Σάββατο, 4 Μαΐ
21oC Αθήνα

Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών – Mελίνα Τραυλού: «Το 2022 ήταν απαιτητική χρονιά για την ναυτιλία» – Ελληνική υπεροχή

Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών – Mελίνα Τραυλού: «Το 2022 ήταν απαιτητική χρονιά για την ναυτιλία» – Ελληνική υπεροχή

Ένα χρόνο μετά την ανάληψη της προεδρίας στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, η Μελίνα Τραυλού, μιλώντας στη γενική συνέλευση της Ένωσης, τόνισε ότι παρά το ασταθές παγκόσμιο περιβάλλον, και παρά το γεγονός ότι το 2022 ήταν μια χρονιά πολύ απαιτητική, ωστόσο, η ναυτιλία λειτούργησε για μια ακόμη φορά ως φόρος σταθερότητας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών: Θεμελιακός εγγυητής της παγκόσμιας ναυτιλίας, παραμένει η ναυτιλία μας με τα 5.500 πλοία. Ηγέτιδα ναυτιλία των Ελλήνων και θεματοφύλακας της, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.

Η κ. Τραυλού τόνισε χαρακτηριστικά ότι: Η ναυτιλία μας είναι το παγκόσμιο σύμβολο εθνικής υπερηφάνειας μας. Είναι ένα εθνικό, υπερκομματικό κεφάλαιο, στρατηγικής σημασίας, με καταγεγραμμένα οφέλη για την οικονομία της πατρίδας μας. Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους: 20 δισεκατομμύρια ευρώ είναι τα έσοδα της χώρας μας από το ναυτιλιακό συνάλλαγμα το 2022 και εκατοντάδες χιλιάδες οι θέσεις εργασίας, που προέρχονται από τις επενδύσεις μας, τόσο στην ναυτιλία, όσο και σε άλλους κλάδους της εθνικής οικονομίας.

Ισχυρή δύναμη

Όπως τόνισε η κ. Τραυλού η ελληνική ναυτιλία είναι πολύ δυνατή, καθώς: Εκπροσωπούμε το 21% της παγκόσμιας χωρητικότητας και το 60% της ευρωπαϊκής.

Πιο συγκεκριμένα, σε παγκόσμιο επίπεδο ελέγχουμε το 25% του στόλου μεταφοράς χύδην φορτίου, το 31% του στόλου δεξαμενοπλοίων, το 23% του στόλου μεταφοράς Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG), το 16% του στόλου μεταφοράς χημικών και παραγώγων πετρελαίου, καθώς και το 8% του στόλου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ελέγχουμε το 80% των πλοίων μεταφοράς χύδην φορτίου, το 80% των πλοίων LNG και το 70% των δεξαμενοπλοίων.

Τα πλεονεκτήματα του στόλου

Είμαστε ένας σύγχρονος και νέας ηλικίας στόλος, που συνεχώς ανανεώνεται. Ο ελληνικός εφοπλισμός διαχρονικά τολμά επενδύει και πρωτοπορεί. Η ηγεσία μας εκτός από ποσοτική, είναι πλέον και ποιοτική.

Στη συνέχεια η κ. Τραυλού τόνισε ότι: Η κυριαρχία μας στις θάλασσες είναι αναμφισβήτητη. Όπως αναμφισβήτητη είναι η ιστορική προσαρμοστικότητα μας σε κάθε νέα τάξη πραγμάτων. Που για εμένα, οφείλεται στην ενότητα, στην ατομική και συλλογική δυναμική μας και, βέβαια, στην μακροχρόνια τεχνογνωσία μας. Η υπεροχή μας είναι καθολικά και οικουμενικά αναγνωρισμένη.

Στα Ποσειδώνια άκουγα από τις ξένες αντιπροσωπείες ότι εδώ, στην Ελλάδα χτυπά η καρδιά της παγκόσμιας ναυτιλίας. Και για να είμαστε ειλικρινείς και το μυαλό της παγκόσμιας ναυτιλίας. Εμείς, στείλαμε ένα ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Το μήνυμα ότι ηγούμαστε των εξελίξεων, με πίστη στο όραμα και στην τεχνογνωσία μας. Αυτό πράττουμε καθημερινά.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις