Σάββατο, 14 Σεπτ.
27oC Αθήνα

Eurogroup… παντού! Ο διεθνής Τύπος για τη συμφωνία

Eurogroup
Φωτογραφία EPA

Ο ευρωπαϊκός και ο αμερικανικός Τύπος ασχολούνται ιδιαίτερα με το Eurogroup και τη συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές της για την ελάφρυνση του χρέος. Τα περισσότερα ΜΜΕ μιλούν για ιστορική συμφωνία και το τέλος της κρίσης για την Ελλάδα.

«Οι πιστωτές της Ελλάδας συμφώνησαν σε μια συμφωνία ορόσημο για το χρέος καθώς τελειώνει το σίριαλ των προγραμμάτων στήριξης» είναι ο τίτλος του Bloomberg σε τηλεγράφημά του για το Eurogroup. «Αυτή η συμφωνία ορόσημο χαλαρώνει τους όρους αποπληρωμής μέρους του μεγάλου χρέους της χώρας και ανοίγει τον δρόμο για την έξοδο της Ελλάδας από τη γραμμή στήριξης που την κράτησε στον αφρό από το 2010», σημειώνει το πρακτορείο.

Το Bloomberg σημειώνει πως «ο συμβιβασμός για το χρέος που επιτεύχθηκε στο Λουξεμβούργο από το Eurogroup «έρχεται έπειτα από μήνες δύσκολων συνομιλιών και καθώς η μεσογειακή χώρα ετοιμάζεται να βγει από το πρόγραμμα στήριξής της τον Αύγουστο. Μια συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θεωρείται από καιρό συστατικό-κλειδί για την επιτυχή επιστροφή της χώρας στην οικονομική υγεία και την έξοδό της και πάλι στις αγορές».

«Περισσότερο μακροπρόθεσμα, οι ευρωπαίοι πιστωτές δήλωσαν πως θα εξετάσουν μέτρα όπως περαιτέρω αναδιάρθρωση ή μεγαλύτερες περίοδοι χάριτος για τα δάνεια εφόσον χρειασθεί αν οι οικονομικές συνθήκες είναι απροσδόκητα χειρότερες απ’ ό,τι προβλέπεται», σημειώνει ακόμη το πρακτορείο.

New York Times για το Eurogroup

«Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ανακοίνωσαν ότι αποδεσμεύουν οριστικά την Ελλάδα από την οικονομική στήριξη των προγραμμάτων κηρύσσοντας ουσιαστικά το τέλος της κρίσης χρέους που απείλησε τη νομισματική ένωση με καταστροφή», γράφουν οι New York Times.

«Με την συμφωνία αυτή μειώνεται η εξάρτηση της Ελλάδας από τους ευρωπαίους εταίρους της και από το ΔΝΤ, οκτώ χρόνια μετά την εκδήλωση της βαθιάς οικονομικής κρίσης που προκάλεσε μόνιμες πολιτικές ρωγμές», προσθέτει η εφημερίδα.

«Η ελληνική οικονομία έχει ανακάμψει τα τρία τελευταία χρόνια, δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας. Νομίζω όμως ότι δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο τα τρία τελευταία χρόνια. Πρέπει αν δούμε τι συνέβη το 2010 και είναι αλήθεια ότι έγινε μια τεράστια καταστροφή», δήλωσε ο Zsolt Darvas του think-tank των Βρυξελλών Bruegel.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που ήρθε στην εξουσία με την υπόσχεση να καταργήσει τη λιτότητα, έχει παραδεχθεί ότι η έξοδος από το πρόγραμμα δεν θα προκαλέσει κάποια μαγική μεταμόρφωση. Η διαχείριση του χρέους που ανέρχεται στο 180% του ΑΕΠ, θα αποτελέσει ένα ηράκλειο άθλο, σημειώνουν οι Times.

Wall Street Journal: Σκληρός συμβιβασμός

Από την πλευρά της η Wall Street Journal σημειώνει: «Τις τελευταίες λεπτομέρειες για την έξοδο της Ελλάδας από την οκταετή περίοδο διάσωσης και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους αποφάσισαν χθες οι χώρες της ευρωζώνης. Οι υπουργοί Οικονομικών των 19 χωρών έφτασαν σε έναν σκληρότατο συμβιβασμό, που φαινόταν εύκολο να επιτευχθεί τις τελευταίες ημέρες. Οι υπουργοί χρειάστηκαν να ολοκληρώσουν μια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, που θα της επέτρεπε να βγει με ασφάλεια από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης στις 20 Αυγούστου και να αντιμετωπίσει εκ νέου τις αγορές».

Το CNBC μεταδίδει: «Σχεδόν μια δεκαετία οικονομικής στήριξης και λιτότητας στην Ελλάδα έληξε όταν μετά από μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup ανακοινώθηκε συμφωνία για την λήψη μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. (…) Σύμφωνα με το ΔΝΤ, που ίσως υπήρξε ο θερμότερος υπέρμαχος της παραχώρησης ελάφρυνσης χρέους προς την Ελλάδα, τα μέτρα καθιστούν το χρέος βιώσιμο μεσοπρόθεσμα, διατηρεί ωστόσο αμφιβολίες για το μακροπρόθεσμο διάστημα.

Τα γαλλικά ΜΜΕ

«Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν σε μια ευρεία συμφωνία για τον τερματισμό οκτώ ετών μνημονίων κρίσης, λιτότητας και διάσωσης για την Ελλάδα», γράφει η γαλλική ιστοσελίδα France info. «Είναι το τέλος ενός μεγάλου τούνελ», προσθέτει.

Η γαλλική ιστοσελίδα κάνει λόγο για μια “ιστορική στιγμή”, «που θα επιτρέψει στην Αθήνα να φύγει, όπως ήταν αναμενόμενο, από την κηδεμονία των πιστωτών».

Σύμφωνα με διάφορες πηγές, οι συνομιλίες παρατάθηκαν επειδή η Γερμανία επέδειξε αντίσταση την τελευταία στιγμή ενάντια στην ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, αλλά τελικά η απόφαση αυτή θεωρήθηκε απαραίτητη από τους πιστωτές της για να εξασφαλίσει την αξιοπιστία της στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Διαβάστε περισσότερα για τα όσα γράφει ο γαλλικός Τύπος εδώ

Τα ΜΜΕ της Βρετανίας

“Ένα σημαντικό σημείο καμπής για την ευρωζώνη” χαρακτηρίζει η Daily Telegraph τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup για την Ελλάδα. “Έπειτα από οκτώ χρόνια κηρύχθηκε το τέλος της ελληνικής κρίσης καθώς η ευρωζώνη συμφώνησε για την ελάφρυνση του χρέους”, είναι ο τίτλος του άρθρου της εφημερίδας.

“Οι υπουργοί της ευρωζώνης κήρυξαν το τέλος της ελληνικής κρίσης χρέους νωρίς σήμερα το πρωί αφού συμφώνησαν για την ελάφρυνση του χρέους και την καταβολή ενός μεγάλου ποσού για την Ελλάδα, στο πλαίσιο μιας ευρείας συμφωνίας για την έξοδο από τα μνημόνια”, σημειώνει.

“Η ευρωζώνη έκλεισε μια συμφωνία για να βγει η Ελλάδα από την οικονομική κρίση”, υπογράμμισε παράλληλα ο Guardian.

“Οι πιστωτές της ευρωζώνης κατέληξαν σε μια ‘ιστορική’ συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους”, τόνισαν παράλληλα οι Financial Times.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις