Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Ελάφρυνση του χρέους και εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ζητά το ΔΝΤ

ΔΝΤ

Την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και μέτρων ελάφρυνσης του χρέους ζητά το ΔΝΤ, με αφορμή την έκθεσή του για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας. Στην έκθεση αυτή υπήρξε θετική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την χώρα μας, κάτι που ο διευθυντής Δημοσιονομικών Υποθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Βιτόρ Γκασπάρ απέδωσε στην βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την Ελλάδα κατά την διάρκεια παρουσίασης της έκθεσης «Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο» (Fiscal Monitor) στην έδρα του Ταμείου, ο κ. Γκασπάρ ανέλυσε τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή τη θετική αναθεώρηση, επαναλαμβάνοντας, όμως, την πάγια θέση του Ταμείου για παράλληλη εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

«Επιτρέψτε μου να είμαι σύντομος και θα σας παραπέμψω στην ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Τμήματος που θα γίνει την Παρασκευή, αλλά θέλω να επαναλάβω μερικά πράγματα. Πρώτον ότι οι πρόσφατες τάσεις στην ελληνική οικονομία έχουν υπάρξει ευνοϊκές. Η γενική κατάσταση και οι προοπτικές έχουν βελτιωθεί στην Ελλάδα.

Η θέση του ΔΝΤ σχετικά με τις πολιτικές που χρειάζεται η Ελλάδα για να προχωρήσει δεν έχουν αλλάξει. Όπως τόνισε χθες και ο επικεφαλής οικονομολόγος (Μορίς Όμπσφελντ), επιμένουμε στην απαραίτητη ισορροπία μεταξύ των πολιτικών στην Ελλάδα και της ελάφρυνσης του χρέους και σε έναν συνδυασμό δημοσιονομικής προσαρμογής, διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης χρέους που είναι θεμελιώδους σημασίας κατά την άποψη μας για να υποστηρίξουμε την Ελλάδα σε μια βιώσιμη πορεία ανάπτυξης».

Οι πιθανότητες για νέα μέτρα

Σύμφωνα με αναλυτές που παρακολουθούν τις εργασίες της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ η αναθεώρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων για την Ελλάδα απομακρύνει την προοπτική λήψης πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων.

Κατά τους ίδιους, το γεγονός πως το Ταμείο εκτιμά πως το 2018 το πλεόνασμα της Ελλάδος θα διαμορφωθεί στο 2,9% του ΑΕΠ και όχι στο 3,5% του ΑΕΠ -που αποτελεί το στόχο του προγράμματος του ESM- δεν επηρεάζει καθόλου, καθώς το 2,9% που αναμένεται εφέτος υπερκαλύπτει το στόχο του 2,2% που είχε θέσει ήδη από πέρυσι τον Ιούλιο το Ταμείο σε συμφωνία με τις ελληνικές Αρχές.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις