Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Έρχεται αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Moody’s;

Moody's για capital controls

Σήμερα ανοίγει τα χαρτιά της ο διεθνής οίκος Moody’s για την ελληνική οικονομία και δεν αποκλείεται να υπάρχουν θετικές εκπλήξεις, δηλαδή να προχωρήσει την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η έκθεση της Moody’s θα περιέχει ιδιαίτερα θερμά λόγια για την ελληνική οικονομία, τον τρόπο που αντιμετώπισε την πανδημία, αλλά και τις προοπτικές της. Ωστόσο ακολουθώντας την πάγια τακτική τους, αποφεύγουν να κάνουν κάποια πρόβλεψη.

Επιμένουν ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η Ελλάδα να αποκτήσει επενδυτική βαθμολογία το 2023, κάτι που είπε και πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Να σημειωθεί ότι ο οίκος Moody’s βαθμολογεί την Ελλάδα σε Ba3 δηλαδή δύο κλίμακες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα (investment grade).

Με βάση το χρονοδιάγραμμα των αξιολογήσεων η επόμενη αξιολόγηση από την Standard and Poor’s είναι στις 22 Οκτωβρίου 2021, με βάσιμες ελπίδες ότι μπορεί να έρθει νέα αναβάθμιση.

Ο αμερικανικός οίκος Fitch θα αξιολογήσει την Ελλάδα στις 16 Ιουλίου 2021 και η DBRS θα αξιολογήσει στις 17 Σεπτεμβρίου 2021.

Σύμφωνα πάντως με τις πρόσφατα αναφορές της Moody’s για την Ελλάδα, το κλίμα θεωρείται θετικό. Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται ότι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία θα λάβουν σχεδόν το ήμισυ όλων των επιχορηγήσεων και δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι πόροι αυτοί μαζί με την τακτική χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της Ε.Ε. θα οδηγήσουν σε επενδύσεις οι οποίες θα επιταχύνουν την ανάπτυξη, θα μειώσουν το χρέος και θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα και τις συνθήκες εξυπηρέτησής του όπως σημειώνει ο οίκος.

Παρόλα αυτά η Moody’s επισημαίνει ότι «κάθε μακροπρόθεσμη ώθηση στα πιστωτικά προφίλ των χωρών αυτών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, που είναι λιγότερο βέβαιη».

Θετική και ο BofA για ην Ελλάδα

Πολλούς λόγους για να είναι αισιόδοξη για τη χώρα μας αναφέρει η Bank of America, που «επισκέφθηκε» διαδικτυακά την Ελλάδα και συνάντησε υψηλόβαθμους αξιωματούχους από το Γραφείο του Πρωθυπουργού, το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Ανάπτυξης, την Τράπεζα της Ελλάδος, τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους και εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένης της ανώτατης διοίκησης στις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες.

Επισημαίνει ωστόσο ότι παραμένουν προκλήσεις και κίνδυνοι που απαιτούν την ισχυρή πολιτική δέσμευση και συνεχή επαγρύπνηση των αρχών.

Σε ό,τι αφορά τις μακροοικονομικές προοπτικές, αυτές ενσωματώνουν τα κύρια συμπεράσματα του πρόσφατα υποβληθέντος Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRP) και τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις από το άνοιγμα της οικονομίας.

Ο οίκος μεγαλώνει την πρόβλεψη αύξησης του ΑΕΠ το 2021 σε 3,4% σε ετήσια βάση (+70bp ή +0,7%) και το 2022 σε 5,7% (+30bp). Κατά την εκτίμηση του οίκου, οι περιορισμοί υλοποίησης και η χαμηλή/καθυστερημένη απορρόφηση δανείων από τον ιδιωτικό τομέα είναι οι κύριοι κίνδυνοι για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία του ελληνικού RRP.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις