Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Έκθεση Κομισιόν: «Τρύπα» 5 δισ. στον προϋπολογισμό

Έκθεση Κομισιόν: «Τρύπα» 5 δισ. στον προϋπολογισμό

Βγαίνει σήμερα από το τσεπάκι των δανειστών η κίτρινη κάρτα για την ελληνική οικονομία. Στην έκθεση της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την μεταμνημονιακή πορεία της χώρας, αναμένεται να περιέχονται ιδιαίτερα καυστικές επισημάνσεις. Παράλληλα αναμένεται να μπει φρένο στους σχεδιασμούς για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων προς το ΔΝΤ.

Η τρόικα έκανε τους υπολογισμούς της, βάζοντας στον λογαριασμό και το κόστος των ρυθμίσεων οφειλών σε έως 120 δόσεις για τις οποίες είχε εκφράσει την αντίθεσή της. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως κατά την εκτίμηση των τεχνοκρατών των Βρυξελλών και του ESM, φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να προκύψει έως και κατά περίπου μία μονάδα του ΑΕΠ χαμηλότερο, κινούμενο στη ζώνη του 1%, δηλαδή περίπου 1,9 δισ.

Στο βαθμό που υλοποιούνταν δε, όσα εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας για το 2020, η δημοσιονομική τρύπα θα μπορούσε να ανοίξει κατά περίπου 1,5% βγάζοντας έναν συνολικό λογαριασμό διετίας στη ζώνη των 5 δισ. ευρώ. Ο λογαριασμός αυτός όσο οι στόχοι για τα πλεονάσματα παραμένουν κολλημένοι στο 3,5% του ΑΕΠ, αργά ή γρήγορα θα πρέπει να καλυφθεί.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι διατυπώσεις στην έκθεση αναφορικά με το εάν θα πρέπει να ληφθούν ή όχι διορθωτικά μέτρα για την ενδεχόμενη αναγκαιότητα των οποίων έχει προϊδεάσει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας προκαλώντας για μία ακόμα φορά την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης. Δεδομένο από την άλλη πλευρά θεωρείται ότι στην έκθεση θα επισημαίνονται οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι και η κίνηση της κυβέρνησης στην αντίθετη κατεύθυνση έναντι των δεσμεύσεων που η ίδια έχει αναλάβει.

Στο μέτωπο της αποπληρωμής του ΔΝΤ, το σενάριο πηγαίνει πίσω όχι εξαιτίας ενδεχόμενων κυρώσεων «απειθαρχίας» για τις οποίες επίσης είχε προϊδεάσει ο Ρέγκλινγκ (πετώντας το μπαλάκι στα εθνικά κοινοβούλια) αλλά λόγω εκλογών. Στην παρούσα φάση υπάρχει μόνο μια αρχική προέγκριση του σχεδίου από τον επικεφαλής του ESM, το Euroworking Group και το Eurogroup δεν έχουν τοποθετηθεί υπό μορφή απόφασης επί του θέματος και οι αποφάσεις αναμένεται να κλειδώσουν μετά τις εθνικές εκλογές.

Το σχέδιο προέβλεπε πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ συνολικού ύψους 3,7 δισ. ευρώ τα οποία βαρύνονται με υψηλό επιτόκιο (κοντά στο 5%) και η υποκατάστασή τους από φθηνότερο δανεισμό θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξοικονομήσεις τόκων ύψους 150 εκατ. ευρώ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις