«Ένεση» με 3,5 δισ. επιπλέον στο πακέτο στήριξης της οικονομίας – Μειώνονται τα ταμειακά διαθέσιμα

Η παράταση του lockdown και των μέτρων στήριξης της πραγματικής οικονομίας, έχει ως αποτέλεσμα η πρόβλεψη για πακέτο μέτρων στήριξης ύψους 7,5 δισ. να είναι πλέον ξεπερασμένη και η κυβέρνηση να προχωρεί σε τονωτική ένεση επιπλέον 3 δισ., ανεβάζοντας τον λογαριασμό στα περίπου 10,5 δισ..

Ήδη στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζονται να μεταβάλλουν τα βασικά μεγέθη της οικονομίας, όπως για παράδειγμα, το έλλειμμα, το ύψος της ανάπτυξης και βέβαια να συμπληρώσουν τον προϋπολογισμό με επιπλέον 3 δισ. μέτρα.

Να σημειωθεί ότι για όλο το 2020 το πακέτο των μέτρων έφτασε τα 23,9 δισ.

Click4more Σταϊκούρας: 500 εκατ. ευρώ μηνιαίως, το κόστος των πρόσφατων υγειονομικών μέτρων

Χθες  (01.02.2021) και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παραδέχθηκε ότι τα πράγματα εξελίσσονται λίγο χειρότερα από τις προβλέψεις που είχαν γίνει και ως εκ τούτου το πακέτο των 7,5 δισ. ευρώ δεν επαρκεί και χρειάζεται να ενισχυθεί.

Ένα στοιχείο που έδωσε χθες στην δημοσιότητα ο υπουργός Οικονομικών και μάλλον πέρασε στα ψιλά είναι τα ταμειακά διαθέσιμα έχουν υποχωρήσει κοντά στα 31,5 δισ. θα ενισχυθούν βέβαια με τα 3,5 δισ. που αντλήθηκαν από τις αγορές με την έκδοση του 10ετούς και θα φτάσουν τα 35 δισ., αλλά τα δύσκολα είναι μπροστά.

Και αυτό διότι, εκτός από τις έκτακτες ανάγκες που πρέπει να χρηματοδοτηθούν, υπάρχουν και οι πάγιες ανάγκες οι οποίες στην περίοδο της πανδημίας είναι αυξημένες εξαιτίας του γεγονότος ότι και τα έσοδα είναι μειωμένα και κατά συνέπεια, το κενό που δημιουργείται θα πρέπει να καλυφθεί από το Ταμείο του Κράτους, και αυτό δεν είναι άλλο από το «μαξιλάρι ρευστότητας».

Οι προσεχείς ανάγκες, όπου και θα κατευθυνθεί το νέο διευρυμένο πακέτο είναι οι εξής:

Click4more Τέλος οι αντικειμενικές αξίες μετά από 40 χρόνια! Τι θα ισχύει με το νέο σύστημα

  • Ποσό που εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 500 εκατ. ευρώ, αφορά το κόστος των μέτρων του Φεβρουαρίου για επιδόματα ειδικού σκοπού 534 ευρώ, κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος, μηδενικά ενοίκια για τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή όπου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποζημιωθούν για το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος που κατέβαλε ο ενοικιαστής.
  • Επιδότηση παγίων, μέχρι 10 εκατ. ανά επιχείρηση, που έρθει σε λίγο καιρό και εκτιμάται ότι θα φτάσει συνολικά τα 500 εκ. ευρώ.
  • Το ποσό των 300 εκατ. θα αφορά την επιδότηση των επιχειρηματικών δανείων, μέσα από το ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ.
  • Νέες φορολογικές διευκολύνσεις, συνολικού ύψους 810 εκατ. για φορολογούμενους, οφειλέτες και επιχειρήσεις θα αφαιρέσουν από τα κρατικά ταμεία.
  • Επιστρεπτέα 6 που αναμένεται να ενεργοποιηθεί τον επόμενο μήνα, με βάση τα έσοδα του πρώτου 2μηνου και θα υπερβεί το 1 δισ.

Όλα τα παραπάνω βέβαια, υπό την αίρεση ότι η εικόνα στην πραγματική οικονομία δεν θα χειροτερεύσει και το lockdown δεν θα συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν αυτό συμβεί, τότε και τα 10,5 δισ. ίσως φανούν λίγα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Αναδρομικά: 10 Μαρτίου οι πληρωμές σε 25.000 κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων

Αναδρομικά: 10 Μαρτίου οι πληρωμές σε 25.000 κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων

Στις 10 Μαρτίου καταβάλλονται τα αναδρομικά σε 25.000 κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων, που υπέβαλαν οριστικά τα απαιτούμενα έγγραφα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ έως τις 28 ... Διαβάστε περισσότερα
Σκυλακάκης: Χωρίς εισφορά αλληλεγγύης και το 2022 για τον ιδιωτικό τομέα

Σκυλακάκης: Χωρίς εισφορά αλληλεγγύης και το 2022 για τον ιδιωτικό τομέα

Και για το 2022 τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα δεν θα επιβαρυνθούν με εισφορά αλληλεγγύης. Αυτό διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης στο ραδιόφωνο ... Διαβάστε περισσότερα
Επίδομα γέννησης: 20 ερωτήσεις – απαντήσεις για τις αιτήσεις και τους δικαιούχους

Επίδομα γέννησης: 20 ερωτήσεις – απαντήσεις για τις αιτήσεις και τους δικαιούχους

Διευκρινίσεις με τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων που αφορούν το επίδομα γέννησης δίνει ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ). Οι παρακάτω 20 απαντήσεις ... Διαβάστε περισσότερα
Εγκρίθηκε ελληνικό πρόγραμμα 26 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη αγροτών

Εγκρίθηκε ελληνικό πρόγραμμα 26 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη αγροτών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ελληνικό πρόγραμμα 26 εκατομμυρίων ευρώ, για τη στήριξη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή γεωργικό τομέα και πλήττονται από την επιδημία του ... Διαβάστε περισσότερα