Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Εύσημα από την Κριστίν Λαγκάρντ – Το ισχυρό μήνυμα από την ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα

Κριστίν Λαγκάρντ

Τα εύσημα στην Ελλάδα έδωσε η η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ για την «πολύ καλή πρόοδο» που έχει σημειώσει η χώρα μας στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

«Τα κριτήρια επιλεξιμότητας των τίτλων είναι γνωστά, αγοράζουμε μόνο επενδυτική βαθμίδα», είπε η κ. Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου απαντώντας σε ερώτηση για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στα τακτικά προγράμματα της ΕΚΤ.

«Η Ελλάδα έχει σημειώσει πολύ καλή πρόοδο στα προγράμματα των μεταρρυθμίσεων, όπως βλέπουμε σε όλες τις αποστολές που κάνουμε μαζί με την Επιτροπή. Έχει επίσης βελτιώσει την πιστοληπτική της αξιολόγηση, αλλά ακόμα [τα ομόλογα] δεν είναι επιλέξιμα. Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίσαμε να κάνουμε ειδική αναφορά στην Ελλάδα. Αυτό είναι ένα πολύ ισχυρό σήμα και πολύ σπάνια γίνεται αναφορά για κάποια συγκεκριμένη χώρα», υπογράμμισε.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον πληθωρισμό και την μετάλλαξη Όμικρον λέγοντας ότι εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα, καθώς άπαντες αναμένουν να μάθουν περισσότερα για αυτήν την νέα παραλλαγή από την επιστημονική κοινότητα.

«Βλέπουμε ότι η ανεργία μειώνεται διαρκώς, από το 7,3% θα φτάσει στο 6,6% το 2024, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά. Ο πληθωρισμός βρίσκεται εντός πλαισίου, αλλά έχουμε την αβεβαιότητα της παραλλαγής “Όμικρον” και του πέμπτου κύματος που επηρεάζει περισσότερο κάποια κράτη-μέλη. Έχουμε ακόμα και την αβεβαιότητα που προκαλείται από την αύξηση στην τιμή της ενέργειας, λόγω της μεγάλης ζήτησης και της χαμηλής προσφοράς καθώς παρατηρούνται προβλήματα σε ορισμένους τομείς της εφοδιαστικής αλυσίδας», ήταν τα λόγια της κ. Λαγκάρντ.

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις