Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Εργασιακό νομοσχέδιο: Τέλος στα σωματεία «σφραγίδες» – Προστατεύεται και το δικαίωμα στην εργασία

Εργασιακό νομοσχέδιο: Τέλος στα σωματεία «σφραγίδες» – Προστατεύεται και το δικαίωμα στην εργασία

Τάξη στο συνδικαλιστικό πεδίο επιχειρεί να βάλει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, επιχειρώντας μέσα από τις διατάξεις του, να δώσει οριστικό τέλος σε σωματεία σφραγίδες και ανεπάγγελτους συνδικαλιστές.

Παράλληλα μέσα από το νομοσχέδιο επιχειρείται να κοπεί ο ομφάλιος λώρος ανάμεσα σε διοικήσεις επιχειρήσεων και συνδικαλιστικούς φορείς, απαγορεύοντας ουσιαστικά την απευθείας χρηματοδότηση, κάτι που γινόταν κατά κόρον στο παρελθόν κυρίως σε ΔΕΚΟ με το πλέον τρανταχτό παράδειγμα την ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

Επίσης μπαίνει ένα οριστικό τέλος στις ψευδεπίγραφες πλειοψηφίες για την κήρυξη απεργίας, ενώ παράλληλα προστατεύεται και το δικαίωμα στην εργασία, κατά την διάρκεια κήρυξης απεργιακής κινητοποίησης.

Ειδικότερα οι βασικές παρεμβάσεις είναι οι εξής:

  • Εγγραφή συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων σε ηλεκτρονικό μητρώο, στο Εργάνη ΙΙ: με καταστατικό, έδρα, αριθμό μελών. Η εγγραφή είναι προϋπόθεση για την συλλογική διαπραγμάτευση, την κήρυξη απεργίας και την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Για την κήρυξη απεργίας και την εκλογή διοικητικού Συμβουλίου, θα είναι να υπάρχει διαθέσιμο σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για να έχουν πρόσβαση οι εργαζόμενοι. Στόχος είναι μεγαλύτερη διαφάνεια και αξιοπιστία.
  • Θεσμοθετείται ένα νέο καθεστώς προστασίας των συνδικαλιστών. Θα έχουν το ίδιο επίπεδο προστασίας που ισχύει για τις εγκύους. Η απόλυση θα επιτρέπεται για σπουδαίο λόγο, η βασιμότητα του οποίου θα κρίνεται από τα δικαστήρια. Να σημειωθεί ότι σήμερα, προβλέπονται 6 λόγοι για τους οποίους επιτρέπεται απόλυση συνδικαλιστή, η κλοπή, η εξαπάτηση, οι σωματικές βλάβες κλπ, αλλά δεν προβλέπονται λόγοι απόλυσης για παράδειγμα για βιαιοπραγίες σε βάρος συναδέλφου, ή σεξουαλική παρενόχληση.
  • Καταργείται η Επιτροπή Προστασίας Συνδικαλιστικών Στελεχών, η οποία έκρινε ως τώρα τη νομιμότητα της απόλυσης συνδικαλιστών.
  • Απαγορεύεται η ενίσχυση συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργοδότες και κόμματα.
  • Προβλέπεται η ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία σε κλάδους κοινής ωφέλειας, κατά τη διάρκεια της απεργίας: Τουλάχιστον το 1/3 της συνήθως παρεχόμενης υπηρεσίας κατά τη διάρκεια απεργίας σε επιχειρήσεις δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας, στους κλάδους υγείας, ύδρευσης, ηλεκτροδότησης, διύλισης πετρελαίου, μεταφορές, τηλεπικοινωνίες, αποκομιδή απορριμμάτων, φορτοεκφόρτωσης και αποθήκευσης εμπορευμάτων στα λιμάνια, πολιτικής αεροπορίας, μισθοδοσίας στο δημόσιο (συντάξεις).
  • Απαγορεύεται η παρεμπόδιση εργαζομένων που επιθυμούν να εργασθούν κατά τη διάρκεια της απεργίας. Παράβαση αυτής της υποχρέωσης οδηγεί στη διακοπή της απεργίας με δικαστική απόφαση.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις