Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Επίδομα θέρμανσης: Σενάρια για αύξηση και πρώτη δόση μέσα στο ’19

Επίδομα θέρμανσης: Σενάρια για αύξηση και πρώτη δόση μέσα στο ’19

Αυξημένο θα είναι φέτος το επίδομα θέρμανσης.
Αιτία το ράλι στις τιμές του πετρελαίου και η καλή πορεία των εσόδων.
Οριστικές αποφάσεις μέσα στον Νοέμβριο.
Τρόπο να δοθεί η πρώτη δόση μέσα στο 2019 ψάχνει η κυβέρνηση.

Το ράλι στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, αλλά και η καλή πορεία των εσόδων στο 8μηνο δημιουργούν τις συνθήκες εκείνες, που αναγκάζουν την κυβέρνηση να σκεφτεί την αύξηση στο επίδομα θέρμανσης.

Ήδη από σήμερα το πρωί στις αντλίες έχουν φανεί τα πρώτα δείγματα από την επίθεση με drones στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco στην Σαουδική Αραβία το Σάββατο. Και μπορεί ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης να δηλώνει ότι «παρακολουθούμε με ψυχραιμία τις εξελίξεις», εντούτοις στην κυβέρνηση εξετάζουν το ενδεχόμενο να αυξηθεί το επίδομα στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Το θέμα αυτό ήταν από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας η ΝΔ στο τραπέζι, αλλά περίμεναν να δουν την πορεία των εσόδων. Οι εξελίξεις όμως μάλλον τους πρόλαβαν. Οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στις αρχές Νοεμβρίου ενώ παράλληλα αναζητείται τρόπος πληρωμής της πρώτης δόσης του επιδόματος στους δικαιούχους εντός του 2019 και όχι στις αρχές του 2020 ώστε να δοθεί άμεση ανάσα σε όσους το έχουν ανάγκη.

Βέβαια πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Αν συνεχιστεί η κούρσα τότε είναι σίγουρο ότι οι όποιες αποφάσεις θα επισπευσθούν, ενώ στην αντίθετη περίπτωση θα πάρουν περισσότερο χρόνο.

Παράγοντες της αγοράς καυσίμων στην Ελλάδα, εκτιμούσαν – πριν την επίθεση στο Ριάντ –  ότι η πρεμιέρα του πετρελαίου θέρμανσης στις 15 Οκτωβρίου θα γίνει με τιμή στο 1 ευρώ ανά λίτρο.

Click4more: Έρχονται αυξήσεις – φωτιά στις τιμές των καυσίμων

Στις πρόσφατες δηλώσεις τους από την Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αφήσει ανοιχτό το θέμα αύξησης του επιδόματος θέρμανσης για τους δικαιούχους. Ερωτηθείς σχετικά είχε δηλώσει ότι: «Εντός του 2019 αν έχουμε υπεραπόδοση προϋπολογισμού, θα είναι άμεση προτεραιότητα το πετρέλαιο θέρμανσης. Ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο σύντομα θα έχουμε πρόσθετα νέα».

Χθες, μετά την ανακοίνωση των προσωρινών στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού που καταγράφουν πρωτογενές πλεόνασμα 2,9 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εκτίμησε ότι δεν αποκλείεται να προκύψει έξτρα δημοσιονομικός χώρος εντός του 2019. Σε κάθε περίπτωση σαφείς εκτιμήσεις αναφορικά με την ύπαρξη ή μη έξτρα δημοσιονομικού χώρου αναμένονται στα μέσα Οκτωβρίου όταν θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για την πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού και θα συμπληρώνονται το παζλ του προϋπολογισμού του 2020.

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχουν ήδη εντοπίσει ορισμένες πηγές εξοικονόμησης δημοσίων δαπανών. Μάλιστα ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης είχε ζητήσει από τους συναδέλφους του υπουργούς να αποστείλουν στο Λογιστήριο, νεότερες εκτιμήσεις αναφορικά με τα ανώτατα όρια δαπανών των υπουργείων τους για φέτος.

Το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει ότι τα προηγούμενα χρόνια, η εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών συστηματικά υπερεκτιμούσε τις δημόσιες δαπάνες στον προϋπολογισμό ώστε στο τέλος της χρονιάς μέσω της δεδομένης υποεκτέλεσής τους να προκύπτουν υπερπλεονάσματα. Κάπως έτσι, υποστηρίζουν αρμόδιες πηγές, προέκυψε αχρείαστη λιτότητα 11,4 δισ. ευρώ την περίοδο 2016-18.

Προσδιορίζοντας τις δαπάνες σε «πιο ρεαλιστικά επίπεδα» σύμφωνα με τις ίδιες πηγές , θα αποφευχθούν φέτος τα υπερπλεονάσματα ενώ επιστρατεύοντας την ίδια γραμμή και στον προϋπολογισμό του 2020 θα διασφαλιστεί ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα εξασφαλιστεί με ένα σχετικό περιθώριο ασφαλείας.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις