίσει επισήμως με τον ESM διαπραγματεύσεις για το επόμενο πρόγραμμα στήριξης — μια διαδικασία που θα μπορούσε να αρχίσει αύριο Πέμπτη ή την Παρασκευή.
Για να εξασφαλισθεί ότι τα 7 δισεκ. θα καταστεί δυνατό να συγκεντρωθούν σύντομα, η Επιτροπή, η οποία θα δανειστεί τα χρήματα, θα μπορέσει να το κάνει μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης ομολόγων.

Υπάρχουν όμως κάποια… εμπόδια στο να δοθεί στην Ελλάδα δάνειο από τον EFSM, καθώς η Βρετανία και η Τσεχία αντιτίθενται έντονα σε αυτό το ενδεχόμενο.

Αντίθετα από τον ESM, ο οποίος είναι ένα ταμείο της ευρωζώνης, ο EFSM είναι ένα ταμείο ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο υποστηρίζεται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και ως εκ τούτου οι εκταμιεύσεις απ’ αυτόν πρέπει να έχουν την έγκριση και των 28 κυβερνήσεων της ΕΕ, αντί των 19 που μετέχουν στην ευρωζώνη.

Ωστόσο, οι αποφάσεις στον EFSM λαμβάνονται με αυξημένη πλειοψηφία, πράγμα που σημαίνει ότι, αν 16 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 65% του πληθυσμού της ΕΕ υποστηρίζουν μια εκταμίευση, η θέση τους μπορεί να επικρατήσει έναντι αυτών, όπως η Βρετανία ή η Τσεχία, που αντιτίθενται στην εκταμίευση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε