Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Εξοικονομώ κατ’ οίκον 2019: Από Σεπτέμβριο οι αιτήσεις – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Εξοικονομώ κατ’ οίκον 2019: Από Σεπτέμβριο οι αιτήσεις – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Από τις 16 Σεπτεμβρίου 2019 θα αρχίσει η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ’ οίκον ΙΙ».

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ 2019. Η παράταση κρίθηκε αναγκαία για την καλύτερη προετοιμασία του προγράμματος «Εξοικονομώ Κατ’ οίκον ΙΙ» και την εξυπηρέτηση των πολιτών, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Τις επόμενες ημέρες θα γίνει σχετική τροποποίηση του Οδηγού Εφαρμογής του Προγράμματος και θα ανακοινωθούν οι ακριβείς ημερομηνίες έναρξης υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων ανά ομάδα περιφερειών.

Το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται από 25%, με μέγιστο ποσοστό το 70% του επιλέξιμου προϋπολογισμού εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών. Το ποσοστό προσαυξάνεται κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος.

Οι τέσσερις παρεμβάσεις που χρηματοδοτεί το “Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον 2019”:

Αντικατάσταση κουφωμάτων.
Τοποθέτηση ή αναβάθμιση θερμομόνωσης.
Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης ή ψύξης.
Σύστημα ζεστού νερού χρήσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις

Βασική προϋπόθεση για το πρόγραμμα είναι η αξιοποίηση ενεργειακού επιθεωρητή – η επιλογή γίνεται από μητρώο που θα συσταθεί – ο οποίος και θα καθορίσει τις απαιτούμενες οικοδομικές εργασίες.

Πριν από την υποβολή της αίτησης, ο επιθεωρητής θα πρέπει να τις καταγράψει εκδίδοντας το Α’ Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ). Μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων, οι ωφελούμενοι απευθύνονται εκ νέου σε ενεργειακό επιθεωρητή, ώστε να διενεργηθεί δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση της ιδιοκτησίας τους και να εκδοθεί νέο ΠΕΑ (Β’ ΠΕΑ).

Βάσει αυτού και έπειτα από τη διαπίστωση επίτευξης του ενεργειακού στόχου καταβάλλονται στους ωφελούμενους τα κίνητρα του προγράμματος. Η δαπάνη για το κόστος των δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων, η δαπάνη του συμβούλου έργου καθώς και τυχόν δαπάνες μελετών, καλύπτονται από το Πρόγραμμα υπό την προϋπόθεση υπαγωγής της αίτησης και επίτευξης του ελάχιστου ενεργειακού στόχου του προγράμματος.

Οι επιλέξιμες για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα κατοικίες είναι η μονοκατοικία, η πολυκατοικία καθώς και το μεμονωμένο διαμέρισμα. Πάντως, σε καμία περίπτωση δεν είναι επιλέξιμες οι ιδιοκτησίες του κτιρίου που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία (π.χ. κατάστημα στο ισόγειο κτιρίου). Θα πρέπει, επίσης, να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, να υφίσταται νόμιμα, να έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης σε κατηγορία ίση ή χαμηλότερης της «Δ» και να μην έχει κριθεί κατεδαφιστέα.

Οι δαπάνες που καλύπτονται

Η δαπάνη για το κόστος των δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων, η δαπάνη του συμβούλου έργου καθώς και τυχόν δαπάνες μελετών, καλύπτονται από το Πρόγραμμα υπό την προϋπόθεση υπαγωγής της αίτησης και επίτευξης του ελάχιστου ενεργειακού στόχου του προγράμματος.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα αφορά κύριες κατοικίες (μονοκατοικίες, πολυκατοικίες καθώς και μεμονωμένα διαμερίσματα) αλλά όχι και ιδιοκτησίες του κτιρίου που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία (π.χ. κατάστημα).

Η κατοικία πρέπει επίσης να υφίσταται νόμιμα, να έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις