Τετάρτη, 1 Μαΐ
17oC Αθήνα

Επιδόματα: Πότε θα καταβληθούν με προπληρωμένες κάρτες – Όλες οι υπηρεσίες μέσω μίας ηλεκτρονικής «πύλης»

Επιδόματα: Πότε θα καταβληθούν με προπληρωμένες κάρτες – Όλες οι υπηρεσίες μέσω μίας ηλεκτρονικής «πύλης»

Δύο βασικές αλλαγές στην πολιτική Επιδομάτων (ΟΠΕΚΑ, κλπ.) και στην πρόσβαση των δικαιούχων στο σύνολο των κοινωνικών υπηρεσιών προβλέπει το ετήσιο σχέδιο δράσης του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Το εν λόγω σχέδιο προβλέπει αφενός την μεταρρύθμιση της πολιτικής των επιδομάτων με την εισαγωγή καρτών για πληρωμή των κοινωνικών παροχών του ΟΠΕΚΑ και της ΔΗΠΑ και αφετέρου την ψηφιοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών.

Πιο αναλυτικά, το σχέδιο αυτό προβλέπει:

1. Μεταρρύθμιση πολιτικής επιδομάτων- Εισαγωγή προπληρωμένων καρτών για την πληρωμή κοινωνικών παροχών του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ

Στόχος της μεταρρύθμισης είναι η προστασία του συστήματος κοινωνικών παροχών από αθέμιτες πρακτικές.H μεταρρύθμιση στοχεύει στην καταβολή των επιδομάτων ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ μέσω προπληρωμένων καρτών, από όπου ο δικαιούχος θα υποχρεούται να χρησιμοποιεί τουλάχιστον το 50% μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Το έργο (το οποίο θα ολοκληρωθεί έως το Δεκέμβριο του 2025) αφορά στην καταβολή επιδομάτων (ΟΠΕΚΑ και ΔΥΠΑ) μέσω προπληρωμένων καρτών, οι οποίες θα επιτρέπουν την ηλεκτρονική αγορά προϊόντων και υπηρεσιών με όριο ανάληψης μετρητών.

Το Υπ. Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας προγραμματίζει την έναρξη Ενημερωτικής καμπάνιας στο γ΄τρίμηνο του 2024 και τη λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος στο δ΄τρίμηνο του 2024.

2. Ψηφιακός μετασχηματισμός των κοινωνικών υπηρεσιών

Στόχος είναι η δημιουργία μιας πύλης (β΄τρίμηνο 2024) μέσω της οποίας θα υπάρχει πρόσβαση σε όλα τα προγράμματα κοινωνικής προστασίας και τα σχετικά ωφελήματα – επιδόματα. Το έργο θα υλοποιηθεί από κοινού με το έργο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού του ΟΠΕΚΑ.

Το έργο αφορά την ανάπτυξη Ενιαίας Πύλης Ψηφιακής Πρόσβασης στην Κοινωνική Προστασία, στην οποία θα ενσωματωθεί και το Πληροφοριακό Σύστημα του ΟΠΕΚΑ, όπως θα μετασχηματιστεί, παρέχοντας επιπλέον δυνατότητες, καθώς και η ψηφιοποίηση των διαδικασιών του Οργανισμού.

Στόχος είναι η ολοκλήρωση των εν λόγω πληροφοριακών συστημάτων για την παρακολούθηση και αξιολόγηση των μηχανισμών – πολιτικών – διαδικασιών κοινωνικής ένταξης, ώστε να καταστεί αποτελεσματικότερη η εξυπηρέτηση των πολιτών.

Μέσω αυτών θα παρέχεται η δυνατότητα για την άμεση και εξατομικευμένη υποβολή αιτήσεων από τους πολίτες, για κοινωνικές και προνοιακες παροχές, καθώς και η παρακολούθηση και αξιολόγηση των πολιτικών αυτών από μεριάς του Υπουργείου. Η υλοποίηση του έργου περιλαμβάνει δύο κύριες ενέργειες, τη Δημιουργία Ενιαίας Πύλη Ψηφιακής Πρόσβασης στην Κοινωνική Προστασία και τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του ΟΠΕΚΑ.

Η υλοποίηση του έργου περιλαμβάνει δύο κύριες ενέργειες:

  • Δημιουργία Ενιαίας Πύλης Ψηφιακής Πρόσβασης στην κοινωνική προστασία

Η ενέργεια αυτή περιλαμβάνει τη μετεξέλιξη της πλατφόρμας του Εθνικού Μηχανισμού, με την ενσωμάτωση όλων των πληροφοριακών συστημάτων, μέσω των οποίων υποβάλλονται οι αιτήσεις για τα εθνικά κοινωνικά επιδόματα και καταχωρούνται οι παρεχόμενες υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας από ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς (ΤΕΒΑ, Κοινωνικές Υπηρεσίες Δήμων, Δομές Φτώχειας, ΚΔΗΦ, ΣΥΔ, δομές κλειστής φροντίδας, όπως κέντρα χρονίως πασχόντων, γηροκομεία, δομές παιδικής προστασίας κ.ά.).

  • Ψηφιακός μετασχηματισμός του ΟΠΕΚΑ

Η ενέργεια αυτή περιλαμβάνει την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών πλατφορμών παροχής επιδομάτων και τη δημιουργία front face για όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, τη δημιουργία πλατφόρμας ψηφιακής-τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον πολίτη, την ψηφιακή αναβάθμιση και ψηφιοποίηση του αρχείου των δικαιούχων παροχών του ΟΠΕΚΑ, τη διεύρυνση σημείων πρόσβασης, την πλήρη ψηφιοποίηση απόδοσης και καταβολής επιδομάτων και πληροφόρησης πολιτών με ή χωρίς αναπηρία, ανάπτυξη πληροφορικών συστημάτων για προσφυγές, διενέργεια ελέγχων και υποβολή πορισμάτων.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις