Δευτέρα, 29 Απρ.
23oC Αθήνα

Έρχονται «ανταποδοτικά» επιδόματα ανεργίας – Θα καθορίζονται ανάλογα τα έτη ασφάλισης κάθε ανέργου

Έρχονται «ανταποδοτικά» επιδόματα ανεργίας – Θα καθορίζονται ανάλογα τα έτη ασφάλισης κάθε ανέργου

«Ανταποδοτικά» επιδόματα ανεργίας προανήγγειλε η υπουργός Εργασίας, κα Δόμνα Μιχαηλίδου, σε συνέντευξη της σήμερα (28.01.24) στην «Καθημερινή της Κυριακής».

«Όπως γνωρίζετε, το υφιστάμενο σύστημα θεμελιώνεται από δύο παροχές: την τακτική επιδότηση ανεργίας, που χορηγείται από 5 έως 12 μήνες και το επίδομα των μακροχρόνια ανέργων. Αυτό που σχεδιάζουμε είναι ένα νέο πιο δίκαιο σύστημα στήριξης των ανέργων» σημείωσε χαρακτηριστικά, η κα Μιχαηλίδου.

«Βασική φιλοσοφία του νέου μοντέλου, για το οποίο δουλεύουμε ήδη με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), είναι η ανταποδοτικότητα στην απονομή του επιδόματος ανεργίας», σημείωσε.

Συμπληρώνοντας, διευκρίνισε: «Τι εννοούμε ανταποδοτικότητα; Είναι δίκαιο κάποιος ο οποίος έχει δουλέψει 20 χρόνια και έχει καταβάλει χιλιάδες ευρώ σε εισφορές να λαμβάνει ίδιο ακριβώς επίδομα ανεργίας με κάποιον ο οποίος έχει δουλέψει για δύο χρόνια με τον κατώτατο μισθό; Η προφανής απάντηση είναι όχι.

Και το λέω αυτό γιατί πρέπει να γίνει σαφές, σε όλους, ότι τα επιδόματα ανεργίας χρηματοδοτούνται από τις εισφορές των ίδιων των εργαζομένων. Άρα το δίκαιο είναι να είναι και ανταποδοτικά. Σκοπός μας είναι να στηρίξουμε τους ανέργους με προοπτική τη γρήγορη επανένταξή τους στην αγορά εργασίας», αναφέρει η ίδια.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις