Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Έρχεται επίδομα για γιατρούς και νοσηλευτές – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

προσλήψεις

Όταν ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει από του βήματος της Βουλής, ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει επίδομα τα Χριστούγεννα, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι μεταξύ των δικαιούχων θα είναι οι υγειονομικοί στο εθνική σύστημα υγείας, στα πρότυπα του δώρου που δόθηκε το Πάσχα.

Όταν έγιναν οι ανακοινώσεις οι υγειονομικοί ήταν εκτός λίστας, αλλά οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει σκέψη να δοθεί σε ένα μέρος αυτών.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Και ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι; Όσοι εργάζονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες, εκείνοι που θα λάβουν ένα ειδικό επίδομα μέσα στις γιορτές. Πάντως να σημειωθεί ότι οριστικές αποφάσεις για το ύψος του επιδόματος και τους δικαιούχους ακόμα δεν έχουν ληφθεί καθώς εξετάζονται διάφορα σενάρια και δεν θα πρέπει να αποκλειστεί θα διευρυνθεί ο κύκλος αυτών που τελικά θα το λάβουν, αρκεί βέβαια να βρεθούν τα χρήματα.

click4more: ΔΝΤ: «Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι επαρκής σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο»

Να σημειωθεί ότι Δώρο Πάσχα έλαβαν 108.000 εργαζόμενοι με κόστος 80 εκατ. ευρώ για τον προϋπολογισμό. Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ότι το επίδομα θα το λάβουν περισσότεροι υγειονομικοί, αν όχι όλοι. Σίγουρο είναι πάντως ότι θα καταβληθεί πριν τις γιορτές και θεωρείται δεδομένο ότι θα το λάβουν οι εργαζόμενοι των μονάδων εντατικής θεραπείας.

Κατά συνέπεια οι εργαζόμενοι στα ΜΕΘ και τα νοικοκυριά που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα είναι οι μοναδικές κοινωνικές ομάδες που θα ενισχυθούν με έξτρα βοήθημα την περίοδο των  Χριστουγέννων.

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Σε ότι αφορά το διπλό ποσό του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα πληρωθεί στους 482.335 δικαιούχους στις 30 Δεκεμβρίου. Οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, π. ΚΕΑ δεν θα χρειαστεί να κάνουν τίποτα και θα λάβουν μέσω του λογαριασμού τους αυξημένο ποσό του επιδόματος. Το τύπου κοινωνικό μέρισμα θα καταβληθεί όπως γίνεται κάθε μήνα με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, π. ΚΕΑ δηλαδή μισό ποσό προπληρωμένη κάρτα και μισό μετρητά.

Έτσι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις στις 30 Δεκεμβρίου κάποιος που παίρνει σήμερα 200 ευρώ θα πάρει 400 ευρώ ενώ αν κάποιος παίρνει 300 ευρώ θα πάρει 600.

Σε περίπτωση που το συνολικό καταβαλλόμενο ποσό είναι ίσο με ή υπερβαίνει τα 100 ευρώ ανά μήνα, ποσοστό 50% δαπανάται αποκλειστικά μέσω χρήσης προπληρωμένης τραπεζικής κάρτας του δικαιούχου, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς κανένα περιορισμό για οποιαδήποτε αγορά, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών αγορών ή πληρωμή. Δεν υπάρχει δυνατότητα ανάληψης μετρητών από την προπληρωμένη τραπεζική κάρτα. Για το υπόλοιπο 50% υπάρχει η δυνατότητα ανάληψης μετρητών, μέσω τραπεζικού καταστήματος του πιστωτικού ιδρύματος που ο δικαιούχος τηρεί λογαριασμό ή/και μέσω χρεωστικής κάρτας, από Αυτόματες Ταμειολογιστικές Μηχανές (ΑΤΜ) των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Συγκεκριμένα, η έκτακτη αυτή οικονομική ενίσχυση αφορά 482.335 ευάλωτους πολίτες οι οποίοι εντάσσονται σε 256.562 νοικοκυριά. Υπενθυμίζουμε ότι το εγγυημένο ποσό ορίζεται ως εξής:

  • Για κάθε μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 200 ευρώ.
  • Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 100 ευρώ.
  • Για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 50 ευρώ.

Έτσι μια οικογένεια με δυο ανήλικα παιδιά θα λάβει στο τέλος Δεκεμβρίου το ποσό των 800 ευρώ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις