Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Επιστρέφει η τρόικα στα υπουργεία με γλυκόλογα, αλλά και …. απειλές

Επιστρέφει η τρόικα στα υπουργεία με γλυκόλογα, αλλά και …. απειλές

Οι ελεγκτές της τρόικας βρίσκονται στο δρόμο για την Αθήνα και φτάνοντας στην ελληνική πρωτεύουσα θα επιστρέψουν στις παλαιές τους συνήθειες αφήνοντας την χλιδή του Hilton και επιστρέφουν στα βαρετά υπουργεία θυμίζοντας τις ημέρες του Γιώργου Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά.

Η νυν κυβέρνηση προσπάθησε να βαφτίσει το ψάρι κρέας, αλλάζοντας τον τόπο συνάντησης με τους ελεγκτές και ονοματίζοντας την τρόικα θεσμούς, όταν είδαν ότι αυτό ελάχιστη σημασία έχει, ακολουθούν για την μεταμνημονιακή εποχή την πεπατημένη και οι συναντήσεις με τους ελεγκτές θα γίνονται στα υπουργεία.
Στην πρώτη έλευση της τρόικας στην «ελεύθερη» – από μνημόνια – Ελλάδα θα έχει άλλο τελετουργικό αλλά την ίδια ουσία. Οι πιστωτές έδειξαν τα δόντια τους από χθες κιόλας, λιγότερο από ένα 24ωρο από τις εξαγγελίες Τσίπρα. Αφού έδειξαν την ικανοποίησή τους στο παρασκήνιο για το πακέτο παροχών, ότι αυτό κινήθηκε εντός των αποδεκτών ορίων, έσπευσαν στο προσκήνιο να στείλουν για μία ακόμη φορά το μήνυμα ότι «οι συμφωνίες είναι συμφωνίες και πρέπει να τηρούνται, διότι στην αντίθετη περίπτωση θα πράξουν το ίδιο και οι δανειστές». Και μπορεί η γλώσσα να ήταν διπλωματική, εντούτοις η απειλή ήταν ξεκάθαρη. Ή κάνετε αυτό που συμφωνήσαμε ή οι ρυθμίσεις για το χρέος θα πάνε στο … χρονοντούλαπο. Μάλιστα είναι πρώτη φορά που γίνεται αναφορά σε κυρώσεις από τους δανειστές σε περίπτωση υπαναχώρησης. Μέχρι σήμερα οι δανειστές έλεγαν ότι οι αγορές θα σας κρίνουν και αυτές είναι πολύ πιο αυστηρές από εμάς, αλλά μέχρι εκεί.
Χθες ο επικεφαλής τους ESM Κλάους Ρέγκλινγκ προειδοποίησε την Ελλάδα πως θα πρέπει να εφαρμόσει τα όσα έχει υποσχεθεί και πως σε αντίθετη περίπτωση οι δανειστές της Ελλάδας μπορεί να σταματήσουν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Ειδικότερα, σε ερώτηση αυστριακής εφημερίδας «τι σας κάνει να αισιοδοξείτε; Το χρέος της Ελλάδας εξακολουθεί να κινείται σε επίπεδα άνω του 180% του ΑΕΠ της χώρας και κάποιοι υπουργοί του κ. Τσίπρα θέλουν να πάρουν πίσω τις μεταρρυθμίσεις», ο Κλ. Ρέγκλινγκ απάντησε:
«Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Είμαστε πολύ υπομονετικοί πιστωτές, αλλά μπορούμε να διακόψουμε τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που έχουμε αποφασίσει με την Ελλάδα, αν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δεν συνεχιστεί όπως έχει συμφωνηθεί. Είμαι αισιόδοξος μετά τις πρόσφατες συζητήσεις μου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Το επίπεδο του χρέους φαίνεται να είναι εξαιρετικά υψηλό. Αλλά η Ελλάδα μπορεί να ζήσει με αυτό, καθώς οι λήξεις των δανείων εκτείνονται σε μεγάλο βάθος χρόνου και τα επιτόκια είναι πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τις περισσότερες χώρες».
Θετικές αλλά όχι πανηγύρια
Οι αγορές χθες πάντως υποδέχθηκαν το πακέτο Τσίπρα με θετική διάθεση, αλλά χωρίς πανηγυρισμούς. Οι αποδόσεις στα ομόλογα υποχώρησαν σημαντικά, αλλά όχι θεαματικά, οριακά κάτω από το 4,2%, ενώ στο Χρηματιστήριο μετά από σειρά αρνητικών συνεδριάσεων, έκλεισε σε θετικό έδαφος υπερβαίνοντας ξανά τις 700 μονάδες.
Η εικόνα αυτή δεν επιτρέπει ούτε πανηγύρια, αλλά ούτε και απογοήτευση. Ουσιαστικά δίνει χρόνο στην κυβέρνηση για τις επόμενες κινήσεις της.

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις