Δευτέρα, 29 Απρ.
18oC Αθήνα

Εκτινάχθηκαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των αγροτών – Στον κλάδο ενέργειας οι χαμηλότερες επισφάλειες

Εκτινάχθηκαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των αγροτών – Στον κλάδο ενέργειας οι χαμηλότερες επισφάλειες

Οι κλάδοι αγροτικής δραστηριότητας, εστίασης και κατασκευών παρουσίασαν -όσον αφορά τις επιχειρήσεις– το 2023 το υψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Με στοιχεία μέχρι το τέλος α΄ εξαμήνου 2023 από την ΤτΕ, οι χρηματοδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις συνολικά ανήλθαν σε 110,7 δισ. ευρώ, αποτελώντας περίπου το 75% της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα από τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα. Ο λόγος των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο διαμορφώθηκε σε 7,6% και οφείλεται κυρίως στο υψηλό ποσοστό ΜΕΔ των μικρομεσαίων (12%) και των πολύ μικρών επιχειρήσεων (27,2%). Αναφορικά με τη διάρθρωση των χρηματοδοτήσεων στους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη συγκέντρωση αφορά τις χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (24% των συνολικών χρηματοδοτήσεων προς επιχειρήσεις).

Ο δείκτης ΜΕΔ για τον εν λόγω κλάδο (0,7% τον Ιούνιο του 2023) κυμαίνεται σε επίπεδο πολύ χαμηλότερο του μέσου όρου του αντίστοιχου δείκτη των επιχειρηματικών δανείων.

Τα υψηλότερα ποσοστά ΜΕΔ καταγράφονται στους κλάδους της αγροτικής δραστηριότητας (29,5%, από 10,3% το 2022), της εστίασης (27,6%), των κατασκευών (19,9%), του εμπορίου (12,9%), των καταλυμάτων (10,2%) και της μεταποίησης (9,8%). Υψηλά ποσοστά καταγράφονται και σε επιμέρους κλάδους της μεταποίησης, όπως ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας (29,8%), της βιομηχανίας χάρτου, ξύλου και επίπλων (22%) και των λοιπών μεταποιητικών δραστηριοτήτων (18%), τα οποία όμως αφορούν μικρότερα υπόλοιπα χορηγήσεων και συνεπώς έχουν μικρή επίδραση στη διαμόρφωση του συνολικού δείκτη ΜΕΔ του κλάδου της μεταποίησης.Τα χαμηλότερα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων παρατηρούνται στους κλάδους της ενέργειας (0,9%) και των χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (0,7%).

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις