Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Επόμενο «θύμα» των κερδοσκόπων η Πορτογαλία ;

Επόμενο «θύμα» των κερδοσκόπων η Πορτογαλία ;

Από τη στιγμή που η Πορτογαλία είναι ο δεύτερος πιο «αδύναμος» κρίκος της ευρωζώνης, οι φόβοι πως θα βρεθεί στη θέση της Ελλάδας, αντιμέτωπη με μια δημοσιονομική κρίση, συνεχώς αυξάνονται.

Η Πορτογαλία αντιμετωπίζει λιγότερο σοβαρή κατάσταση σε σχέση με την Ελλάδα, επισήμανε ο Βέλγος οικονομολόγος Πολ ντε Γκροβ, προσθέτοντας αμέσως ότι αυτό πάντως, δεν επαρκεί για να προστατευθεί από τις κερδοσκοπικές επιθέσεις η Πορτογαλία.

Ήδη φαίνονται οι επιρροές στο Χρηματιστήριο της Λισσαβώνας. Τη Δευτέρα, στα μισά της συνεδρίασης ο βασικός δείκτης υποχωρούσε τουλάχιστον -3%, ενώ η διαφορά απόδοσης (δηλαδή το spread) του 10ετούς κρατικού πορτογαλικού ομόλογου διαμορφωνόταν προσωρινά και άνω του +5%…

«Εάν οι κερδοσκόποι εκτιμήσουν ότι η Πορτογαλία δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί σωστά το δημοσιονομικό πρόβλημα και το εξωτερικό χρέος της και μάλιστα μερίδα τους ήδη απαντά αρνητικά, μόνον και μόνον επειδή η Πορτογαλία ανήκει στο νότιο τομέα της ευρωζώνης, τότε η πορτογαλική κυβέρνηση θα τα βρει πολύ δύσκολα», σημείωσε ο ντε Γκροβ.

Το εξωτερικό χρέος της Λισαβόνας συμποσούνταν τέλη 2009 στα 126 δισ. ευρώ (+76,6% του ΑΕΠ), το τρέχον δημοσιονομικό έλλειμμά της διαμορφωνόταν στο +9,4% του ΑΕΠ, κι ότι ο φετινός “στόχος” είναι η περιστολή του στο +8,3% του ΑΕΠ…

Κλίμα πολύ μεγάλης νευρικότητας και υπέρ-αντίδρασης διαπερνά στο μεταξύ τις αγορές, κάθε φορά που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το ΔΝΤ, απευθύνει κάποια προτροπή προς την κυβέρνηση κράτους μέλους του–εν προκειμένω «βλέπει» αναιμική ανάπτυξη +0,3%, φέτος, για την πορτογαλική οικονομία. «Επομένως, μπορεί να προσδοκόνται περισσότερα μέτρα λιτότητας από την κυβέρνηση στη Λισσαβώνα, ιδίως αν εκεί αυξηθούν κι άλλο τα επιτόκια», δήλωσε ο Γάλλος οικονομολόγος Φρεντερίκ Ντικροζέ, «πολύ περισσότερο, που τα ληφθέντα κρίθηκαν λίγα από τις Βρυξέλλες».

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση λαμβάνει μόνον «ψήφο ανοχής» από την αντιπολίτευση, που δεν αποδέχεται το κυβερνητικό πρόγραμμα λιτότητας, στο οποίο όμως η κυβέρνηση θα πρέπει να εμμείνει κι ενδεχομένως να το επαυξήσει, όπως την προέτρεψε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Ντουράο Μπαρόζο, πρώην πρωθυπουργός της χώρας ο ίδιος, χαρακτηρίζοντας πάρα πολύ απαιτητική την παρούσα κατάσταση της πορτογαλικής οικονομίας και καλώντας την αντιπολίτευση να φανεί υπεύθυνη

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση ανήγγειλε ότι θα θέσει προς ψήφιση νομοσχέδιο με το οποίο θα επιβληθεί έκτακτος φόρος +20% σε όποια χρηματιστηριακή υπεραξία προκύψει φέτος. «Δεν διανοούμεθα ότι θα χρεοκοπήσουμε…για να γίνει αυτό, θα πρέπει να διαπράξουμε σωρεία λαθών», έκρινε προ ημερών ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα, επιχειρώντας να κατευνάσει τα πνεύματα στις διεθνείς αγορές.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε