Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

ΕΝΦΙΑ: Σε ποιες περιοχές θα μειωθεί και πού θα αυξηθεί

ΕΝΦΙΑ: Σε ποιες περιοχές θα μειωθεί και πού θα αυξηθεί

Ο γρίφος των αντικειμενικών αξιών θα κρίνει τον ΕΝΦΙΑ.
Η μείωση στον ΕΝΦΙΑ ενδέχεται να φτάσει το 12%, σε άλλες περιοχές το 7% και σε κάποιες χαμηλότερη από 5%.
Στο κέντρο της Αθήνας όπου έχουν αυξηθεί οι τιμές των ακινήτων ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί ελάχιστα.
Ακίνητα σε περιοχές φιλέτα θα δουν φουσκωμένο τον λογαριασμό.

Ο ΕΝΦΙΑ θα έχει περαιτέρω μείωση, ωστόσο, οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα είναι αυτές που θα καθορίσουν την τελική του τιμή. Υπάρχουν περιοχές που ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί, αλλά υπάρχουν και κάποιες που θα μείνει ίδιος ή ακόμα και θα αυξηθεί. Η εξίσωση των τιμών ζώνης με τις εμπορικές τιμές από τον Ιούνιο του 2020 θα καθορίσει πόσο μικρότερος θα είναι ο φόρος. Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε ότι η μείωση θα είναι μεσοσταθμικά κατά 8%.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση προχωράει στη δεύτερη κατά σειρά μείωση του ΕΝΦΙΑ (η πρώτη πραγματοποιήθηκε φέτος όπου ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε κατά 22% μεσοσταθμικά) που πληρώνουν πάνω από 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά αυτή τη φορά η έκπτωση θα προκύψει από τις τελικές εισηγήσεις των εκτιμητών ακινήτων.

Σε κάποιες περιπτώσεις, η μείωση στον ΕΝΦΙΑ ενδέχεται να φτάσει το 12%, σε άλλες το 7% ενώ μπορεί να είναι και χαμηλότερη από 5%. Στις περιοχές που θα καταγραφούν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές ζώνης ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα μειωθεί ελάχιστα. Αντίθετα σε περιοχές που οι αντικειμενικές αξίες είναι υψηλότερες από τις εμπορικές η έκπτωση θα φτάσει το 10 ως 12%.

Τι επιδιώκει η κυβέρνηση με τη νέα μείωση

Να μην υπάρχουν φορολογικές επιβαρύνσεις από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε πολλές περιοχές της χώρας όπου η ψαλίδα μεταξύ των τιμών που εφαρμόζει η εφορία και των εμπορικών παραμένει μεγάλη ακόμη και μετά την αναπροσαρμογή του Ιουνίου του 2018. Μεταξύ των περιοχών αυτών είναι και οι λεγόμενες «φθηνές» συνοικίες και πολλές γειτονιές του κέντρου της Αθήνας όπου οι τιμές πώλησης των ακινήτων καταγράφουν ανοδική πορεία.

Να μη χαθεί η μείωση (22% μεσοσταθμικά) που είδα φέτος στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων και ειδικά όσοι έχουν μεσαία ακίνητη περιουσία από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Πάντως κάποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν το 2020 υψηλό εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ. Πρόκειται για όσους έχουν στην κατοχή τους ακίνητα σε περιοχές φιλέτα δηλαδή σε νησιά και τουριστικές περιοχές που θα ενταχθούν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα.

Φόρος 21 ευρώ σε παραθαλάσσιο στην Πάρο

Στο στόχαστρο θα βρεθούν για παράδειγμα η Μύκονος, η Πάρος, η Κέρκυρα και άλλες δημοφιλείς τουριστικά και παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας όπου οι εμπορικές αξίες έχουν απογειωθεί πλην όμως τα ακίνητα εξακολουθούν να φορολογούνται σαν να πρόκειται για αγροτικές γαίες. Για παράδειγμα αυτή τη στιγμή διατίθεται προς πώληση οικόπεδο 8 στρεμμάτων στην Πάρο έναντι της παραλίας της Σάντα Μαρία με οικοδομική άδεια για την ανέγερση κατοικιών συνολικής επιφανείας 400 τ.μ. αντί του ποσού των 460.000 ευρώ. Η αντικειμενική αξία της έκτασης ανέρχεται σε 134.000 ευρώ εντούτοις ο ετήσιος φόρος είναι μόλις… 21 ευρώ.

Επίσης μία υπερπολυτελής βίλα 550 τ.μ. στο Καλό λιβάδι της Μυκόνου ηλικίας περίπου 20 ετών με έξι δωμάτια και πέντε πλήρη μπάνια, με ανεμπόδιστη θέα στην ομώνυμη παραλία επιβαρύνεται με ΕΝΦΙΑ 1.010 ευρώ που αντιστοιχεί σε μόλις 1,8 ευρώ/τμ τη στιγμή που το ακίνητο πωλείται προς 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Αιτία το γεγονός ότι η αντικειμενική αξία του ακινήτου δεν ξεπερνά τις 150.000 ευρώ εξαιτίας ακριβώς του γεγονότος ότι δεν βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης.

Εκτόξευση του ΕΝΦΙΑ για τα πολυτελή ακίνητα

Υψηλότερο ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες πολυτελών κατασκευών καθώς το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει τη θέσπιση κριτηρίων που σχετίζονται με την ποιότητα κατασκευής. Συγκεκριμένα ένας από τους παράγοντες προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών θα είναι η ποιότητα κατασκευής. Οι πολυτελείς κατασκευές θα έχουν υψηλότερη αντικειμενική αξία από ακίνητα στον ίδιο δρόμο, ίδιας ηλικίας των οποίων η κατασκευή είναι απλή. Ταυτόχρονα για τα γραφεία ένας από τους προσδιοριστικούς παράγοντες θα είναι η ύπαρξη ή μη τουαλέτας και αυτό καθώς στο κέντρο της Αθήνας στα περισσότερα παλιά γραφεία υπάρχουν μία ή δύο τουαλέτες στον όροφο. Σύμφωνα με πληροφορίες τα γραφεία χωρίς τουαλέτα θα έχουν προφανώς πολύ χαμηλότερη αξία. Η αγορά κρίνει θετική την εξέλιξη αυτή υποστηρίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός των πολυτελών ακινήτων με τα υπόλοιπα. Αντίστοιχα και μάλιστα ιδιαίτερα λεπτομερή κριτήρια εφαρμόζονται και στη Γαλλία.

Πηγή: Εφημερίδα Καθημερινή

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις