Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Ενοίκια τριών ταχυτήτων θα καταβάλλονται τον Μάιο – Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι

Ενοίκια τριών ταχυτήτων θα καταβάλλονται τον Μάιο – Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι

Αντίστροφη μέτρηση για το τέλος των μειωμένων ενοικίων που καταβάλλεται στους ιδιοκτήτες από τους πληττόμενους ενοικιαστές. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις είναι ο τελευταίος μήνας για τον οποίο ισχύει το μέτρο των μειωμένων ενοικίων κατά 40%.

Αντίθετα τα μηδενικά ενοίκια συνεχίζουν να ισχύουν για πέμπτο συνεχή μήνα και τον Μάιο, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα παράταση για όσο διάστημα χρειαστεί, στην περίπτωση βέβαια που παραμένουν κλειστές επιχειρήσεις με κρατική εντολή.

Οι εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή για ακόμη ένα μήνα θα πληρώσουν το 60% του ενοικίου για την κύρια κατοικία τους ή για την κατοικία του παιδιού τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας του.

Ο τοπίο θα ξεκαθαρίσει μέσα στις επόμενες ημέρες, όταν και θα κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη με την οποία θα επεκτείνεται τον Μάιο το μέτρο των μηδενικών ενοικίων για τις κλειστές επιχειρήσεις ενώ με υπουργική απόφαση αναμένεται να διαμορφωθεί ο χάρτης των ενοικίων για αυτόν το μήνα που η αγορά επιστρέφει στην κανονικότητα.

Τριών ταχυτήτων θα είναι η αγορά των ενοικίων για τον μήνα Μάιο, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Μηδενικά ενοίκια: Απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή ενοικίου, για πέμπτο συνεχόμενο μήνα οι κλειστές επιχειρήσεις. Το μέτρο όμως ισχύει και για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου οι οποίες ανέβασαν ρολά τον Απρίλιο. Εκτός από το λιανεμπόριο, τα μηδενικά ενοίκια διατηρούνται και τον Μαΐου για τις επιχειρήσεις των κλάδων της εστίασης η οποία ετοιμάζεται να «στρώσει τραπέζι» στις 3 Μαΐου, του τουρισμού, του αθλητισμού, του πολιτισμού και των μεταφορών. Στις επιχειρήσεις με μηδενικά ενοίκια περιλαμβάνονται και τα γυμναστήρια, τα κέντρα διασκέδασης, οι μουσικές σκηνές, οι παιδότοποι.
  • Κούρεμα ενοικίου 40%: Ισχύει μόνο για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής εργασίας για το ενοίκιο που πληρώνουν για την κύρια κατοικία τους και την κατοικία του παιδιού τους που σπουδάζει μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας του.
  • Ολόκληρο το ενοίκιο: Το Μάιο θα πρέπει να καταβάλουν ολόκληρο το μίσθωμα που έχουν συμφωνήσει με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου οι επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές αλλά μέχρι και τον Απρίλιο περιλαμβάνονταν στη λίστα των πληττόμενων και δικαιούνταν κούρεμα ενοικίου κατά 40%.

Η αποζημίωση στους ιδιοκτήτες

Στο μεταξύ μέχρι το τέλος Μαΐου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για να δηλώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων τα «κουρεμένα» έως 100% ενοίκια προκειμένου να λάβουν τις αποζημιώσεις για τη ζημιά που θα έχουν υποστεί.

Οι ιδιοκτήτες – φυσικά πρόσωπα που δεν θα εισπράξουν ούτε αυτό το μήνα ενοίκια θα αποζημιωθούν στο 80% του συμφωνημένου μισθώματος. Οι επιχειρήσεις που εκμισθώνουν ακίνητα θα αποζημιωθούν στο 60% του ενοικίου που θα χάσουν. Όσοι λάβουν «κουρεμένα» κατά 40% ενοίκια θα αποζημιωθούν στο 50% της ζημιάς που έχουν  υποστεί.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις