Κυριακή, 28 Απρ.
21oC Αθήνα

ΕΚΤ: Βόμβες για το ελληνικό χρέος! “Δεν είναι βιώσιμο”

ΕΚΤ: Βόμβες για το ελληνικό χρέος! “Δεν είναι βιώσιμο”

Οι χώρες της Ευρωζώνης δεν είναι ακόμη επαρκώς σαφείς για το είδος της ελάφρυνσης του χρέους που πιθανόν θα προσφέρουν στην Ελλάδα, ώστε να βεβαιωθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι το χρέος της είναι βιώσιμο, δήλωσε σήμερα το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ.

«Υπήρξαν κάποιες σκέψεις από τους υπουργούς για το τι θα ήταν πιθανόν διατεθειμένοι να κάνουν το επόμενο έτος όσον αφορά τα μέτρα για το χρέος, αλλά δεν είναι πολύ συγκεκριμένες», είπε ο Κερέ σε συνέντευξη τύπου, προσθέτοντας: «Κατά την άποψή μας, και αυτή είναι ίσως μία εκτίμηση που κάνει και το ΔΝΤ, αυτές δεν είναι αρκετές για εμάς για να μειώσουν τις ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία είναι προϋπόθεση για την έναρξη του QE. Θέλουμε να είμαστε βέβαιοι… και δεν είμαστε έως τώρα».

Η μεταβλητότητα στις αγορές ομολόγων και συναλλάγματος της ευρωζώνης την προηγούμενη εβδομάδα δεν είναι σημαντική και εν μέρει αντανακλά την λανθασμένη ευθυγράμμιση μεταξύ των τιμών των ομολόγων και μετοχών, δήλωσε σήμερα ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το ευρώ ενισχύθηκε και οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα αφού ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι άνοιξε την πόρτα σε αλλαγές στην πολιτική, τροφοδοτώντας τις εκτιμήσεις ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να ανακοινώσει τη περιστολή των μέτρων στήριξης της οικονομίας ακόμα και τον Σεπτέμβριο.

«Δεν πιστεύω ότι αυτού του είδους οι αντιδράσεις της αγοράς που είδαμε την περασμένη εβδομάδα είναι πολύ σημαντικές σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, δεδομένων των οικονομικών δυνάμεων που υπάρχουν», δήλωσε ο Κερέ σε συνέντευξη Τύπου. «Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, είδαμε μια αποσύνδεση τον περασμένο μήνα μεταξύ των αγορών μετοχών και των αγορών ομολόγων παγκοσμίως», πρόσθεσε.

Ο Κερέ δήλωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δεν είχε συζητήσει αλλαγές στη νομισματική πολιτική αλλά μια τέτοια συζήτηση ίσως γίνει. Κάποιοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ φάνηκαν να τρομάζουν από την αντίδραση της αγοράς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ίσως είναι προσεκτικοί στο να στείλουν κάποιο άλλο μήνυμα για την πολιτική της κεντρικής τράπεζας στην επόμενη συνεδρίασή τους στις 20 Ιουλίου.

Ο Κερέ δήλωσε ότι οι τιμές των μετοχών, που αντανακλούν καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης, και οι επίμονα χαμηλές αποδόσεις ομολόγων θα πρέπει εν τέλει να ευθυγραμμιστούν. «Κάποια στιγμή θα χρειαστεί ούτως ή άλλως μια ευθυγράμμιση», δήλωσε ο Κερέ.

Με πληροφορίες ΑΠΕ – ΜΠΕ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε