Πέμπτη, 2 Μαΐ
23oC Αθήνα

Επιδόματα e-ΕΦΚΑ: «Οι λίγοι θα χάσουν πολλά και οι πολλοί θα κερδίσουν λίγα»

Επιδόματα e-ΕΦΚΑ: «Οι λίγοι θα χάσουν πολλά και οι πολλοί θα κερδίσουν λίγα»
Φωτογραφία_Eurokinissi

Στο βασικό άξονα της επερχόμενης διαμόρφωσης των ενιαίων κανόνων στα επιδόματα του e-ΕΦΚΑ αναφέρθηκε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας, κος Άδωνις Γεωργιάδης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Βοιωτίας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ κ. Γεωργίου Μουλκιώτη με θέμα την «ανολοκλήρωτη έκδοση Ενιαίων Κανονισμών Ασφάλισης και Παροχών του e-ΕΦΚΑ από το 2016».

Σύμφωνα με τον κο Γεωργιάδη “αυτοί που παίρνουν τα λιγότερα (σ.σ. επιδόματα) είναι οι πολλοί. Άρα όταν μιλάμε για ενιαίο κανονισμό παροχών, είναι αυτοί οι λίγοι που θα χάσουν πολλά και οι πολλοί θα κερδίσουν λίγα”.

Πιο αναλυτικά, ο ίδιος ανέφερε πως σε σχέση με τα έξοδα κηδείας, αν είναι κάποιος ασφαλισμένος στο πρώην ΙΚΑ, δικαιούται 750 ευρώ. Αν είναι από το Δημόσιο, 1.000 ευρώ. Και αν είναι από τον ΟΤΕ, 1.600 ευρώ. Και οι τρεις αυτοί είναι σήμερα ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ. Πληρώνουν τα ίδια. Αλλά δεν παίρνουνε τα ίδια, τόνισε.

Άρα πολύ λογικά λέτε (σ.σ. αναφερόμενος ο κος Γεωργιάδης στο ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ), πρέπει να παίρνουνε τα ίδια. Αντιλαμβάνεστε, φαντάζομαι, ότι οι συνταξιούχοι του ΤΑΠΟΤΕ, που παίρνουν τα 1.600, είναι πάρα πολύ λίγοι. Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου που παίρνουν τα 1.000 είναι πάρα πολλοί. Και οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ που παίρνουν τα 750 ακόμα περισσότεροι. Εάν με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών πάνε όλοι στα 1.600, προφανώς δεν βγαίνουν τα νούμερα. Το καταλαβαίνετε αυτό. Άρα αυτό θα σήμαινε ότι πρέπει να συναντήσουμε το 750, το 1.000 και το 1.600 σε ένα μέσο όρο”, επιβεβαιώνοντας ρεπορτάζ του newsit.gr. “Αυτό θα μας πει η επιτροπή” συμπλήρωσε ο ίδιος.

“Ο μέσος όρος, επειδή είναι πολλοί, επαναλαμβάνω, του ΙΚΑ, πολύ περισσότεροι, του Δημοσίου και ελάχιστοι του ΤΑΠΟΤΕ, θα ήταν προφανώς πολύ πιο κάτω από το 1.600.

Το καταλαβαίνετε αυτό. Όταν ληφθεί αυτή η απόφαση, πιστεύετε ότι οι συνταξιούχοι του ΤΑΠΟΤΕ θα είναι χαρούμενοι; Ή θα είναι δυσαρεστημένοι;”

Ο ίδιος διερωτήθηκε: “Να πάμε στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών, ας πούμε στο χιλιάρικο; Ή στα 900; Ή θα πει, όχι, να πάνε όλοι στα 1.600; Γιατί τι γίνεται; Ποιο είναι το πρόβλημα τώρα; Ότι αν υποτεθεί ότι κάνουμε Ενιαίο Κανονισμό Παροχών και τους πάμε όλους στο τέρμα, δεν έχουμε τα λεφτά. Άρα αυτό δεν γίνεται. Άρα, Ενιαίος Κανονισμός Παροχών θα σήμαινε, στο παράδειγμα σας λέω, ότι συνταξιούχος του ΤΑΠΟΤΕ παίρνει σήμερα 1.600, θα παίρνει αρκετά λιγότερα”, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Τέλος ο κος Γεωργιάδης ανέφερε πως “αυτή την στιγμή ο e-ΕΦΚΑ είναι σε φάση δημιουργίας του ολοκληρωμένου πληροφοριακού του συστήματος. Ένα από τα μεγάλα δομικά προβλήματα του e-ΕΦΚΑ είναι ότι όλα τα Ταμεία που μπήκαν μέσα είχαν δικά τους πληροφοριακά συστήματα”. Ο ίδιος εξήγησε πως “στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, για να το φτιάξουμε πρέπει να έχουμε και έναν Κανονισμό Παροχών. Γιατί αν έχει 88 Κανονισμούς Παροχών στο ενιαίο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα δεν μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί. Για πρακτικούς λόγους υποχρεωτικά θα πάμε στο ένα. Επαναλαμβάνω όμως, όταν θα έρθει η ώρα να παρουσιάσουμε τα πορίσματα της επιτροπής και να τα συζητήσουμε στις αρμόδιες επιτροπές και να κάνουμε τον πολιτικό μας διάλογο”

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις