Δευτέρα, 29 Απρ.
24oC Αθήνα

Έρχεται κορονο-ομόλογο αλλά… χωρίς κορονο-ομόλογο

Έρχεται κορονο-ομόλογο αλλά… χωρίς κορονο-ομόλογο

Συμφωνία στο Eurogroup της προσεχούς Τρίτης για τη χρηματοδότηση των χωρών – μελών τα Ευρωζώνης, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις στην οικονομία από τον κορονοϊό περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ.

Όπως σημείωσε είναι κοντά μία συμβιβαστική λύση στην ΕΕ που μπορεί να μην περιέχει corona bond, αλλά μπορεί να είναι θετική ως αποτέλεσμα. Εκτίμησε επίσης ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία την Τρίτη στο Eurogroup και έκανε σαφές πως η Ελλάδα επιμένει το θέμα του ομολόγου  και για την ομογενοποίηση του χρέους.

Χαρακτηριστικά τόνισε ότι «νομίζω ότι θα καταλήξουμε – όπως συνήθως γίνεται – σε έναν συγκερασμό μέτρων που δεν θα περιλαμβάνει απαραίτητα ευρωομόλογο – corona bond, αλλά το συνολικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι θετικό. Απλά δεν θα έχει μία συνιστώσα».

Μεγαλύτερη αξιοποίηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Ανέφερε τα προτεινόμενα εργαλεία τη χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων, την ακόμα μεγαλύτερη αξιοποίηση της Ευρώπης Τράπεζας Επενδύσεων έτσι ώστε να χρηματοδοτηθούν ακόμα περισσότερο επενδύσεις στην Ευρώπη, τη χρήση του ESM στην οποία αναφέρθηκε, όπως είπε, και ο Κλ.Ρέγκλινγκ. «Υπάρχει πράγματι μία μεγάλη συζήτηση για το πώς και ποια θα είναι η δυνατότητα σε κάθε κράτος μέλος ώστε να μπει σε αυτό το μηχανισμό και – το πιο βασικό – με ποιους όρους και προϋποθέσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Επεσήμανε ότι «υπάρχουν συζητήσεις αυτή την περίοδο, ήδη έχουν ξεκινήσει την προηγούμενη εβδομάδα και συνεχίζονται» και εκτίμησε ότι «θα ολοκληρωθούν την επόμενη Τρίτη στο Eurogroup» για το ποιες θα είναι οι προϋποθέσεις για να μπει κάποια χώρα σε αυτό το μηχανισμό.

«Φαίνεται ότι θα είναι πολύ πιο ελαστικό το περιβάλλον το οποίο θα δημιουργηθεί διότι αυτή η χρηματοδότηση θα είναι στοχευμένη για την οικονομική κρίση» εκτίμησε.

Ελληνικά ομόλογα

Τέλος υπουργός Οικονομικών έκανε αναφορά και στην ΕΚΤ και την αγορά ελληνικών ομολόγων. Όπως τόνισε «μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ομόλογα της κατά τον τρόπο που τα χρησιμοποιούν και άλλες χώρες. Άρα υπάρχουν βήματα προόδου, υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτά τα μέτρα θα λειτουργήσουν ακόμα καλύτερα στο μέλλον».

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις