Πέμπτη, 2 Μαΐ
23oC Αθήνα

Έρχεται αύξηση τουλάχιστον 3,9% στον κατώτατο μισθό τον Απρίλιο

Έρχεται αύξηση τουλάχιστον 3,9% στον κατώτατο μισθό τον Απρίλιο

Αύξηση στον κατώτατο μισθό τουλάχιστον στο επίπεδο του περσινού (2023) πληθωρισμού (3,9%) σχεδιάζει η κυβέρνηση τον ερχόμενο Απρίλιο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του newsit.gr.

Συγκεκριμένα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο νέος μικτός κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου 2024 θα ανέλθει κατ΄ ελάχιστον στα 810 ευρώ μικτά έναντι των 780 ευρώ (μικτά) που βρίσκεται σήμερα, δηλαδή θα λάβει αύξηση 3,9%.

Υπενθυμίζεται πως με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει διαβούλευση μεταξύ της κυβέρνησης, του ΚΕΠΕ, των κοινωνικών εταίρων και διαφόρων επιστημονικών φορέων σε σχέση με το ύψος της αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού.

Την τελική, όμως, απόφαση, θα την λάβει το Μάρτιο το υπουργικό συμβούλιο κατόπιν εισηγήσεως της Υπουργού Εργασίας, κας Δόμνας Μιχαηλίδου.

Η επερχόμενη αύξηση στον κατώτατο μισθό θα συμπαρασύρει κατά το ίδιο ποσοστό και τα επιδόματα ανεργίας της ΔΥΠΑ.

Για παράδειγμα το επίδομα τακτικής ανεργίας -σε περίπτωση αύξηση του κατώτατου μισθού πχ κατά 4% – θα αυξηθεί στα 497 ευρώ έναντι των 479 ευρώ που ανέρχεται σήμερα.

Σημειώνεται πως η αύξηση στον κατώτατο μισθό είναι ανεξάρτητη από το «ξεπάγωμα» των τριετιών η οποία ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2024 και η οποία αφορά όσους είχαν κατοχυρώσει προϋπηρεσία προ της 12ης Φεβρουαρίου 2012.

Αυτό σημαίνει πως την αύξηση στον κατώτατο μισθό, την 1η Απριλίου 2024, θα τη λάβουν όλοι όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, ενώ την αύξηση έως 30% (ανάλογα με το ύψος του ατομικού μισθού τους), μέσω του ξεπαγώματος των τριετιών, θα τη λάβουν μόνο όσοι κατοχυρώνουν προϋπηρεσία 3,6 ή 9 ετών.

Θα πρέπει να τονισθεί επίσης, πως η αύξηση η οποία θα δοθεί έως και την 31η Μαρτίου 2024, δηλαδή μέχρι και την παραμονή της αύξησης του κατώτατου μισθού, με βάση τις τριετίες θα υπολογισθεί με βάση τον κατώτατο μισθό χωρίς τριετίες έως και κατά την παραπάνω ημερομηνία, δηλαδή τα 780 ευρώ και όχι με βάση τον ατομικό (πάνω από τον κατώτατο μισθό με βάση αναγνωρισμένες τριετίες προ του 2012 ή άλλες ατομικές αυξήσεις).

Από την 1η Απριλίου, όμως, οι τριετίες όσων λάβουν αύξηση λόγω του ξεπαγώματος τους στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου θα επανυπολογιστούν με βάση το νέο κατώτατο μισθό – πχ τα 810 ευρώ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις