Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

ΕΚΤ για τον μηδενισμό της αξίας ομολόγων της Credit Suisse: Πρώτα οι μέτοχοι θα πρέπει να «πληρώνουν» τις ζημιές των τραπεζών

ΕΚΤ για τον μηδενισμό της αξίας ομολόγων της Credit Suisse: Πρώτα οι μέτοχοι θα πρέπει να «πληρώνουν» τις ζημιές των τραπεζών

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της Credit Suisse. Πρώτα οι μέτοχοι θα πρέπει να «πληρώνουν» τις ζημιές των τραπεζών που βρίσκονται σε κρίση και μετά οι ομολογιούχοι, τονίζουν σήμερα (20.03.2023) σε κοινή ανακοίνωσή τους οι εποπτικές Αρχές των ευρωπαϊκών τραπεζών, τονίζοντας ότι ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας είναι ανθεκτικός.

H ανακοίνωσή έρχεται μετά την απόφαση των ελβετικών Αρχών να μηδενίσουν την αξία ομολόγων additional tier 1 της τράπεζας Credit Suisse, ονομαστικής αξίας 17 δισ. δολαρίων.

Η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ, το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB) και η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA), αφού καλωσορίζουν σε ανακοίνωσή τους τα μέτρα που έλαβαν χθες οι ελβετικές Αρχές, τονίζουν ότι «ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας είναι ανθεκτικός με ισχυρά επίπεδα κεφαλαίων και ρευστότητας».

«Το πλαίσιο εξυγίανσης που εφαρμόζεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το οποίο έχει προταθεί από το Financial Stability Board μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, έχει καθιερώσει, μεταξύ άλλων, τη σειρά με την οποία αναλαμβάνουν ζημιές οι μέτοχοι και οι πιστωτές (ομολογιούχοι) μία προβληματικής τράπεζας», σημειώνεται στην ανακοίνωση των ευρωπαϊκών Αρχών.

Ειδικότερα, σημειώνεται ότι οι μετοχές είναι οι πρώτες που θα πρέπει να απορροφούν ζημιές «και μόνο μετά την πλήρη χρήση τους θα απαιτείτο να «κουρευτούν» τα ομόλογα.

Ο χρυσός ξεπέρασε τα 2.000 δολάρια – Ανησυχία παρά την εξαγορά της Credit Suisse

«Αυτή η προσέγγιση εφαρμόστηκε με συνέπεια στο παρελθόν και θα συνεχίσει να καθοδηγεί τις ενέργειες του SRB και της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ σε παρεμβάσεις σε κρίσεις», προσθέτει, ενώ τονίζει ότι «Τα Additional Tier 1 είναι και θα παραμείνουν ένα σημαντικό σκέλος της κεφαλαιακής διάρθρωσης των ευρωπαϊκών τραπεζών».

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις