Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

ΕΝΦΙΑ: Διορθώστε τα λάθη για να έχετε απαλλαγή ή έκπτωση

ΕΝΦΙΑ: Διορθώστε τα λάθη για να έχετε απαλλαγή ή έκπτωση

Διαβάστε με ποιό τρόπο μπορούν οι φορολογούμενοι να κερδίσουν πίσω την έκπτωση ή την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, που τις έχασαν από λάθη στις φορολογικές δηλώσεις.

Τα συνηθέστερα λάθη που κόστισαν στους φορολογούμενους μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ ήταν:

– Ελλείψεις στην αναγραφή των στοιχείων για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα

– Κακός υπολογισμός στο ύψος εισοδήματος και της αξίας των ακινήτων

Όσοι έκαναν αυτά τα λάθη είδαν το εκκαθαριστικό και πάγωσαν αφού έχασαν την έκπτωση ή την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.
Για να τις κερδίσουν πίσω πρέπει να κάνουν τροποποιητικές δηλώσεις Ε1 και Ε2 και να προσκομίσουν τα αναγκαία παραστατικά στην Εφορία.
Δηλαδή, σύμφωνα με την Ημερησία, η μείωση 20% στον ΕΝΦΙΑ χορηγείται μόνο στα φυσικά πρόσωπα που είχαν ακίνητα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα κατά το προηγούμενο έτος. Οι παροχές ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες δεν ήταν ενεργές καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, λαμβάνονται από τα αρχεία του ΔΕΔΔΗΕ και η πληροφορία του κενού ακινήτου λαμβάνεται από την αναλυτική κατάσταση μισθωμάτων ακινήτων (έντυπο Ε2), η οποία έχει υποβληθεί μέχρι και την 9η Οκτωβρίου 2015.

Επίσης για νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και αξία ακίνητης περιουσίας, πολυτέκνους και αναπήρους τυχόν μη υπολογισμός της έκπτωσης 50% ή και 100% στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ οφείλεται σε λάθη στις φορολογικές δηλώσεις, που έχουν να κάνουν με αναγραφή εκ παραδρομής μεγαλύτερων εισοδημάτων από τα πραγματικά. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην αρμόδια ΔΟΥ και προσκομίζοντας τα απαραίτητα πιστοποιητικά και εφόσον η αίτηση γίνει αποδεκτή, εκδίδεται νέα δήλωση ΕΝΦΙΑ, η οποία κοινοποιείται από τον αρμόδιο προϊστάμενο ΔΟΥ και αναρτάται ηλεκτρονικά στον λογαριασμό του φορολογουμένου στο Περιουσιολόγιο.

Πηγή Ημερησία

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε