Δευτέρα, 29 Απρ.
18oC Αθήνα

Εξαγωγές: Συνεχίζεται η μεγάλη άνοδος – «Ανοιχτή πληγή» το εμπορικό έλλειμμα 

Νέα ισχυρή άνοδο κατά 910,8 εκατ. ευρώ ή 28,5% σημείωσαν οι ελληνικές εξαγωγές τον Απρίλιο, αποτυπώνοντας τη δυναμική που έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια κόντρα σε όλες τις αντιξοότητες. Έτσι, οι εξαγωγές τον εξεταζόμενο μήνα ανήλθαν σε 4,11 δισ. ευρώ, έναντι 3,20 δισ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2021.

Παρά την άνοδο των εξαγωγών, ανοιχτή πληγή παραμένει το εμπορικό έλλειμμα που διευρύνθηκε περαιτέρω λόγω της αύξησης των εισαγωγών. 

Σχολιάζοντας τα παραπάνω η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη ανέφερε ότι: «Παρά τις σοβαρές επιπτώσεις της αύξησης του ενεργειακού και μεταφορικού κόστους, της αύξησης του κόστους των α’ υλών και βεβαίως του πολέμου στην Ουκρανία με τις παρενέργειες που αυτός δημιουργεί, οι Έλληνες εξαγωγείς προχωρούν στις ανάλογες προσαρμογές στη στρατηγική ανάπτυξης στη διεθνή αγορά, όταν οι συνθήκες το απαιτήσουν. Το περιβάλλον παραμένει ρευστό και εξαιρετικά αβέβαιο και για αυτό απαιτείται εγρήγορση. Πρέπει να τονιστεί όμως, ο καταιγισμός δράσεων και νέων καινοτόμων εργαλείων από την Πολιτεία για τις εξαγωγές και τις επενδύσεις. Έτσι, παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα διατηρηθεί το θετικό μομέντουμ και τους επόμενους μήνες».

Τα προϊόντα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές

Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ- ΣΤΑΤ, σχετικά με τις μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, τον Απρίλιο του 2022 (σε σχέση με τον Απρίλιο του 2021), καταγράφονται ανοδικές τάσεις για τους περισσότερους κλάδους.

Πιο συγκεκριμένα, ισχυρή ποσοστιαία αύξηση καταγράφεται προς τις κατηγορίες που η αξία τους είναι μεγαλύτερη των 500 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή στα Πετρελαιοειδή-Καύσιμα (+79.9%), στα Βιομηχανικά (+40.1%) και στα Τρόφιμα και Ζώα ζωντανά (+14,9%).

Στα Χημικά παρατηρείται μία μείωση της τάξεως του -7,5%. Επίσης, αύξηση εμφανίζουν οι εξαγωγές των κατηγοριών Μηχανήματα (+20,7%) και Διάφορα Βιομηχανικά (+7%) για τον Απρίλιο του 2022. Ακολουθούν οι χαμηλότερες σε αξία Πρώτες Ύλες με μείωση όμως κατά – 8% και τα Ποτά & Καπνός με -4,1%, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Στα Λάδια και στα Εμπιστευτικά Προϊόντα η αύξηση που καταγράφεται είναι μεν σημαντική (9,3% και 25% αντιστοίχως), η αξία τους όμως είναι χαμηλή.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις