Κυριακή, 5 Μαΐ
21oC Αθήνα

Έρχονται μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας κατά… κύματα

Έρχονται μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας κατά… κύματα

Την επόμενη εβδομάδα θα φανεί όλο το σχέδιο της Ευρώπης απέναντι στον κορονοϊό για την οικονομία. Οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν χθες ένα πακέτο μέτρων που ναι μεν δίνουν μία ανάσα στην οικονομία, αλλά δεν δίνουν διέξοδο στις επιχειρήσεις αλλά και στην οικονομία στο σύνολό της που θα δεχθεί ισχυρές πιέσεις το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η Ελληνική πλευρά όπως έχουμε πει κατ’ επανάληψη θα ζητήσει αφενός να χαλαρώσει σημαντικά ο στόχος για την επίτευξη του στόχου για τα πλεονάσματα. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας έχει στείλει μήνυμα προς τους ευρωπαίους ότι πλέον δεν είναι αποδεκτός αλλά ούτε και εφικτός ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Click4more Κορονοϊός: “Τρενάκι του τρόμου” στις διεθνείς αγορές! Τεράστια σκαμπανεβάσματα στα χρηματιστήρια

Χθες οι ηγέτες της ΕΕ, έδωσαν ένα μήνυμα. Ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή απάντηση στην επιδημία του κορονοϊού. Οι Βρυξέλλες προχώρησαν στη σύσταση ενός επενδυτικού ταμείου ανταπόκρισης στον κορονοϊό ύψους 25 δισ. και όπως τόνισαν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα κάνουν «πλήρη χρήση της ευελιξίας στο Σύμφωνο Σταθερότητας».

Στο υπουργείο Οικονομικών πάντως περιμένουν να δουν τι θα συμβεί το Eurogroup της Δευτέρας και εν συνεχεία θα δράσουν. Σήμερα πάντως ο πρωθυπουργός θα δώσει μία πρώτη γεύση των μέτρων που εκτιμάται ότι θα εξειδικευτούν από τους αρμόδιους υπουργούς από την επόμενη εβδομάδα.

Αύριο Πέμπτη στο Euro Working Group θα γίνουν οι πρώτες ασκήσεις επί χάρτου και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας 16 Μαρτίου.

ΔΝΤ

Οι κυβερνήσεις οφείλουν να δώσουν μια «συντονισμένη διεθνή απάντηση» για να περιορίσουν τον οικονομικό αντίκτυπο της επιδημίας του κορονοϊού, τόνισε η επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), καλώντας τες να λάβουν «ουσιαστικά» δημοσιονομικά, νομισματικά και χρηματοπιστωτικά μέτρα.

Προκειμένου να βοηθηθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που πλήττονται, η Γκίτα Γκόπινατ συστήνει την παροχή απευθείας βοήθειας καθώς και φορολογικές ελαφρύνσεις.

Η ώρα της ΕΚΤ

Καθοριστική αναμένεται να είναι η στάση της ΕΚΤ που συνεδριάζει αύριο, με τα βλέμματα όλων στα στρέφονται στις ανακοινώσεις και τις δηλώσεις της προέδρου της Κριστίν Λαγκάρντ.

Αρκετά είναι τα ερωτήματα στα οποία θα χρειαστεί να δώσει απαντήσεις.

  • Αν θα ακολουθήσει τη FED και προχωρήσει σε νέα μείωση επιτοκίων, δεδομένου ότι τα περιθώρια ελιγμών για την ΕΚΤ δεν είναι μεγάλα
  • Αν θα προχωρήσει σε παροχή ρευστότητας σε επιχειρήσεις που πλήττονται από την εξάπλωση του κορονοϊού.
  • Ποια θα είναι η νέα εκτίμηση για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη
  • Αν θα αυξήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Έως σήμερα, η Κριστίν Λαγκάρντ έχει δηλώσει ότι η ΕΚΤ είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να λάβει στοχευμένα μέτρα, εάν κριθεί απαραίτητο.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις