Οικονομία

Εβδομαδιαία πτώση 1,97% στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Με πτώση 1,97% έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά την εβδομάδα μετά από έξι συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης είχε καταγράψει συνολικά κέρδη 13,39%.

Η αγορά υποχώρησε υπό το βάρος των ρευστοποιήσεων στις τράπεζες με τη μετοχή της Πειραιώς να κλείνει την εβδομάδα με απώλειες 28,13% με την ανακοίνωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς να μονοπωλεί το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Η αγορά «αγνόησε» την επιτυχή έκδοση του 30ετούς ομολόγου με την άντληση 2,5 δισ. ευρώ, ενώ έδειξε να επηρεάζεται από την επιφυλακτικότητα των διεθνών αγορών που προκαλεί η άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων διεθνώς.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε την εβδομάδα στις 833,07 μονάδες, έναντι 849,81 μονάδων της προηγούμενης εβδομάδας, σημειώνοντας εβδομαδιαία πτώση 1,97%. Από τις αρχές Μαρτίου σημειώνει κέρδη 5,14%, ενώ από τις αρχές του 2021 καταγράφει άνοδο σε ποσοστό 2,98%.

Τεχνικά τα επίπεδα των 830 μονάδων αποτελούν στήριξη για την αγορά, ενώ χαμηλότερα στηρίξεις υπάρχουν στη ζώνη των 810-800 μονάδων.

Αντιστάσεις εντοπίζονται στις 860 και υψηλότερα στις 890 μονάδες.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE 25 έκλεισε την εβδομάδα με πτώση 1,99%, ενώ ο δείκτης FTSE MID CAP έκλεισε με άνοδο 1,23%.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με πτώση 3,95%, από τις αρχές Μαρτίου καταγράφει κέρδη 11,27%, ενώ από τις αρχές του νέου έτους και σημειώνει ήπια άνοδο 0,39%.

Η συνολική αξία των συναλλαγών στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας παρουσίασε μεγάλη αύξηση λόγω προσυμφωνημένων συναλλαγών με επίκεντρο την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανήλθε στα 640,809 εκατ. ευρώ, ενώ η μέση αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 160,202 εκατ. ευρώ, από 89,967 εκατ. ευρώ της προηγούμενης εβδομάδος.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς την βδομάδα αυτή μειώθηκε κατά 991 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 55,875 δισ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του έτους είναι αυξημένη κατά 2 δισ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
e-ΕΦΚΑ: Νέο ψηφιακό ασφαλιστικό προφίλ – Διαφάνεια και ταχύτητα στην ασφάλιση
Η κοινωνική ασφάλιση αποκτά πλέον εργαλείο διαφάνειας, ταχύτητας και απλοποίησης διαδικασιών, σηματοδοτώντας ένα ακόμη βήμα προς τον εκσυγχρονισμό και τη νέα ψηφιακή εποχή της ασφάλισης
Κτήριο e-ΕΦΚΑ
Θεοδωρικάκος: Πρωτοφανής έλεγχος στις μακροχρόνιες συμβάσεις – Έμπρακτος σεβασμός στα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμενων
Με τις νέες ρυθμίσεις του Υπουργού, οι επιχειρήσεις οφείλουν να υποβάλλουν στις αρμόδιες υπηρεσίες στοιχεία που τεκμηριώνουν τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις τους καθώς και την εγκριτική απόφαση υπαγωγής
Τάκης Θεοδωρικάκος 1
Μάριο Ντράγκι: Η αδράνεια δεν απειλεί μόνο την ανταγωνιστικότητά μας, αλλά και την κυριαρχία μας
Να «δράσουμε από κοινού και χρειαζόμαστε περισσότερη ταχύτητα», και ανάγκη για «μια διαφορετική πορεία που απαιτεί νέα ταχύτητα, κλίμακα και ένταση», επεσήμανε ο Ντράγκι
Μάριο Ντράγκι 2