Κυριακή, 2 Ιουν.
30oC Αθήνα

Eurobank: Στο 1% η ύφεση το 2015

Eurobank: Στο 1% η ύφεση το 2015

Μικρότερη ύφεση προβλέπει για φέτος η Eurobank. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τράπεζας, φέτος η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί σε ποσοστό 1% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 2% και εκτίμησης της Κομισιόν και του προϋπολογισμού για 2,3%.

Η εξέλιξη αυτή διευκολύνει την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο, αφού ηπιότερη ύφεση σημαίνει ανάγκη λήψη; Λιγότερων η και καθόλου πρόσθετων μέτρων. Οσον αφορά στο 2016 η Eurobank εκτιμά ότι η ύφεση θα συνεχιστεί ως το δεύτερο τρίμηνο και στη συνέχεια το ΑΕΠ θα αρχίσει να περνά σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Στην ίδια εκτίμηση αναφέρεται ότι η ύφεση στο τρίτο τρίμηνο του 2015 η ύφεση εξαιτίας των capital controls θα είναι 2%.Στη μελέτη της Διεύθυνσης Τρέχουσας Οικονομικής Ανάλυσης & Έρευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank επισημαίνεται επίσης ότι «σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι η αβεβαιότητα που σχετίζεται με την έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους της χώρας για την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης του νέου (3ου) προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, οι υφιστάμενοι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) και τα νέα μέτρα λιτότητας αποτελούν (και θα συνεχίσουν να αποτελούν για κάποιο διάστημα) τους κύριους παράγοντες που ευθύνονται για την επιδείνωση του εγχώριου οικονομικού περιβάλλοντος.

Κατά συνέπεια, η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, η ταχεία εμπέδωση συνθηκών σταθερότητας στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα και η εμπροσθοβαρής αξιοποίηση του συμφωνηθέντος πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομίας  με  ευρωπαϊκά κεφάλαια (περίπου €35 δις έως το 2020) θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικούς μοχλούς ανάσχεσης του νέου υφεσιακού φαινομένου». 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε