Κυριακή, 28 Απρ.
24oC Αθήνα

“Έρχεται” ρύθμιση με 120 δόσεις ή… και περισσότερες! Ποιους θα αφορά

“Έρχεται” ρύθμιση με 120 δόσεις ή… και περισσότερες! Ποιους θα αφορά

Κοινό μυστικό είναι το ότι έρχεται γενναία ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις ή και περισσότερες, αμέσως μετά το τέλος της πανδημίας, πιθανότατα τον προσεχή Μάιο.

Στο υπουργείο Οικονομικών είναι φειδωλοί στις απαντήσεις τους, αν και όταν ρωτιούνται οι αρμόδιοι υπουργοί αναφέρουν ότι το θέμα θα το δουν όταν λήξει ο συναγερμός με τον κορονοϊό.

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πήγε ένα βήμα παραπάνω, μιλώντας για κάτι που με τον τρόπο που το είπε, έδειξε ότι υπάρχει κυβερνητική βούληση για κάτι τέτοιο.

Ποιους αφορά η ρύθμιση

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών η επικρατούσα σκέψη είναι, να γίνει ο λογαριασμός αμέσως μόλις φανεί ότι φτάνει το τέλος της πανδημίας. Επίσης ειλημμένη απόφαση είναι να μην είναι η εν λόγω ρύθμιση γενικευμένη, αλλά στοχευμένη και να αφορά:

  • Τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας ή λίγο πριν από αυτή. Πιθανότερο σενάριο είναι να αφορά χρέη του 2020 ή και των τεσσάρων πρώτων μηνών του 2021.
  • Θα αφορά μόνο εκείνους που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία. Για παράδειγμα θα μπει ένα όριο μείωσης του τζίρου.

Αναβίωση της παλιάς ρύθμισης

Στο μεταξύ σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή η ρύθμιση Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με την οποία θα δίνεται μία δεύτερη ευκαιρία για εκείνους που έχασαν τις ρυθμίσεις, μέσα στην περίοδο της πανδημίας. Σύμφωνα με αυτή θα δοθεί η δυνατότητα αναβίωσης ρυθμίσεων από πληττόμενους από την πανδημία οφειλέτες οι οποίοι έχασαν τη ρύθμιση λόγω μη καταβολής δόσεων το διάστημα Μαρτίου – Οκτωβρίου.

Η πλατφόρμα δεν άνοιξε ποτέ μέσα στον Νοέμβριο και τώρα με τη νέα διάταξη θα δίνεται η ίδια δυνατότητα – αναβίωσης ρυθμίσεων που χάθηκαν λόγω μη καταβολής δόσης- σε όσους πληρώσουν τη δόση του Δεκεμβρίου. Θα υπάρξει και παράλληλη διεύρυνση του διαστήματος απώλειας ρυθμίσεων λόγω πανδημίας έτσι ώστε να συμπεριληφθεί σε αυτό και Νοέμβριος.

ΦΠΑ

Παράλληλα έχει δημιουργηθεί ζήτημα αναφορικά με την εφαρμογή ψηφισμένων διατάξεων για την αναστολή πληρωμής ΦΠΑ τον Νοέμβριο όσο και για την αναστολή πληρωμής δόσης ρυθμισμένης οφειλής. Οι συγκεκριμένες διατάξεις ορίζουν τη δυνατότητα αναστολής πληρωμής της δόσης ΦΠΑ Νοεμβρίου αλλά και των δόσεων ρυθμισμένων οφειλών για επιχειρήσεις οι οποίες έκλεισαν με κρατική εντολή στον νέο γύρο περιοριστικών μέτρων.

Το πάγωμα αυτό πάντως δεν έχει εμφανιστεί στο Taxis και όχι μόνο αυτό, αλλά σε πολλές περιπτώσεις από χθες άρχισαν να χρεώνονται και προσαυξήσεις. Στο υπουργείο Οικονομικών και στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, γνωρίζουν το θέμα από την μη εμφάνιση νέας ημερομηνίας οφειλής του ΦΠΑ σε αναστολή, που θα έπρεπε να είναι στο τέλος Απριλίου 2021, καθώς και την δυνατότητα ρύθμισης σε 12-24 δόσεις, σημειώνουν όμως ότι δεν υπάρχουν ανάλογα προβλήματα με την αναστολή δόσης ρυθμισμένων οφειλών.

Να σημειωθεί ότι σε ότι αφορά τον ΦΠΑ και την αναστολή που θα έπρεπε να εμφανίζεται από προχθές στους δικαιούχους, θα επιδιωκόταν να εμφανιστεί από χθες ή το αργότερο σήμερα στο Taxis. Στο μεσοδιάστημα πάντως πολλοί φορολογούμενοι πλήρωσαν κανονικά ενώ είχαν τη δυνατότητα να μεταφέρουν το ΦΠΑ Νοεμβρίου τον Απρίλιο του 2021.

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις