Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Επιμένει ο Μητρόπουλος για τα αναδρομικά των βουλευτών

Επιμένει ο Μητρόπουλος για τα αναδρομικά των βουλευτών

Επιμένει ο Αλέξης Μητρόπουλος μιλώντας στο newsit.gr, για το ότι η επιστροφή των αναδρομικών που εξήγγειλε η κυβέρνηση αφορά και τις βουλευτικές συντάξεις.

Ο κ. Μητρόπουλος μέσω του newsit.gr δίνει απάντηση στα όσα είπε νωρίτερα ο Νίκος Βούτσης, ο οποίος υποστήριξε πως ουδέποτε υπήρξε τέτοιο ζήτημα, κάνοντας μάλιστα λόγο για “επιστημονικό κατασκεύασμα”.

Ο κ. Βούτσης τόνισε ότι με βάση νόμο του 2008 έχει αποσυνδεθεί ο μισθός των βουλευτών από τις αποδοχές του Προέδρου του Αρείου Πάγου, άρα και της αντίστοιχης αποζημίωσης, με τον κ. Μητρόπουλο όμως να αναφέρει ότι αυτός ο νόμος έχει κριθεί αντισυνταγματικός.

Έτσι λοιπόν ισχύει κανονικά η καταβολή αναδρομικών και για τους βουλευτές, κάτι που όπως λέει ψήφισε και ο Νίκος Βούτσης ως βουλευτής.

Ακούστε τα όσα δήλωσε στο newsit.gr

Τι είχε δηλώσει ο Νίκος Βούτσης

«Ακροβασία, αυθαιρεσία και επιστημονικό κατασκεύασμα» χαρακτήρισε νωρίτερα ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης τα όσα αναφέρονται – και ανέφερε και ο Αλέξης Μητρόπουλος – σχετικά με την δυνατότητα να λάβουν αναδρομικά και οι βουλευτές. Παράλληλα σε υψηλούς τόνους αποδοκίμασε τα κόμματα όπως η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι που έσπευσαν, όπως είπε να δηλώσουν δια των ηγεσιών του ότι οι βουλευτές των κοινοβουλευτικών του ομάδων αποποιούνται των αναδρομικών.

Ο Νίκος Βούτσης είχε πει ότι τέτοιο θέμα δεν εγείρεται από την τροπολογία που πρόσφατα ψηφίσθηκε για τα αναδρομικά των ειδικών ταμείων  και ανάμεσα σε αυτά και των δικαστικών λειτουργών καθώς όπως ανέφερε «ήδη από το 2009, με απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, η βουλευτική αποζημίωση αποσυνδέθηκε από τις αποδοχές του Προέδρου του Αρείου Πάγου. Οποιαδήποτε αύξηση στις αποδοχές των δικαστικών, από το νόμο 3691/2008 και εφεξής έχει πάψει να  αυξάνει το ύψος της βουλευτικής αποζημίωσης».

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης υπενθύμισε ότι στις 18 Νοεμβρίου 2015, με απόφασή της Βουλής, η βουλευτική αποζημίωση μειώθηκε κατά 10% με  έναρξη ισχύος την 1η Ιανουαρίου του 2016.

Ειδικά για τα αναδρομικά για την  περίοδο Αυγούστου 2012 έως και Ιουνίου 2014 που καταβλήθηκαν στους δικαστικούς κατά το ήμισυ και το υπόλοιπο ήμισυ που θα καταβληθούν με την τροπολογία που ψηφίσθηκε αποτελούν εφάπαξ χρηματικό ποσό και όχι αναπροσαρμογή των  αποδοχών τους. Η καταβολή του ποσού αυτού γίνεται, ως εκ τούτου, αποκλειστικά και μόνο στους δικαιούχους που καθορίζει ειδικά και ρητά ο νόμος, εν προκειμένω τους δικαστικούς, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης σε οποιαδήποτε άλλη κατηγορία. Γι’  αυτό το λόγο, ούτε και κατά το πρώτο ήμισυ αναδρομικών που πήραν οι δικαστικοί δεν είχε επεκταθεί στους βουλευτές, όπως δεν θα γίνει και τώρα.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έδειξε να είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος με τις ανακοινώσεις της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ λέγοντας ότι «Θα μπορούσαν τα κόμματα πριν βγάλουν  ανακοινώσεις να απευθυνθούν στην Βουλή και να ρωτήσουν. Είναι συστηματάκι κατά πλήρη συνεννόηση για να βγει αυτό το πράγμα, για δημιουργία εντυπώσεων. Σιγά  να μην υπάρξει κανείς που  θα πει αυτοί  οι καλοί άνθρωποι του  παλιού πολιτικού συστήματος παραιτούνται από τα αναδρομικά και ήρθαν οι αριστεροί να τα αρπάξουν. Ανοησίες, ανοησίες», είπε χαρακτηριστικά.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις