Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Έκθεση της Κομισιόν: Ανάπτυξη ακόμη και 6,5% και «καμπανάκι» για πληθωρισμό

Έκθεση της Κομισιόν: Ανάπτυξη ακόμη και 6,5% και «καμπανάκι» για πληθωρισμό

Αποκαλυπτήρια σήμερα (11.11.2021) από την Κομισιόν των εκτιμήσεών της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, με τις συγκλίνουσες πληροφορίες να κάνουν λόγο για πρόβλεψη σε ότι αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης το 2021 να ανεβαίνει πάνω από το όριο του 6%, χωρίς να αποκλείεται να αγγίξει ακόμη και το 6,5%.

Να σημειωθεί ότι η περασμένη εκτίμηση ήταν στο 4,3%. Στο αντίποδα βέβαια, εκτιμάται ότι η Κομισιόν θα αναθεωρήσει επί τα χείρω την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2022, στην περιοχή του 4,5% ίσως και λίγο ψηλότερα, έναντι 6% που ήταν στις καλοκαιρινές της προβλέψεις.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος με χθεσινές του δηλώσεις υποστήριξε ότι η ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία το 2021, θα είναι υψηλότερη των προβλέψεων όπως αυτές περιλαμβάνονται στην προσχέδιο του προϋπολογισμού, που ήταν στο 6,1%. Προκειμένου να υποστηρίξει τις εκτιμήσεις του έφερε ως παράδειγμα τα τουριστικά έσοδα, τα οποία εκτιμάται ότι θα είναι κατά πολύ υπέρτερα των προβλέψεων, χωρίς ωστόσο να μιλήσει για συγκεκριμένα νούμερα.

Το πλέον αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι δύο μήνες που έχουν ολοκληρωθεί και δεν έχουν ακόμη καταγραφεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, δηλαδή ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος, έχουν σαφείς ενδείξεις ότι μπορεί να έχουν υπερβεί, σε ό,τι αφορά το ύψος των εσόδων, ακόμη και εκείνες τις επιδόσεις που είχαν καταγραφεί το ίδιο χρονικό διάστημα το 2019, την χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό.

Ακόμη και σήμερα, που είμαστε στα μέσα Νοεμβρίου, τον μήνα που ουσιαστικά ξεκινάνε τα πρώτα δείγματα χειμώνα, υπάρχουν αρκετοί τουρίστες στην Ελλάδα, ενώ σε περιοχές όπως η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, αλλά και κάποια νησιά των Κυκλάδων έχουν ακόμη έναν υψηλό αριθμό τουριστών, ενώ και στην Αθήνα μπορεί να παρατηρήσει κανείς αξιοσημείωτο αριθμό τουριστών.

Αναθεώρηση προς το καλύτερο των προβλέψεων

Σήμερα το μεσημέρι η Κομισιόν θα ανακοινώσει τις φθινοπωρινές της εκτιμήσεις για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Οι πληροφορίες θέλουν την ΕΕ να αναθεωρεί προς το καλύτερο τις προβλέψεις της, ειδικά μετά τις καλύτερες επιδόσεις που έχουν υπάρξει σε συγκεκριμένους δείκτες και κλάδους της οικονομίας.

Λόγω της αναπροσαρμογής της βάσης για το 2021 το πιθανότερο είναι να ψαλιδιστούν οι προβλέψεις για 6% το επόμενο έτος και ο ρυθμός να κατέβει στη περιοχή του 4,5% που είναι και η εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Βέβαια στην έκθεση δεν θα είναι όλα ρόδινα, αφού η θετική αναθεώρηση για το 2021, θα συνοδευτεί από την αρνητική για το 2022. Επίσης θα υπάρχουν επισημάνσεις και καμπανάκι για τους κινδύνους που υπάρχουν, με έμφαση στον πληθωρισμό και την πανδημία, ένας συνδυασμός που ενδεχομένως θα έχει αρνητικές συνέπειες στην κατανάλωση και βέβαια την ανάπτυξη.

Επίσης στην έκθεση θα σημειώνεται η έμφαση που θα πρέπει να δοθεί στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάπτυξης.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού επισημαίνεται ότι η μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 6,1% το 2021 θα προέλθει από την αύξηση κατά 2,9% της πραγματικής ιδιωτικής κατανάλωσης σε ετήσια βάση, την άνοδο κατά 11,1% των επενδύσεων συγκριτικά με πέρυσι, τη στήριξη των εισοδημάτων και των επιχειρήσεων μέσω των κρατικών ενισχύσεων και τη θετική συμβολή του εξωτερικού τομέα στην οικονομική ανάκαμψη κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες λόγω της ανόδου των καθαρών εξαγωγών.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις