Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

Εκλογές 2023: Όλα υπό εξέταση για τις 1.047 φοροαπαλλαγές από όποια κυβέρνηση προκύψει

Εκλογές 2023: Όλα υπό εξέταση για τις 1.047 φοροαπαλλαγές από όποια κυβέρνηση προκύψει

Όπως αναμενόταν η οικονομία βρίσκεται στο προσκήνιο της προεκλογικής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάτι που μάλλον υπάρχει σχετική ταύτιση είναι το αφορολόγητο όριο που και οι 2 υπόσχονται αύξησή του, καθώς και μείωση των φορολογικών βαρών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις την επόμενη τετραετία.

Όπως όλα δείχνουν, θα αξιολογηθούν από μηδενική βάση, από την νέα κυβέρνηση της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ που θα προκύψει από τις εκλογές, οι φοροαπαλλαγές και οι εκπτώσεις. Εκτιμάται ότι στην ατζέντα αναμένεται να βρεθούν οι αλλαγές στα φορολογικά κίνητρα για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και τις αποδείξεις με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Οι νέοι «ένοικοι» στο υπ. Οικονομικών, εκτιμάται ότι θα βάλλουν εκ νέου στο τραπέζι τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και θα σχεδιάσουν ένα νέο πλαίσιο, στο οποίο θα επαναξιολογηθούν οι 1.047 φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις που μειώνουν το φόρο ή παρέχουν πλήρη απαλλαγή.

Αναμένεται να γίνει πλήρης καταγραφή όλων των φοροαπαλλαγών για να προσδιοριστεί το κόστος τους για τον προϋπολογισμό, τα οφέλη και οι κατηγορίες των δικαιούχων.

Με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού δείχνουν ότι ο αριθμός των φοροαπαλλαγών ανέρχονται σήμερα στις 1.047 με δημοσιονομικό κόστος 12,88 δισ. ευρώ.

Ο «χάρτης» των φοροαπαλλαγών

1. Στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων καταγράφονται 231 φοροαπαλλαγές που κοστίζουν πάνω από 5 δισ. στον προϋπολογισμό με τον αριθμό των ωφελούμενων νοικοκυριών να ανέρχεται σε 7.008.909.

2. Στη φορολογία εισοδήματος των επιχειρήσεων υπάρχουν 200 φοροαπαλλαγές με κόστος 1,3 δισ. ευρώ. Κερδισμένες είναι 53.021 επιχειρήσεις.

3. Στη φορολογία κεφαλαίου (ΕΝΦΙΑ, ΕΦΑ, κληρονομιές, γονικές παροχές, δωρεές, μεταβιβάσεις κ.λπ.) υπάρχουν 129 απαλλαγές με κόστος 3,8 δις. ευρώ στα κρατικά ταμεία.

4. Στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας οι φοροαπαλλαγές εντοπίζονται σε 85 περιπτώσεις και κοστίζουν στον κρατικό προϋπολογισμό 854 εκατ. ευρώ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα απαλλαγής είναι ο υπερμειωμένος συντελεστής 6% που επιβάλλεται σε φάρμακα και βιβλία, καθώς και η απαλλαγή από τον ΦΠΑ των ταχυδρομικών υπηρεσιών.

5. Στο τέλος ταξινόμησης οχημάτων υπάρχουν 25 φοροαπαλλαγές που κοστίζουν 121 εκατ. ευρώ.

6. Στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, που στερούν από τον προϋπολογισμό 1,1 δισ. ευρώ καταγράφονται 44 απαλλαγές. Οι εκπτώσεις στα ενεργειακά προϊόντα ανέρχονται σε 589,6 εκατ. ευρώ ενώ σε ανάλογα επίπεδα κυμαίνεται το κόστος στην αιθυλική αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά ( 580,4 εκατ. ευρώ). Επίσης οι εκπτώσεις στο φόρο κατανάλωσης καφέ ξεπερνούν τα 540.000 ευρώ.

7. Στα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων υπάρχουν 28 απαλλαγές που κοστίζουν 11,8 εκατ. ευρώ.

8. Στα τέλη χαρτοσήμου καταγράφονται 76 απαλλαγές συνολικού κόστους 73 εκατ. ευρώ.

9. Στον φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου υφίστανται 19 φοροαπαλλαγές, που κοστίζουν 17 εκατ. ευρώ.

10. Στον φόρο ασφαλίστρων υπάρχουν 5 απαλλαγές που μειώνουν κατά 421 εκατ. ευρώ τα έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις