Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Εισβολή στην Ουκρανία: Ίλιγγο προκαλούν οι τιμές σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και ηλεκτρικό

Εισβολή στην Ουκρανία: Ίλιγγο προκαλούν οι τιμές σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και ηλεκτρικό

Μία ημέρα που πολύ δύσκολα θα ξεχαστεί ήταν η χθεσινή (24.02.2022) για τις διεθνείς αγορές που εύκολα θα μπορούσε κανείς να την προσομοιάσει με τρενάκι του τρόμου. Στο ξεκίνημα, λίγες ώρες μετά την εισβολή στην Ουκρανία, τα χρηματιστήρια ήταν σε κάθετη πτώση, τα εμπορεύματα έκαναν ράλι και το οικονομικό επιτελείο στην Ελλάδα νόμιζε ότι ζούσε έναν εφιάλτη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσήλθε στην Σύνοδο Κορυφής με αίτημα στις αποσκευές του, την παρέμβαση της Κομισιόν στην αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους.

Αν και δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες φαίνεται η Κομισιόν να έχει λάβει την απόφαση να αναλάβει δράση και μένει να δούμε πόσο αποτελεσματική και πόσο γρήγορη θα είναι αυτή.

Από εκεί πέρα πάντως κοινό συμπέρασμα από την χθεσινή ημέρα είναι ότι οι αγορές εισήλθαν σε μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας που θα τελειώσει, όταν σταματήσουν οι επιχειρήσεις στην Ουκρανία και την θέση των όπλων πάρει η διπλωματία. Ωστόσο το πότε αυτό θα συμβεί είναι επί του παρόντος άγνωστο.

Το φυσικό αέριο χθες έκανε μία τρελή κούρσα και βρέθηκε μέχρι και τα 144 ευρώ η μεγαβατώρα. Το επίπεδο αυτό δεν είναι το υψηλότερο που έχει σημειώσει ιστορικά, αφού στις 21 Δεκεμβρίου είχε καταγράψει το απόλυτο ρεκόρ που ήταν τα 166 ευρώ. Να σημειώσουμε ότι οι τιμές αυτές αποτελούν προθεσμιακά συμβόλαια και δεν είναι απαραίτητο να περάσουν στην χονδρική σε αυτά τα επίπεδα, όχι βέβαια ότι αποκλείεται αυτό να συμβεί.

Το πετρέλαιο έκανε και αυτό μία τρελή κούρσα και έφτασε μέχρι τα 105,79 δολάρια το βαρέλι για να υποχωρήσει εν συνεχεία και να κλείσει αργά το βράδυ κάτω από τα 100 δολάρια ο βαρέλι.

Το ηλεκτρικό ρεύμα έκανε άλμα στα 34% στα 235,50 ευρώ η κιλοβατώρα.

Μικρή σχετικά άνοδο για τον χρυσό που βρέθηκε κοντά στα 2.000 δολάρια την ουγκιά.

Σε ότι αφορά τα χρηματιστήρια βρέθηκαν στο βαθύ κόκκινο, τουλάχιστον ευρωπαϊκά, με απώλειες ακόμη και 5% έως 6%.

Με μεγάλη βουτιά άνοιξε και η Νέα Υόρκη με τον δείκτη Dow Jones να χάνει μέχρι και 800 μονάδες. Οι δηλώσεις Μπάιντεν μάλλον ικανοποίησαν τους επενδυτές οι οποίες επέστρεψαν ως αγοραστές με αποτέλεσμα οι χρηματιστηριακοί δείκτες να κλείσουν με κέρδη.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,28% ή 92 μονάδες στις 35.228 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,50% στις 4,288 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 3,34% στις 13.473 μονάδες.

Στο μεταξύ, αναλυτές αναφέρουν ότι πλέον δεν είναι τόσο ξεκάθαρες οι προοπτικές για αύξηση των επιτοκίων μετά τον Μάρτιο καθώς συνεχίζεται η κρίση στην Ουκρανία. Το τοπίο δείχνει θολό καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια όπως τα αμερικανικά ομόλογα με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί κατά δύο μονάδες βάσης στο 1,97%. Υπενθυμίζεται ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα to yield του 10ετούς είχε ανέλθει πάνω από το 2%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις